dagensskiva.com

48 timmar

Text

30 x 20 x RZA: #12 Raekwon

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan RZA från Wu-Tang Clan började sin producent- och rapkarriär. Det är dags att lyfta fram hiphopens stora producenter på dagensskiva.com. Detta har jag gjort i samband med att hiphopen fyller 30 år på skiva tillsammans med mina kära kollegor Ola och Karins egna listor fokuserade på DJ Premier och Swizz Beats 30 bästa produktioner. Den samlade listan kan du lyssna på ifrån Spotify HÄR.

#12 Raekwon med Ghostface Killah – Criminology (Only Built 4 Cuban Linx…, 1995)

Solodebuten som egentligen skulle heta Only Built 4 Cuban Linx Niggaz är en av de absoluta favoriterna bland alla wu-junkies. Den tog bara ett år att sammanställa efter 36 Chambers där Criminology blev kockens andra 12-tumssingel. En skiva som satte standarden för maffia-rap där man inspirerades av italienska gangsterfilmer och dess kriminella spel. I början av introt på låten samplar man också en telefonkonversation från filmen Scarface.

Det går en röd story genom skivan där alla gäster skaffat sig ett maffia-alias för skivan. Vad sägs om gangsta-vibben i Cappadonna aka Cappachino, Method Man aka Johnny Blaze eller som Raekwon själv kallar sig, Lex Diamonds. Det finns egentligen ingen ursäkt att missa den här legendariska och inflytelserika skiva där RZA står för den totala ljudbilden.

The Sweet Inspirations – Why Marry?

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-12-02 20:43 / Uppdaterad: 2009-12-02 21:37

Kategori: Allmänt

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig