dagensskiva.com

48 timmar

Recension

BLaO: BLaO Compilation
BLaO Compilation (CD) BLaO
2000
BLaO Entertainment/Border
7/10

Början på något stort

Lyssna

Sök efter skivan

Trots att svensk hiphop de senaste åren blivit allt populärare och mer mainstream är det fortfarande bara en liten del av den som hittills uppmärksammats. Artisterna som de stora skivbolagen valt att satsa på kommer, med några få undantag, alla från Stockholmstrakten medan det i princip varit tyst om akter från andra delar av landet.

Förvisso ser det ut som om det så sakteliga börjar ändras, t ex kommer Timbuktu, Spotrunnaz och Remedeeh alla med fullängdsskivor senare i år, men fortfarande är hiphopen till stora delar en undergroundföreteelse. Och utan att ta någon heder från Petter, Ayo och andra redan etablerade artister så är många gånger den musik som skapas i källare och hemmastudios runt om i landet väl så intressant som deras.

Problemet är att den oftast saknar distribution och därför sällan når ut mer än på ett väldigt lokalt plan. Ibland är det förvisso så att artisterna själva inte vill att deras musik ska spridas allt för mycket för att på så sätt bibehålla någon form av undergroundstatus men i de flesta fall handlar det helt enkelt om att det saknas resurser.

Ett sätt att lösa den här problematiken är att starta sitt eget skivbolag och på så sätt inte bara få full kontroll över sin musik utan förhoppningsvis också ökade möjligheter att få ut den till en större allmänhet. Den vägen har göteborgsbaserade BLaO valt.

Bakom BlaO, som enligt kollektivet själva utläses Beats Love and Overstanding, står de tre producenterna och låtskrivarna Kiboy, Qwadjo och Malii samt deras artister Glaciuz the ICY, Bouchra, Split Personality, Jaqee och Sublime PH. På samlingen BlaO Compilation är samtliga dessa representerade med två låtar var.

Det första som slår mig när jag hör skivan är hur amerikansk den låter. Och det inte enbart för att samtliga artister framför sitt material på engelska, det förstärker bara ytterligare känslan. Utan hela skivan oavsett om det handlar om hiphop, soul eller r n'b har tydliga influenser från det stora landet i väster. Något som i det här fallet bara är positivt. För trots att BlaO Compilation mest är tänkt att fungera som en aptitretare för kommande soloskivor från bolaget är det en mycket bra samling. Allting har en klar linje, låtmaterialet är överlag riktigt starkt och produktionen helproffsig. Den får i alla fall mig att vilja höra mer från samtliga medverkande.

Redan under första låten BlaO Anthem sitter jag och gungar till de feta beatsen och coola samplingarna. Sedan kommer två låtar med kollektivets yngsta medlem, Glaciuz the ICY, något man definitivt inte kan ana när han sätter igång att rhyma. Killen har nämligen ett så självklart flyt i sin rap att han lätt sopar banan med många andra engelskspråkiga och äldre rappare i landet. Sedan kommer två softa och snygga r'n'b låtar med Bouchra där framförallt Me to See med sitt sköna elpiano och aviga beats och Bouchras klara sång sticker ut.

Näst på tur är Split Personality vars båda låtar Nobody och inte minst Cash Money har duktig hitpotential. Den senare påminner med sin ödsliga sampling lite om det Rusiak släppt på sistone. I nästa spår tar Jaqee med lyssnaren till en nedsläckt soulklubb efter midnatt i jazziga balladen Headfall. I efterföljande studsiga och lite aviga Woman in Me kan man istället höra influenser från reggae. Sist ut är skivans hårdaste artist, rapparen Sublime PH, som i bl a tuffa Nuggets visar att han också är att räkna med framöver. Skivan avslutas med dystra och lite obehagliga Amanda tillägnad till en av tjejerna som dog i Göteborgsbranden.

Men som sagt, oavsett vilken av BlaO:s artister det handlar om vill jag höra mer. Nu sitter jag bara och hoppas att många fler kommer upptäcka de här nya och talangfulla artisterna och bolaget. Håll i vilket fall som helst ögonen öppna efter släpp från BlaO. Jag har nämligen en känsla av att det här kan vara början på något riktigt stort.

David Drazdil

Publicerad: 2000-03-29 00:00 / Uppdaterad: 2000-03-29 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #417

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig