dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Organism 12: Vad glor du på?
Vad glor du på? (12) Organism 12
2001
Streetzone/Border
7/10

Jag som trodde jag tröttnat

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Jag tänkte ett tag att jag skulle såga den här tolvan bara för att jävlas lite. Riktigt hårddissa det första smakprovet inför det första albumsläppet från någon i MBMA-kollektivet. Bara för att se vilka reaktioner jag skulle få. Se om det gick att röra upp lite bland surfande hiphopkids. Jag tänkte att jag skulle låtsas vara trött på Masses beat (han ligger bakom tre av fyra på den här EP:n). Dra någon jämförelse till Bananrepublikens misstag att trötta ut ett vinnande recept. Men, herregud vilken sorts arsle vore jag om jag sågade något bara för att retas?

Dessutom vore det ju inte riktigt överensstämmande med låtarna jag nyss lyssnat på.

Jag kan inte vara sur och tvär när Masse visar upp den beatvariation vi får ta del av i titelspåret ”Vad glor du på?”, gladjazziga radiohitten ”Organism” och beatboxiga ”Kul att du kör!”; duellen med Leo som inte finns med på albumet ”Bakom kulisserna” som redan nått butikerna. Sen kan jag ändå tycka att det blir lite mer egensinnigt och skilt från strömmen när DJ Large står för musiken i ”OK då”, men ingen skugga över Masse för det.

Organism 12 gör hiphop som är som gjord för mötet med publik, inte alls med sikte på kommersiell radio. ”Organism” bjuder till exempel på en redan klassisk call and response med sin ”vem fan vill ni ha? / Organism!”-refräng. Ändå är just refrängerna den svagaste länken på den här tolvan (och svagast är det sura skrålet i titelspåret).

Om refrängerna emellanåt känns svaga gäller den direkta motsatsen för versernas flyt och rim. Här kryllar av finurliga ordvändningar och formuleringar som tvingar fram spetsade öron och fåniga leenden.

Mitt tänkta försök att locka fram arga hiphopare ur underjorden kanske föll platt. Å andra sidan kan jag ärligt säga att jag gillar den här tolvan. Nu återstår bara att se om det håller för ett helt album.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-11-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 14:06

Kategori: Recension | Recension: #1183

5 kommentarer

En rent ut sagt skit bra skiva!!

Mig Oregistrerad 2004-05-18 22:06
 

Organsim måste se roligt ut. Joo, ni har faktiskt skrivit så. Leta lite.

Anna Oregistrerad 2001-11-30 13:02
 

Albumet är grymt, ”Vad glor ni på” är dock ett av de sämsta spåren på den skivan.

Lars Oregistrerad 2001-12-03 17:48
 

Vet du inte att det är tanken som räknas? =P

OCke Oregistrerad 2001-11-25 19:24
 

När recenserar ni albumet då?

Kennet Oregistrerad 2001-11-24 12:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig