dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Reminder: Broken Tone
Broken Tone (CD) Reminder
2001
Exergy Music
7/10

Bitvis bländande

Lyssna

Sök efter skivan

Den som läst någon av mina recensioner av ”Reminder” och ”Half Empty” får sig här en deja vú-upplevelse i miniformat. För fullängdaren ”Broken Tone” lider av precis samma brister och förtjänster som Reminders tidigare släpp. Vilket i och för sig inte är så konstigt med tanke på att samtliga låtar utom två är hämtade från dessa två EP samt den tredje EP:n ”Creativity” som släpptes i höstas.

För den oinvigde tar vi det från början. Reminder är en kvartett bestående av Nicklas Sandström (sång och gitarr), Anders Alstrin (gitarr), Mattias Olsson (trummor) och Tobias Ljungkvist (bas). De släppte sin första självbetitlade EP för ett och ett halvt år sedan och nu har det blivit dags för den första fullängdaren fylld med gruppens blandning av melodisk, melankolisk pop-rock.

Det råder inget tvivel om att de är riktigt duktiga musiker. När de får det att stämma är de även bra låtskrivare. Men tyvärr brister det ibland när det gäller gallringen av vilka låtar som ska vara med på skivorna. Därför slinker tyvärr låtar som ”Talk it out” och ”Too Late” med på fullängdaren som de laddat för i två år, och det sänker helhetsintrycket rejält. Naturligtvis är det kompetenta låtar – kanske till och med riktigt bra om man är sugen på lite Simple Minds-revival och amerikansk radiorock, med lätta inslag av irländsk folkmusik – men för mig utlöser det bara reflexen att börja greppa efter fjärrkontrollen och skippa en låt. När man hör dem så vore det enkelt att avfärda Reminder som ett tråkigt dussinband, men det är de inte. Långt därifrån.

Reminder vinner på känsla – inte på kraft. Det är när de håller det så enkelt som möjligt bitarna faller på plats. När de målar med de små penslarna och inte spänner arena-musklerna. Det är då de skapar magi. Det är de små detaljerna som fastnar. Bas-slingan i början av ”Creativity”, stämsången i ”Broken Tone”, de dova gitarrerna i ”Scared” eller varför inte trumspelet i ”Lost Sincerity”. Bitar av helheten. Det är de man minns.

”So Gently” och ”Sad Attempt” står sig fortfarande som de absoluta topparna tillsammans med titellåten ”Broken Tone” som är det enklaste och bästa de gjort. Den känns lika magisk som för snart två år sedan. Även nya ”Lost Sincerity” och duetten ”Neversong” med Akaba tillhör de allra bästa låtarna. Reminder är utan tvivel ett lagarbete, men ska man lyfta fram en enskild sak så måste det bli Nicklas Sandströms sång. Han sjunger med en smått fantastisk känsla och imponerar stort.

Det finns gott om riktigt bra låtar på ”Broken Tone” och så ett par mindre lyckade som man helst skulle ha sluppit. Jag tror att det enklaste för min del är att göra en ”Best of Reminder” CD-R med tio av de tolv låtarna från ”Broken Tone”. På så sätt slipper jag slösa batteri i fjärrkontrollen när låt 5 och 10 kommer och så kan jag få med ”Silhouette on the Wall” som bonusspår. Det är kanske bäst att spela in på en CD-RW, eftersom jag har en känsla av att Reminder kommer att fortsätta göra bra musik och nya låtar som måste vara med.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2001-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2001-02-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #792

11 kommentarer

Bra skiva, men tragiskt att bara ha med 2 osläppta låtar på en fullängdare.

jenzzz Oregistrerad 2001-02-06 10:00
 

Grymt bar skiva jag har lyssnat på den varje dag sen jag köpte den.

Linda Oregistrerad 2001-02-06 11:27
 

Jag har personligen hört skivan..och det är mycket själ som lagts ner i detta arbete, tror att reminder är en oslipad diamant som inom en snar framtid kommer att bli stora, riktigt stora.

beundrar-christine Oregistrerad 2001-02-06 11:31
 

jag har haft Tobias som vikarie i So och svenska…han var jättesnäll och gick in i skåpdörrar…

hur musiken låter vet jag däermot inte men om det stämmer att de låter som REM som SvD skrev är den nog ganska tråkig…jag vet inte

jenny Oregistrerad 2001-02-06 15:05
 

skivan är mycket bra tycker jag.

Det finns få svenska band med deras bredd.

Vissa tycker det är en nackdel men inte jag

Kalle Oregistrerad 2001-02-06 16:20
 

nja…lite för duktig musikhögskolakänsla, tycker jag….r.e.m light ungefär…

crankin´ Oregistrerad 2001-02-07 19:21
 

De är jätte bra tycker jag skivan är underbar

Sofi Oregistrerad 2001-02-07 19:43
 

Love that guys

Louise Oregistrerad 2001-02-07 19:44
 

Bra skiva

Daniel Oregistrerad 2001-02-08 11:46
 

Den är suverän tycker jag

Jens Oregistrerad 2001-02-09 13:08
 

de är inte kassa.

långt ifrån om man tänker musikaliskt.

men de är inte originella eller modiga för fem öre.

påminner extremt mycket om rem, fast det är långt ifrån i samma klass som m.stipe och company

the automator is ruling ! Oregistrerad 2001-02-13 15:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig