dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Springsteen A-Ö: Patti Scialfa

patti.jpg

Hon gör ganska sädig blues på sitt senaste album. Med Bad For You som flaggskepp. Skriven sent en natt efter ganska många glas tequila. Och ungefär så låter det. Med sliten röst sjunger hon.

I could have had it bad for you, and that’s not good.

Hand upp alla som hört den! Ingen syns.

Patti Scialfa är reducerad till att vara The First Lady of Love. Herr Springsteens maka. Vilket är rätt fånigt. Som alla andra i E Street Band är Patti Scialfa uppväxt i New Jerseys musikliv och kom med i bandet inför världsturnén efter Born In The U.S.A. Hon har gjort sina år med barband och studiosessioner åt bland andra The Rolling Stones och Keith Richards.

Men, mest av allt. Hennes tre egna album står på egna ben. Där är det hennes låtar, hennes texter. Där rör hon sig hemtamt i ett gränsland mellan blues, country och folkrock. Och med sin uttrycksfulla röst skapar hon sköna Heartland-stämningar.

Hon är tillsammans med Soozie Tyrell den mest förbisedda medlemmen i E Street Band. Väl värd att upptäcka utanför den världen.

Själv skulle jag vilja att hon återförenade sitt collegeband Trickster. För om hon tillsammans med Soozie Tyrell och Lisa Lowell skulle göra musik är jag övertygad om att det skulle svänga.

Men visst, sättet hon använder sin röst på i E Street Band är väldigt manierat och för många en vattendelare. Några tycker om det, andra gör det inte. De senare är också de som oftast glömmer bort att Patti Scialfa är enormt mycket mer än fru Springsteen.

Fredrik Welander

Publicerad: 2008-06-24 00:02 / Uppdaterad: 2008-06-24 20:44

Kategori: Artiklar, Bruce Springsteen A-Ö

6 kommentarer

Den som såg Springsteenspelningen i Globen förra året kan knappast hävda att hon skulle vara överflödig i bandet. Hålet efter henne var enormt stort.

Däremot skulle jag inte säga att något av hennes album (inte hört det senaste) är något mästerverk, även om de är klart lyssningsvärda. Rumble Doll sänks om inte annat av den daterade produktionen.

Medlem 2008-06-24 10:20
 

när får vi läsa om kiss studiomusiker? mycket intressant!!

Medlem 2008-06-24 10:42
 

alla studiomusiker i kiss blir väl förr eller senare medlemar? det är bara att ta en kölapp och vänta på att ännu en medlem ska få kicken.

förstör inte det här för fidde nu, det här är hans epos, hans livsverk, hans avtryck i dagensskivas historiebok.
det är för det här han vill bli ihågkommen.

jag kan erkänna utan att skämmas en sekund att jag kommer minnas bokstaven ‘O’ bäst.

Medlem 2008-06-24 11:24
 

Fruar på scen har aldrig funkat.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2008-06-24 12:07
 

det funkade ju i abba.

Medlem 2008-06-24 13:14
 

Ett tag ja – sen blev sillen sur :-)

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2008-06-24 14:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig