dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Springsteen A-Ö: Big Man

bigman1.jpg

When the change was made uptown
And the Big Man joined the band
From the coastline to the city
All the little pretties raise their hands
I’m gonna sit back right easy and laugh
When Scooter and the Big Man bust this city in half

Tenth Avenue Freeze-Out

Det finns olika skrönor om hur det gick till när Clarence Clemons mötte Bruce Springsteen och blev en del av E Street Band. Big Man själv berättar så här:

Jag hörde talas om Bruce när jag spelade i ett annat band. Vår sångerska tjatade om den här snubben, Bruce Springsteen och menade att han och jag borde träffas, att vi skulle bli något extra om vi spelade tillsammans. En kväll när jag skulle spela i Asbury Park spelade Bruce Springsteen och hans band på ett ställe i närheten.

I en paus mellan två set gick jag dit. Det var en regnig och blåsig kväll och när jag skulle öppna dörren till stället lossnade den från sina gångjärn och blåste iväg. Jag såg hur bandet på scen bara stirrade på mig, där jag stod i dörröppningen. Jag tror jag kanske skrämde Bruce, för när jag sa att jag ville spela i hans band sa han bara; Absolut, jag gör vad du vill.

Sedan dess har Big Man varit en av hörnpelarna i E Street Band. Många av hans insatser är klassiska, med Jungleland-solot som den klarast skimrande insatsen. På scen tar Big Man rejält med plats eftersom publiken alltid blir galen när han kliver fram på scenkanten och blåser huvudet av dem.

När E Street Band är lediga spelar Big Man med andra, eller dyker upp som skådespelare i någon TV-serie. Han är en stor Sverigevän och har varit gift med en svenska. När Bruce Springsteen och E Street Band spelade i Stockholm 10 december 2008 fick Clarence Clemons son Christopher, som bor i Stockholm, spela med bandet under extranumren.

Big Man har hunnit bli 66 år och är omgärdad av olika myter. En av de vanligaste är den att han varje spelning, vid samma tid, bryter för att äta en grillad kyckling. 4 och 5 juli kommer tiotusentals att tillbedja den store mannen när han låter sin tenorsax tala.

En mäktig syn.

Fredrik Welander

Publicerad: 2008-06-10 00:01 / Uppdaterad: 2008-06-09 16:52

Kategori: Artiklar, Bruce Springsteen A-Ö

2 kommentarer

Alla niggas äter grillad kyckling dygnet runt. Även wiggas gör det av respekt. Men ändå, Big Man < Big Poppa.

Medlem 2008-06-10 01:18
 

B. Inte kul längre. Skall ni hålla på så här blir man lessen i ögat. Och är det inte Badlands som borde vara på B?

Gene Simmons pungskydd Oregistrerad 2008-06-10 17:06
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig