dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Petter: Tar det tillbaka
Tar det tillbaka (CDS) Petter
2001
Bananrepubliken/BMG
5/10

Tryggt & säkert

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

”Mikrofonkåt”, ”Du vet att jag gråter”, ”Vinden har vänt”, ”En banger”, ”Saker & ting”, ”Så klart!” och ”Rulla med oss”. Det är den raden av singlar och tolvor ”Tar det tillbaka” ska placeras in i. Det är rätt tuff konkurrens. Och där sätter jag den näst sist, före ”Rulla med oss”. Det borde vara lite illavarslande inför det kommande, självbetitlade, albumet. Ändå är jag inte orolig. Petter lyckas i sin avsikt att ta sig tillbaka med hedern i behåll.

Huvudspåret på detta första smakprov är en verbal redogörelse och uppgörelse med de senaste årens funderingar, rykten och dissningar. Petter svarar som han brukar att det finns få han respekterar och pekar (rättmätigt) på vad han betytt för framväxten av den svenskspråkiga hiphopscenen. Rader som: ”P Alexis lika med mad finess / aka kvalité / motsats till b” övertygar.

Collén & Webb-beatet som driver låten skulle ha passat fint på både debuten och ”Bananrepubliken” och känns helt enkelt som Petter utan att överraska. Den där verkliga monsterhooken saknas och jag har svårt att se att det här kommer att bli den stora hiten. Men, det är förmodligen inte meningen heller. Den här låten ska bara säga åt oss att lyssna noga för nu är tungviktskungen tillbaka.

Förhandssnacket om att Petter ska närma sig debutens stämningar får sin verkliga backning i ”Samma, samma” som verkligen låter som en bortglömd inspelning från ”Mitt sjätte sinne”. En långsam eftertänksam regngrå vandring genom ett höstruskigt och kallt Stockholm. Petter rappar att ”storstadspulsen pulserar” utan att romantisera eller egentligen uttrycka något gillande. Snarare en trötthet av att se och höra ”samma kickers på stan / samma face man är van / yuppies och snobbar som man sett sen barn / det är ingen skillnad / för ingen viker av / ingen lider av / samma gamla stil som dom lärt sig av / Stockholmsprat / här finns det gott om hat”. I den uppgivna, nästintill suicidala, avslutande versen konstaterar Petter: ”men jag blir knäpp av min stad / jag tänker alltmer / det beror på samma gamla Stockholm / samma kvarter”. Ganska långtifrån nattklubbsflirtarna på ”Bananrepubliken”.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-11-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 14:05

Kategori: Recension | Recension: #1183

5 kommentarer

beatet och hooken låter som en dålig dj premier produktion.

vapen lek Oregistrerad 2001-11-29 14:19
 

finns det dåliga premier prods.?

kef Oregistrerad 2001-12-02 23:49
 

Masayah är inte kvinna…

pob Oregistrerad 2001-11-28 22:33
 

Hissar själv betyget på första singeln från Petters tredje till en stark 8:a. Han har ju verkligen hittat en härlig hook, backad av kvinnosång som ger den rätta soulkänslan!!!

Hässelby norra Oregistrerad 2001-11-28 21:26
 

haha, fatta inte att det var singeln som ni receserade. satt här stilla undrandes vad du tyckte om alla andra låtar! =)

haha Oregistrerad 2001-11-25 19:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig