dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Easy: Satellites
Satellites (CD) Easy
2001
A West Side Fabrication
3/10

Lättsmält men blekt

Lyssna

Sök efter skivan

Jag blev så där fånigt glad när jag hörde ”Kiss Kiss” första gången. Och då inte främst för att jag tyckte att det var en riktigt bra låt, även om det givetvis också hjälpte till att höja humöret. Men riktigt glad blev jag inte förrän radiorösten berättade att ”Kiss Kiss” var en ny singel med Easy. Samtidigt blev jag också rejält förvånad.

Jag var nämligen övertygad om att bandet hade lagt ner verksamheten. För efter den, i alla fall i indiepopkretsar, klassiska debuten ”Magic Seed”, framskjutna placeringar på diverse singellistor och framgångsrika turnéer i framförallt England försvann Easy ur rampljuset. De efterföljande skivorna fick ett svalare mottagande, hypen dog och det blev allt tystare om bandet. De senaste åren har tystnaden varit mer eller mindre total. Kanske inte så konstigt att jag trodde att de hade lagt gitarrerna på hyllan.

Så kom ”Kiss Kiss” och visade att så inte alls var fallet. De var i allra högsta grad aktiva och dessutom som grädde på moset i riktigt bra form.

När fullängdaren ”Satellites” började ljuda ur högtalarna hemma spreds sig återigen ett nöjt leende över mina läppar. Inledande ”Satellites” är nämligen precis en sådan luftig och lättsmält popkaramell som fick mig att falla för Easy en gång i tiden.

Men tyvärr är titellåten tillsammans med ”Kiss Kiss” skivans enda riktiga utropstecken.

Resten av ”Satellites” är nämligen ingen särskilt rolig lyssning. Framförallt beroende på att den aldrig vill lyfta. Låtarna flyter på en efter en men ingenting, med undantag av de två redan nämnda låtarna, vill fastna. Då spelar det ingen roll hur snygg ljudbilden än är med sina stora ekon och skört plockande gitarrer. Det räcker inte när inte låtarna finns där.

Samtidigt är musiken på ”Satellites” inte obehaglig. Tvärtom. Det är smeksamt, drömskt och lättsmält. Och det är absolut inget fel i det. Musik får gärna vara både lättsmält och harmlös. Problemet är att det inte berör. Det känns lite som om Easy fastnat i ett läge och inte kunnat ta sig ur det. Skivan maler på, låtarna avlöser varandra men jag känner ingenting. När skivan tonar ut minns jag knappt att jag lyssnat på den.

Jämför man med Easys tidigare skivor finns det på dem också en variation och energi som på ”Satellites” nästan helt lyser med sin frånvaro. Där de är charmiga känns ”Satellites” mest blek.

”Satellites” är inte den strålande comeback jag hade hoppats på. Långt därifrån. Den har sina ögonblick och har fått mig att plocka fram mina gamla Easyskivor och återupptäcka dem vilket jag är tacksam för.

Annars är den tyvärr mest en nostalgitripp jag hade kunnat vara utan.

David Drazdil

Publicerad: 2001-09-17 00:00 / Uppdaterad: 2001-09-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1075

9 kommentarer

den samsta recension jag nagonsin har last!

Cal Oregistrerad 2001-09-17 05:06
 

Ja den var verkligen dalig.

Per Oregistrerad 2001-09-17 07:10
 

Ja första stycket är lite av en katastrof.

Robert Oregistrerad 2001-09-17 10:39
 

Maken till dalig recencion har jag aldrig sett.

Jenz Oregistrerad 2001-09-17 11:10
 

äh.. vad är ni för typer?

recensionen är det väl inget större fel på.. skivan däremot …

niklas Oregistrerad 2001-09-17 11:18
 

Nu är recensionen asbra, men i morse var den skitdålig.

DJPJGJ (Per) Oregistrerad 2001-09-17 11:25
 

DEssutom så drev jag med honom, som inte kunde skriva å, ä och ö.

Per igen Oregistrerad 2001-09-17 11:26
 

Den första recensionen var bättre. ;-)

Björn Oregistrerad 2001-09-17 11:32
 

Mycket skumt det här; massor av anonyma killar som dissar en helt OK recension… Undrar om de är samma person allihopa?

Ruggugglan Oregistrerad 2001-09-23 13:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig