dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: För Amnesty
För Amnesty (CD) Samling
1998
Warner
7/10

För den goda s(m)akens skull

Lyssna

Sök efter skivan

Under 80-talets mitt poppade det upp insamlingar och välgörenhetsgalor i parti och minut. Det hela fick ordentlig fart när hungersnöden i Etiopien var som värst och Bob Geldof drog igång Band Aid som snabbt följdes av ett antal behjärtansvärda projekt.

Då var det 80-tal och vi i västvärlden avnjöt en högkonjunktur vilket bidrog till att folk inte var sena att öppna plånboken och skänka en slant för att på så sätt bidra till en bättre värld och på köpet lindra sitt dåliga samvete. Nu är det som bekant andra tider men alltför många av världens orättvisor består. En av de organisationer som oförtrutet slåss vidare för en bättre värld är Amnesty.

Med anledning av att det 1998 var 50 år sedan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs gjorde Sveriges skivbolag gemensam sak för att stödja Amnesty i deras kamp. Bara det faktum att intäkterna från skivan oavkortat går till Amnesty är skäl nog för att köpa den, men även om man bortser från det nobla ändamålet så får man fantastisk valuta för pengarna. På skivan finns nämligen stora delar av Sveriges artistelit samlad. Trots det breda spektret av artister lyckas man elegant undvika den ”någonting-för-alla-åkomma” som den här typen av samlingsskivor brukar vara befattade med. För trots, och tack vare, de vitt skilda stilarna så är det en MYCKET stark skiva. Dess styrka ligger på olika plan. Man kan inte undgå att beröras starkt när man hör ”Till Dagmar”. En monolog av Ragnar Hagelin riktad till hans dotter Dagmar som försvann 1977 under diktaturen i Argentina.

Skivan bjuder även på ett antal sensationella musikaliska samarbeten: Petter gör ”Ondskans tänder” tillsammans med Robyn. En låt som slår det mesta från hans debutalbum. Kent levererar en fantastisk ny låt – ”Längtan skala 3:1″ – producerad av soulgurun Magnus Frykberg. Ackompanjerad av Esbjörn Svenssons Trio sjunger Freddie Wadling Hasses & Tages ”Var blev ni av?” så att huden knottrar sig. Jennifer Brown ställer upp med en akustisk version på ”Alive”, som faktiskt slår den som hamnade på ”Vera”. Medverkar gör även Lundell, Stephen Simmonds, Dilba, KOOP, Lisa Nilsson, Titiyo m fl.

Listan på fantastiska låtar och artister kan göras längre men jag vill inte sinka er eftersom ni bör ge er ner till stan för att införskaffa ert ex. För det finns ”tyvärr” exemplar av skivan som fortfarande inte sålts! Ett av 1998 års viktigaste släpp. Köp!!!

Skivans känsla kan delvis sammanfattas i en textrad från Robyns akustiska ”Aldrig hänt”:

”Har aldrig behövt slåss för min tanke – Vissa har inget val – Jag kan alltid byta till en ny kanal”

Patrik Ekelöf

Publicerad: 1999-03-09 00:00 / Uppdaterad: 1999-03-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #99

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig