dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Travis: The Man Who
The Man Who (CD) Travis
1999
Independiente/Sony
5/10

Vemodigt Värre

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Glasgow kan inte vara världens roligaste ställe. Det finns en mängd band som bildats i den skotska staden och en gemensam nämnare hos många av dessa är att de i sin musik blandar lika stora delar vemod och melankoli. Det skulle förvåna mig mycket om inte det faktum att de alla kommer från samma stad har något med saken att göra.

Travis är ursprungligen från Glasgow. Förvisso flyttade man i samband med att man fick skivkontrakt till London men nu verkar man i alla fall musikaliskt ha återvänt till rötterna. För jämfört med med debuten är Travis andra album ”The Man Who” en betydligt lugnare skiva. Den består till övervägande del av finstämd och vemodig akustisk pop med svävande melodier där de förut framträdande gitarrerna nu mest används som en ljudkuliss bakom sångaren och låtskrivaren Fran Healy. Hans lätta röst förmedlar känslosamma texter som handlar om brustna hjärtan och annat elände. Det är inte roligt och det är heller inte meningen men tyvärr brister det på en viktig punkt. Travis lyckas inte förmedla känslan av att det är på riktigt och att de verkligen mår dåligt.

Det blir helt enkelt för mycket av samma sak. Skivan framstår som en samling sånger som var och en för sig kan fungera men som en helhet inte håller. Bland sångerna som trots allt sticker ut finns ”She's So Strange” där man kan höra kopplingar till David Bowie och ”Why Does It Always Rain On Me?” där countryinfluenser blandas med en klassisk engelsk poprefräng från 60-talet. Resten av skivan är mest intetsägande ödsliga kärleksballader som ”Luv” där Fran Healy låter precis som Thom Yorke från Radiohead. Kanske inte så konstigt eftersom det är Radioheads producent Nigel Godrich som tillsammans med Manic Street Preachers producent Mike Hedges suttit bakom spakarna på ”The Man Who”. De har gjort en väldigt ”ren” produktion och det bidrar tyvärr till att skivan känns lite feg och oförarglig.

När Travis väl vågar släppa loss visar de att de faktiskt kan spela rockmusik. I det ”hemliga” 11 spåret sjunger de återigen om olycka men nu fungerar det mycket bättre för här tillåts gitarrerna spela en större roll, Healey sjunger bättre än innan och musiken får en nerv som saknats genom resten av albumet. Det är åt det här mer elektrifierade soundet Travis borde söka sig framöver. Just nu gör de kompetent, snäll och duktig popmusik med bra refränger för alla som väntar på nästa Radioheadalbum.

David Drazdil

Publicerad: 1999-06-28 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-15 13:40

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #156

12 kommentarer

Fan vadå 5 iallafall 7 helst 8 writing to reach you e ju underbar och någon av dom andra är inte heller det minsta dålig.

John Oregistrerad 2001-01-20 01:08
 

Skivan är värd minst 8!

Så här i efterhand upplever jag skivan som en klassiker. Jag tyckte också att det var för mycket i samma stil till en början, men vadå – det är ju sköna låtar!

Hillbilly Oregistrerad 2001-03-29 14:19
 

Betyget är helt klart i underkant. Travis skiva är låtmässigt mycket bättre än en 5. Starka låtar som ”Turn”, ”Why does it always rain on me” och underbara ”Driftwood”. Sedan får folk inte missa B-sidan till Turn där Travis gör en akustisk cover på Britneys ”Baby one more time”. Då märker man att Max Martin är en djävligt bra låtskrivare som kan göra låtar även till mer alternativt folk.

ErikA Oregistrerad 2001-04-20 01:45
 

håller med på allt. ”baby one more time” med travis är helt otrolig och skivan är värd minst 8.

Niklas Oregistrerad 2001-04-23 14:03
 

Bara för musiken inte är direkt utmananande kan det iaf vara glimrande pop. Se bara på Belle and Sebastian t.ex. Travis har på ”The man who” gjort en oerhört stark samling med vackra låtar. En 8:a vore mer rättvist.

Kid A Oregistrerad 2001-05-30 20:57
 

fountatins of wayne släppte ”baby one more time” som en promo singel till radiostationer innan Travis ens kommit på idén. Travis är alltid steget efter och apar efter.

ken Oregistrerad 2001-07-03 11:07
 

Nej, inte fem det är för lågt. ”Luv” är jävligt skön, så även ”She's so strange” och typ 5,6 låtar till på skivan är skitbra. Så är fallet.

martin Oregistrerad 2001-07-31 13:50
 

Ja, 5 låter ju lite lite….. har du verkligen lyssnat igenom den här skivan DAVID DRAZDIL???? Helt otrolig bra cd, minst 8!!!

Frida Oregistrerad 2001-08-07 20:21
 

en femma är helt rätt, skivan är verkligen inte värd en åtta! börjar fundera på ifall vi pratar om samma skiva…

Emmy Oregistrerad 2001-09-03 12:14
 

håller med de flesta här utom emmy, men va e det ni snackar om..Max martin bra låtskrivare,,,näe. förklaring. TACK.

DAVIS DRAZDIL du borde lyssna till Luv..igen

jessica Oregistrerad 2001-10-15 19:05
 

För guds skull, den här skivan är värd en tia! En av de bästa skivor som gjorts. Förstår inte var betyget 5 kommer ifrån.

karin Oregistrerad 2002-01-02 21:47
 

ja..det här är verkligen en 5… nänänä, försök inte. en 9:a är det!

kurtklas Oregistrerad 2004-11-02 00:16
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig