dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Springsteen: HERRE GUD!

Det är slut nu. Inga ord kan rättvist beskriva vad jag var med om ikväll på Ullevi. Inget kommer någonsin kunna mätas mot detta. Bruce Springsteen och E Street Band gör slut med Sverige på ett sätt som inte är annat än gudomligt. Och därmed också på min tid som musiktyckare.

ull1.jpg

För det går inte att komma igen nu.

Inför en enorm publik med skyhöga förväntningar går de in och spelar om de var på en klubb. Som om det var deras första spelning. Som om det gällde livet. Låtlistan blev därefter. Det kändes direkt, men när Hungry Heart kommer redan som fjärde låt bygger Springsteen metodiskt och extatiskt upp en trappa. En trappa som leder till himlen, och högre.

Och nu är jag så högt upp jag kan komma. Jag tänker stanna här.

Titta på låtlistan på springsteen.se. Alla låtar görs i magiska versioner. Jag kan till och med köpa förbannade Working On The Highway. Eftersom raggarrocken lyser med sin frånvaro ikväll. Och alla diamanter får glimra ostört.

Drive All Night är så vacker att den gör ont i hela kroppen. Rykten gör gällande att Big Man grät sig igenom låten. Backstreets så mässande att Ullevi riskerar att implodera. Roulette pulserar på gränsen till livshotande. Janey svänger. Allsången i Waitin’ On A Sunny Day får mitt rakade hår att resa sig. Because The Night är mäktigare än Världsbanken och Nils Lofgren spelar gitarr som en gud. Och så vidare…

Det är så bra. Det är det verkligen. Det bästa avskedet vi kunde fått.

ull2.jpg

Och Ullevi får Twist & Shout som absolut sista låt. Låten som fick arenan att gå sönder för tjugotre år sen. Publiken svarar med allsång som torde hörts över hela landet. Till slut står även pressläktaren. Trots kreddproblemet. Trots dåliga höfter.

Springsteen håller ett kort och kärnfullt begravningstal. Det står klart att Ullevi betytt en del för honom. Men allt har tyvärr ett slut. Så även den här konserten slutar utan Racing In The Street. Och E Street Band har spelat i Sverige för sista gången.

Antalet plus, getingar, fyrar eller något liknande kvittar. Ingen konsert med någon har någonsin varit bättre.

Tack och amen.

Fredrik Welander

Publicerad: 2008-07-06 02:45 / Uppdaterad: 2008-07-06 02:45

Kategori: Artiklar, Bruce Springsteen A-Ö

21 kommentarer

En allvarligt riktad fråga: för varje Springsteen-konsert blir recensenterna mer och mer lyriska. Tungomål, separation från familjer för att följa Bossens spår – you name it. Allt i det heliga Jersey-manifestets namn.

Är det så att Springsteen blir bättre och bättre varje år? Om man skall tro Fredrik Welander, Markus Larsson och andra så är det så. Men om jag jämför typ Odeon 1975 med något från den här turnén på You Tube når jag nämnligen helt andra slutsatser. Som att gubben borde lägga av.

Lite samma sak med skivorna. The Rising – 5 getingar, 11/10 på DSC. Det blir liksom bara mer och mer. Faktum är att Springsteen-hyllningarna är utsatta för en inflationstakt som hade fått Stefan Ingves att få mardrömmar.

När jag såg honom på 1993-turnén fick han förresten också nästan alltid full pott i tidningarna. Och den turnén var dokumenterat skitdålig.

Medlem 2008-07-06 11:41
 

zzzzzzzzzz

Medlem 2008-07-06 12:17
 

Var det verkligen Twist and Shout som höll på att knäcka Ullevi? Jag har för mig att jag läst att det taktfasta hoppandet till Born in the U.S.A. var den stora boven.

Om det gör Journal gladare (antagligen inte, eftersom jag itne är recensent) kan jag hälsa att fredagen faktiskt var en aning vassare än lördagen. Och att Stockholm i december var anmärkningsvärt svag för att vara en Springsteenspelning (och också fick en del rätt negativa recensioner).

Medlem 2008-07-06 12:20
 

jag håller med dronten till fullo här.

Medlem 2008-07-06 12:22
 

känns som att welander redan bestämt sig innan för att ge sin sista spelning som recensent högsta betyg så att avskedsrecensionen skulle bli ett härligt pekoral. det blev det också.

Medlem 2008-07-06 14:50
 

Eller så tycker jag verkligen att det var så fantastiskt som jag tycker det var. Pekoral eller inte.

Fredrik Welander Medlem 2008-07-06 20:01
 

Fint skrivet, men alltför få utropstecken.

Medlem 2008-07-06 20:30
 

om man nu är ett true fan och gnäller på vip-publiken vad gör man då på vip-delen?
varför var du inte i piten där allt hände?

Medlem 2008-07-06 21:09
 

Eftersom jag inte är så fanatisk. Jag köper pressbiljetter eftersom jag är en bekväm herre som inte känner för att stå i fyra-fem timmar.

Men jag har svårt att uppskatta en publik som hellre går på spånken än ser en konsert av det här slaget. Kalla mig gärna kulturelitist.

Fredrik Welander Medlem 2008-07-06 21:29
 

jag har svårt för folk som är så jävla lata att de inte orkar stå i några timmar.
kalla mig gärna kulturelitist, även om jag tycker det ligger lite fel i mun när vi talar springsteen.

Medlem 2008-07-06 21:31
 

Fint.

Fredrik Welander Medlem 2008-07-06 22:17
 

Hur låter de fanatiska om du inte är fanatisk?

Jonas Wergeland Medlem 2008-07-06 22:26
 

Fredrik, om du hade sett Springsteen på Odeon 1975 eller på No Nuke konserten 1979, när han läckte River-material. Vilka ord hade du tagit till för att beskriva de konserterna? Eller är det så att du på allvar hävdar att Springsteen – trots att han nu framför ungefär samma katalog – är bättre 2008 än 1975?

Men denna recension är inte i närheten av ”Bjurres” skittext från 2006 (?) där han på allvar ägnade 20 procent av en text för att analysera om ”Bossen” sade ”this one is for you” eller ”this one is for Bjurre” före det galaxberömda Detroit-medleyt. Den texten var usel t o m med Bladetstandard.

Medlem 2008-07-06 23:40
 

Jag förstår vad du är ute efter, JoEPP. Men tycker inte att argumenten håller. Man kan inte uppleva något som man inte var med om, och därmed inte skriva något om det. Inte på det sättet som en människa som går och ser på en konsert gör. Du kan aldrig få människor att känna mindre, eller större. När det gäller Springsteen så såg jag honom 1985, och av en slump 2003, på samma plats. Just att han hyllas i Sverige är ingen slump. Det finns något reaktionärt över honom, och Sverige. Bullerbyn möter rock. Och där stannade det. Man knyter ihop, tryggt och på rutin. Dom som drömde, dom som vill, dom vet hur det borde vara. Springsteen är nutidens progg. Helt onödig.

Medlem 2008-07-06 23:59
 

Jag är en bekväm herre, och har svårt för folk som är så dumma att de frivilligt reser till GBG och kollar på Springzzzzteen.

Magiskt? Magiskt!
Episkt? Episkt!
Ullevi? Ullevi!
En kopp korv? En kopp korv!
Vet inte vad jag ska skriva? Vet inte vad jag ska skriva!
H.e.r.r.e. G.u.d? H.e.r.r.e G.u.d.

Gäsp? Gässssssssssp, nigga.

Medlem 2008-07-07 01:37
 

Inte ens med färdtjänst? En färdtjänstbuss utrustad med en fåtölj gjord av sober ek med ett glansigt lila sidenöverdrag, en minibar fylld med Dansk Fadöl, tonade bilfönster, en micro för att värma Billys Pan Pizza (inköpt på Willys) och en mobil bajamaja. Kom igen, Ullevi är närmare än du tror.

Medlem 2008-07-07 01:49
 

Får inte Springsteen alltid femmor i betyg, typ även innan han ens har spelat?

Tråker Oregistrerad 2008-07-07 13:39
 

vilket gnäll! håller med varenda ord skrivet av fredrik welander. inget blir bättre. visst, det var säkert bättre 1975, 1978, 1981 och 1985. men jag var inte med då, föddes 79. för mig var det här det största någonsin.

this charming man Oregistrerad 2008-07-07 16:30
 

Bruce Springsteen är sjukt överskattad och jag håller fullständigt med om att recensenter borde kamma sig rent generellt sett…
Fredrik Welander må känna precis som han känner och det är väl vackert så, går ju liksom inte och bestämma att folk ska sluta lyssna på dinosaurier och Per Gessle.
Han får tycka om sin otroligt torftiga Brucerock och hylla det hur mycket han vill.
Och visst har Bruce gjort låtar som är bra också men ändå inte i närheten av så som han hyllas.
Det finns ju ett helt koppel av artister som knappt behöver lägga en fjärt på scen för att generera en femma.
Kram Banan och lycka till med framtiden.

Krilliano Oregistrerad 2008-07-08 13:43
 

förstår mig inte på alla er som dissar springsteen nåt så oerhört å ändå orkar gå in här å kommentera…
om jag hade ogillat maiden hade jag väl inte gått in å gnällt på dem som sätter bra betyg på dem varje konsert!
för helvete, smaken e som baken!
alla kan inte gilla eller förstå springsteen!

mikael Oregistrerad 2008-09-07 21:19
 

Det handlar inte alltid om smak. För Iron Maiden är det väl ungefär samma sak.
Ständigt bra betyg på konserter.
Även om det kan låta mer än lovligt kackigt.
Men det är klart, har man ett stort bolag i ryggen och en hel del människor som ska tjäna sitt levebröd på deras spelningar så förstår man ju ett o annat utan att behöva vara raketforskare. Smaken är absolut som röven, klöven. Men även ens egna favoritband gör urusla spelningar och skivor ibland. Man kan ju försöka va lite nyanserad. För övrigt är det väl trevligt med lite argumenterande och inte bara jamsande hålla med nissar jämt?

Krilliano Oregistrerad 2008-11-16 20:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig