dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Sly and The Family Stone: Fresh
Fresh (CD) Sly and The Family Stone
1973
Epic/CBS Records
9/10

Slys sista storverk

Lyssna

Sök efter skivan

Det är inte ofta jag lärt mig texter till den grad att jag fortfarande minns dem efter tio år, men det har hänt. Sly and The Family Stones platta Fresh innehåller ett par sådana låtar där varenda inandning, frasering och stavelse sitter bergfast memorerat. Jag kommer fortfarande ihåg första gången jag hörde den.

En gång för väldigt länge sedan jobbade jag på lokalradion i Skåne, tillsammans med en ljudtekniker som heter Per. Per hade hästsvans och brukade alltid komma förbi mitt kontor, viftandes med bootlegkassetter på DAT av obskyra gruppen Blow Fly. De gjorde naughty-versioner på klassiker som till exempel KC & the Sunshine Bands ”That’s the way (I like it)” där de sjöng ” ah ha ah ha to fuck it…” istället för I Like It. Eller What a Difference a Lay Makes istället för ”a day makes”. Det roliga var att deras versioner svängde mer än originalen och blåset var i klass med Tower of Powers. En dag kom Per förbi med ett stort leende och drog tag i mig.
– Kom, sa han bryskt. Du måste höra Sly sjunga!

Vi gick till den största studion, drog på volymen ordentligt och ställde oss mitt i rummet. Det måste ha varit en rätt skön syn, den lilla programledaren för det lokala ungdomsprogrammet bredvid stationens rock n roll snubbe. Båda djupt försjunkna i musiken som ekade i hela huset.

Det var första gången jag hörde If You Want Me to Stay. Till slut drällde fler och fler in i studion och undrade vad som stod på, men de flesta vände i dörren efter några menande blickar och generade skratt. De förstod inte. Men jag fattade. Jag upptäckte Sly and The Family Stone.

Till en början hörde jag bara Slys röst, men efter ett par lyssningar fattade jag helheten. Funk torr som grus och spretig som värsta hårtovan. Där andra väver ljudmattor och bryggar över i täta arrangemang är hela den här plattan ett bevis på individualism. Jag skulle gladeligen slänga hela min integritet i elden för att höra Slys olika tagningar och hur han byggde upp texten på t ex Skin I’m In, min andra favoritlåt på plattan. Men just If You Want Me to Stay naglade sig fast i mig på ett sätt som ingen annan låt har gjort. Det är någonting med hur han uttalar message och hans lidelse som bara väller fram i takt med att låten växer. Och basgången…

Resten av skivan är ren nostalgi från tillfället i radiostudion, så ärligt talat är jag inte överförtjust i den som album. Men oj, oj, oj om vi ska prata klassiker. Det var först långt senare som jag förstod att den här skivan satte punkt för en era och en karriär som jag var för liten för att kunna ha upplevt. Trots några tappra försök har Sly inte repat sig, och inget tyder på att han kommer att göra det heller tyvärr.

Eftersom jag måste sätt betyg så blir det nio. Tio på de två nämnda låtarna.

Bättre kan det inte bli.

Petra Wangler

Publicerad: 2002-06-08 00:00 / Uppdaterad: 2009-07-14 10:07

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1496

20 kommentarer

Petra är nog den bästa programledaren Musikbyrån haft. Dels för att hon är behaglig att lyssna på och för att hon gör hyfsat bra intervjuer och så har hon förbannat bra musiksmak.

Ola fixar Oregistrerad 2002-06-08 08:18
 

nä fan…tycker hon e bara jobbig att lyssna på. men bra intervjuer…ja….musikbyrån håller en jävligt hög klass där…

gustaf Oregistrerad 2002-06-08 10:38
 

Synd den inte finns utgiven i en fräsch remastrad version. Sony behandlar inte sina klassiker med respekt, Dylans skivor finns bara i sunkutgåvor de också.

Jesper C Oregistrerad 2002-06-08 11:26
 

Just det, Sly var inte så energisk som han ser ut på omslaget. I själva verket ligger han på golvet (fototrick).

Jesper C Oregistrerad 2002-06-08 11:29
 

Petra har ju riktigt tråkig musiksmak, med förkärlek till en massa souldivor och hipp hiphop. Då har den andra programledaren Magnus Bengtsson betydligt schystare och bredare smak.

Pelle Oregistrerad 2002-06-08 15:31
 

Jag klipper in följande ifrån den utmärkta millencolinintervjun som publicerades häromdagen:

'Annat var det i början då de klassades mer eller mindre som ett gimickband.

– Ja, skrattar Mathias. Det var helt sjukt. Han den där snubben som har Musikbyrån nu. Han kom och skulle göra värsta scoopet på oss. Tyckte att han hade värsta idén. ”Fan grabbar, vi spelar bowling under intervjun” – vilket vi redan gjort varje intervju.'

Johan H Oregistrerad 2002-06-08 15:43
 

Tycker musikbyrån blivit så jävla grymt mycket bättre och är numera förmodligen det bästa musikprogram som sänts på svensk TV (tänker bl a på arkivmaterialet av Patti Smith och The Smiths som visades i vår). Magnus o Petra är bra. Fast jag stör mig som fan på att hon sneglar snett uppåt vänster när hon säger nåt initierat, som att visa att hon är duktig.

Wayne Kramer Oregistrerad 2002-06-09 23:54
 

> Fast jag stör mig som fan på att hon sneglar

> snett uppåt

vänster när hon säger nåt initierat,

> som att visa att hon är duktig.

Jag trodde att det berodde på att hon vill att det ska verka spontant det hon säger, fast hon läser innantill från en teleprompter. För det gör hon väl?

B O B B Y Oregistrerad 2002-06-10 23:10
 

ok grabbar. jag tänke att jag inte skulle kommentera, men nu kan jag inte hålla mig. Jag har inte nån skärm att kolla på…lovar. men ska genast sluta glo åt vänster :-D. Om vi ska fokusera på musiken – är det nån annan som gillar Fresh?

Petra Oregistrerad 2002-06-11 18:15
 

there's a riot going on är den ända sly & the family stone skivan man behöver ;)

ola Oregistrerad 2002-06-12 14:49
 

”Fresh” är en av mina absoluta favoritskivor och klart bättre än ”There's A Riot Going On”.

Och ”In Time” är världens funkigaste låt.

Stoffe Oregistrerad 2002-06-13 11:59
 

håller med om if you want me to stay. en av världens bästa låtar. och angående petras sätt finns det få saker som får mig på så gott humör som då hon säger ”ha det gott”. trots allt programmet därmed är slut..

bob@heylisa.net Oregistrerad 2002-06-16 19:58
 

Fresh är ett funkmirakel till platta dvs helt underbar att få sina öron. Ett odiskutabelt funkmästerverk. Men det där med att sly är slut efter denna platta stämmer inte. Även när sly inte är så bra som han brukar och gör trötta inspelningar är han bättre än de flesta. Finns många ljuvliga spår på efterföljande skiva ”small talk”

groove doctor Oregistrerad 2002-11-25 11:55
 

Om jag inte hade flickvän skulle jag ha friat till Petra för länge sedan. respekt!!

eb Oregistrerad 2002-12-07 12:05
 

Om jag inte hade haft flickvän hade jag friat till Petra för länge sedan. Respekt!

eb Oregistrerad 2002-12-07 12:21
 

Om jag hade varit bög hade jag friat till Magnus istället.

eb Oregistrerad 2002-12-07 12:24
 

När jag hade friat hade jag velat dansa till Sly efteråt. Bara för att fira liksom.

eb Oregistrerad 2002-12-07 12:25
 

jag e trött..

eb Oregistrerad 2004-08-17 03:16
 

den suger värre än era mammor ey!?

Rytmus boys!!! ROCK N ROLL!!! Oregistrerad 2004-11-15 17:33
 

skoja bara

vi igen Oregistrerad 2004-11-15 17:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig