dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Springsteen A-Ö: Little Steven

steve.jpg

Just when I thought I was out, they pulled me back in.

Nej det är inte Steven Van Zandt som pratar om E Street Band. Det är Silvio Dante som gör sin sköna imitation av Michael Corleone. Ett av mångsysslaren Little Stevens många ansikten, kanske rent av det mest kända. Trots att många inte kopplar ihop den talföre gangstern med spåkärringen som mest väsande och läspande röst delar mick med Bruce Springsteen.

Du riskerar att möta Little Stevens arbete på andra oväntade ställen. Om du är en av dem som kommer spela hajpade Rock Band när det väl släpps här i Sverige kommer du utsättas för ett urval låtar som är signerade Little Steven. Han har anlitats för att välja ut musiken till spelet. Om du undrar varför kanske du förstår efter att ha läst den här texten.

När han gifte sig med Maureen i New York 1982 var Bruce Springsteen best man. Vigseln förättades av pastor Richard Penneman (även känd som Little Richard) och Percy Sledge sjöng When a man loves a woman för brudparet. Little Steven har många vänner och är känd för att vara ett levande uppslagsverk för både gammal soul och modern rockmusik. Snart fyllda sextio har han bättre koll än de flesta.

Som en av många musiker runt Asbury Park på sjuttiotalet spelade han till och från med Springsteen. Under inspelningen av Born to run kallades soulgurun Little Steven in för att hjälpa till när Springsteen körde fast med blåsarrangemangen på Tenth Avenue Freeze-Out. Så började en lång musikalisk resa med Little Steven som en av hörnpelarna i E Street Band.

1984 lämnade han bandet för att köra solo. Fram till 1989 släppte han fyra skivor i eget namn. Tre av dem uttalat politiska och Reagan-kritiska. Ingen av dem slog dock på hemmaplan, trots viss framgång i Europa. Kanske beroende på att hans band The Disciples of Soul inte andades ett dugg soul utan mest såg ut som ett tyskt hårdrockband och lät som ett stelt svängande funkband med Sting-komplex. Ett femte soloalbum släpptes 1999 utan att någon märkte det.

1987 blev Little Steven världsförbättrare i rampljuset när han grundade Artists United Against Apartheid som spelade in låten Sun City och protesterade mot det sydafrikanska apartheidsystemet. Han samlade en rad artister som troligen inte hade en aning om vad Sun City var, men som i vågorna efter Live Aid tyckte det var en bra idé att vara med.

När Springsteen återförenade E Street Band efter några år i träda i mitten av nittiotalet kom Little Steven med igen och sedan dess delar han gitarrsysslan med Nils Lofgren och Springsteen själv. Nu mindre dominant som sologitarrist då Springsteen allt oftare vill ha den rollen själv.

Producent, skådespelare och radioman

Men Little Steven nöjer sig knappast med detta. 1999 blev han en del av teveserien The Sopranos, i rollen som Silvio Dante. Dessutom har han producerat en hel del inspelningar åt andra artister och lägger mycket tid på sin egen radioshow Little Stevens Underground Garage, som gärna spelar svensk musik. Showen sänds på ungefär 200 radiostationer i USA. Dessutom är han inblandad i två kanaler på Sirius Satellite Radio. Han brinner för ny musik och är en av dem som spridit lovord om Sahara Hotnights i USA.

En kul detalj är att han agerar speaker på The Hives DVD Tussels In Brussels.

Är håret borta?
Little Steven har en speciell stil. På scen och privat ser han ofta ut som en spåkärring med kitschiga kläder och tingeltangel. Alltid bandana. Saken är den att Little Steven växer med åldern och mer och mer börjar formas till Big Steven. Tyget runt hans kropp blir allt vidare. Bandanan döljer det faktum att han förlorade skalpen i en bilolycka för många år sen.

Men det faktum att han ser ut som en pajas förtar inte intrycket av en hårt arbetande eldsjäl som kunde ligga på rygg mellan E Street Band-turnéerna och räkna sina pengar istället för att spela ny musik på radio. Det politiska engagemanget har svalnat, men han är inte mindre entusiasmerande för det.

Det brukar inte ta mer än en refräng in i Springsteens konserter innan Little Steven är framme och delar mick med Bossen. Minst en gång varje konsert tar han över solosången i någon vers av Springsteens låtar. Publiken må jubla mer när Big Man Clarence Clemons gör sina solon, men utan tvekan är det Steven Van Zandt som är tvåa.

Killen med kollen. Frågan är alla sysslor är extraknäck utanför E Street Band, eller om det är bandet som är extraknäcket idag?

You’re only as good as your last envelope.

Så ligger det till. Enligt Silvio.

Fredrik Welander

Publicerad: 2008-06-20 00:02 / Uppdaterad: 2008-06-19 22:38

Kategori: Artiklar, Bruce Springsteen A-Ö

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig