dagensskiva.com

48 timmar

Text

Stockholm Jazz Fest 2009

sthlmjazzfest09-logo-color

Stockholm Jazz Festival är en stor internationell jazzfestival nedanför Moderna Museet på Skeppsholmen och har så varit sedan den startade redan år 1980. Festivalen börjar redan onsdagen 15/7 och pågår fram till söndagen 19/7. Jazzfestivalen har tidigare fått en del kritik för att ta in för mycket popartister de senare åren. Vilket kanske bara är naturligt om man vill gå runt ekonomiskt? Hur som helst på kommer det mängder av nationella som internationella artister. På plats för dagensskiva.com kommer Pontus Gustavsson, Karin Lillbroända och Rebecka Ahlberg att vara. Vi ser framförallt emot mot följande artister:

Karin Lillbroända

1. Joss Stone – Unik brittisk soulsångerska med fantastisk röst, fantastiskt låtmaterial och en fantastisk personlighet. Vackra kvinna. Jag är kär, och det är svimvarning på mig när Joss kommer uppträda på fina Skeppsholmen.

2. Estelle – Hade givetvis velat se Lauryn Hill tusen gånger mer, men måste säga att Estelle ändå är ett bra substitut. Tror att hon är bra och kul live, och hon har en bredd på sina låtar som passar sig för en sen kvällsshow. Jag väntar mig livlig allsång till American Boy.

3. Raphael Saadiq – Hans senaste album är super, och Saadiq är en smått legendarisk artist som ska bli jättekul att se. Hoppas på något samspel mellan Saadiq och Joss Stone också, då de har gjort mycket musik tillsammans, är mycket goda vänner och uppträder på samma scen strax efter varandra.

4. Erykah Badu – Makalös kvinna. Vilken pondus. Hoppas att hon håller tiden på söndagskvällen bara, så att jag hinner se henne innan jag måste ta mig hemåt.

Rebecka Ahlberg

The Blind Boys of Alabama – En gospelgrupp som har funnits i olika inkarnationer sedan 1939 och vars medlemmar alla är blinda. Ett mer spekulativt koncept får man leta efter. Lyckligtvis är The Blind Boys of Alabama så rutinerade sångare att det nog kan bli en alldeles förtjusande stund även för den mest garvade cynikern.

Sonny Rollins – Mannen, saxen, legenden. Som en av de mest tongivande jazzmusikerna någonsin kommer Sonny Rollins till Stockholm och Stockholm Jazz Festival.

Gilberto Gil – Det är inte bara Håkan Hellström som har upptäckt storheten hos Gilberto Gil. Polarpristagaren tillika den brasilianske kulturministern är för stela publikhav vad Jesus var för Lasaros, och den eklektiske tropicaliamissionären kommer gissningsvis att vara lika charmig som alltid på lördag.

Pontus Gustavsson

Guru´s Jazzmatazz feat. Solar and the 7 Grand Players – Senast jag såg Guru och Solar var inget vidare. Framförallt eftersom som Guru verkar blunda för sin historia med DJ Premier. Men senaste gången på Pusterviksbaren saknades ett liveband för att plocka upp de ljuvliga tonerna från Jazzmatazz-skivorna. Det gör det inte denna gång.

Raphael Saadiq – En favorit som funnits i skivhyllan sedan Lucy Pearls dagar. Första gången live kommer förhoppningsvis bli fantastiskt.

Erykah Badu – Tyvärr har jag aldrig haft möjlighet att se Badu live. Äntligen blir det av. Med en av världens bästa liveskivor i bagaget och i väntan på försenad femteskivan New Amerykah Part Two (Return of the Ankh). En av världens största och bästa röster helt enkelt.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-07-11 15:39 / Uppdaterad: 2010-01-01 16:12

Kategori: Allmänt, Festivaler 2009, Stockholm Jazz Fest 2009

3 kommentarer

Fint program i år – jag kommer vara där lördag och söndag. Blir kul att se Erykah och Saadiq igen och så ser jag väldigt mycket fram emot Emiliana Torrini. Och Gilberto såklart. Med mera.

 

0 jazz band? Kanske skulle döpa om den till Dn Påstan festivalen?? Kommer Gräset Twittra från Jazzamatazzen??

Primal Oregistrerad 2009-07-11 21:07
 

Yes! Kommer bli grymt! Jag är där lör-sön och min topp 3 är nog Gilberto Gil, Erykah Badu och Raphael Saadiq. Men hela programmet för de båda dagarna är superbt, men synd som sagt att Lauryn ställde in…

Medlem 2009-07-14 21:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig