dagensskiva.com

48 timmar

Text

30 x 20 x RZA: #27 Gravediggaz

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan RZA från Wu-Tang Clan började sin producent och rapkarriär. Det är dags att lyfta fram hiphopens stora producenter på dagensskiva.com. Detta gör jag parallellt med Olas fina lista med Premiers 30 bästa produktioner.

#27 Gravediggaz – Dangerous Mindz (The Pick, The Sickle And The Shovel, 1997)

Gravediggaz skapades som en supergrupp 1994 bestående av Prince Paul (The Undertaker), Frukwan (The Gatekeeper), Too Poetic (The Grym Reaper) and RZA (The Rzarector). En av de viktigaste grupperna för utvecklingen av horrorcore. På första skivan var det Prince Paul som var den centrala producenten även om alla i gruppen både producerar och rappar. På gruppens andra skiva The Pick, the Sickle and the Shovel har Prince Paul lämnat gruppen men det gör inte skivan till ett dåligt album. Bland annat innehåller skivan Kelis första studioinspelning och flera Wu-Tang-affiliates.

Dangerous Mindz är producerad av RZA och 4th Disciple. En väldigt tvistad och konstig låt med tillhörande video och mängder av religiösa kopplingar. Låten påminner än om hur otroligt bra rappare Poetic var. Med lite historiskt perspektiv känns det helt absurt att den här skivan tog sig till topp 20 på amerikanska billboardlistan. Det var nog lite bättre förr.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-10-27 23:05 / Uppdaterad: 2009-10-27 23:05

Kategori: Allmänt

2 kommentarer

Samplingslänk tack!

erimos Oregistrerad 2009-10-28 08:46
 

erimos: Jag vet tyvärr inte vad det är för sampling. Lyckas inte hitta den på google. Och det står inte i skivomslaget med.

Du har ingen aning?

Pontus Gustavsson Medlem 2009-10-28 18:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig