dagensskiva.com

48 timmar

Lördag

Januari 2008 – en startsträcka

januari 2008

2008 års första månad är förfluten och förbi. En månad som var sådär, tycker dagensskiva.coms redaktion. I alla fall musikmässigt. Men vi har ändå försökt hitta godbitarna.

Mary J Blige Roses (låt)
Hon är lycklig nuförtiden, Mary. Men hon har fortfarande riktigt usla dagar. Det var sådana dagar som ledde fram till den Al Green-osande kvinnosakslåten PMS för sju år sedan. På Roses deklarerar hon, över ett oväntat innovativt beat, att idag är de silkiga R&B-handskarna lagda åt sidan. Idag står all skit henne upp i halsen. Det blir ingen romantik, lämna mig ifred. Befriande bitskt. Hon avslutar en av sina bästa låtar någonsin med ett gapskratt.
(Agnes Arpi)

Benedictum Burn it Out (låt)
En mäktig power metal-pärla med hjärtrot av Judas Priest och ojämförligt kraftfull kvinnlig sång.
(Isabelle Ståhl)

Teitur We Still Drink The Same Water (låt)
Vem fan hade trott att jag skulle golvas helt och fullständigt av Teitur? Teitur? Snällt. Vänt. Mesigt. Otroligt bra. Skivan kommer snart.
(Kal Ström)

Britta Persson Can I Touch? (låt)
I en månad där det tycks förväntas att man ska lyssna på stundtals rätt förskräckliga Hästpojken vill jag ha smäckrare svenska toner. Britta Perssons nya skiva Kill Hollywood Me är elva spår av underbar kärlek. Särskilt nionde spåret Can I Touch?. ”Who needs a head when you’ve got a heart?”
(Madelene Holm)

Cat Power Aretha, Sing One For Me (låt)
(Maria Gustafsson)

Vector Lovers Crash Premonition (låt)
(Martina Nordman)

Rivers Cuomo The World We Love so Much (låt)
Januari har varit bra och dåligt. Bra har vädret varit (skönt att slippa snön) och dåligt har musikutbudet varit. Detta har fått mig att vidga mitt något trångsynta musikaliska synfält och där dök Rivers Cuomo upp. The World We Love so Much har den där sköna, men ack så desperata, anklangen som gjorde att jag föll pladask. Det är dock lite besvärande att Gregg Alexander från New Radicals har skrivit låten, men man kan väl inte få allt antar jag.
(Mats Guldbrand)

Lykke Li Little Bit (låt)
Lykke Li har lyfts till skyarna lite här och där. Spelade på P3 Guld-galan för inte så länge sen. Rätt flitig gäst i radiospellistorna. Allt det här har jag upptäckt i efterhand. Uppståndelsen kring Lykke Li hade gått mig helt förbi ända till den dag jag snubblade in på en australiensisk (!) blogg i jakt på något helt annat. Det jag så här långt hört har varit lite för mycket skevpop för min smak, men Little Bit, mitt mellan Robyn, Stina Nordenstam och If I Was Your Girlfriend är helt omöjligt charmig. Släpptes visserligen för ett tag sedan, men eftersom albumet släpptes häromdagen kvalar den med lätthet in som det roligaste jag hörde under januari.
(Ola Andersson)

Gnarls Barkley Run (låt)
Januari var månaden Gnarls Barkley läckte första singeln från det kommande albumet. Så det var väl månadens händelse då. Trots att jag fortfarande inte är sugen på att höra mer.
(Patrik Hamberg)

The Cool Kids Totally Flossed Out (låt)
Januari månad kändes som den sämsta skivmånaden på år och dar. Jag har antagligen redan förträngt januari från förra året om det var så här trist. De skivorna jag skrivit om det senaste har alla varit släppta under 2007. Det känns som om man mest se fram emot vad som komma skall. I mars blir en stor månad för oss hiphopare i Göteborg, Cunninlyngists, Buck 65 och Rakim kommer på besök till Klubb Scratch. Men ska jag ta upp någon skiva vill jag gärna passa på att nämna Chicago-duon The Cool Kids åttaspårs-EP, Totally Flossed Out. De kallar sig själva ”de svarta Beastie Boys” och refererar till 80-talet inte bara musikaliskt utan stilmässigt. Kul med lite variation och att dagens hipstertrender har hittat en rapgrupp som faktiskt kan rappa och skriva snygga texter. Det här måste bara slå.
(Pontus Gustavsson)

Disfear Get if Off (låt)
Inget knussel, bara rak, bra kängpunk. Disfear har blivit lite rockigare sedan sist, men d-takten är så klart intakt. Det tog fyra år, men det var värt väntan.
(Tomas Lundström)

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2008-02-02 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-02 00:07

Kategori: Lördag, Månadssammanfattning

13 kommentarer

Lykke Li – Little Bit?

Dåligt skämt Ola.

CarlT Medlem 2008-02-02 00:03
 

Ingen som gillar Magnetic Fields alltså?

Medlem 2008-02-02 00:09
 

Tur att ingen nämnt Vampire Weekend – dödstrist! Håller med om Magnetic Fields…

Gorillan Oregistrerad 2008-02-02 00:37
 

Eh… det vore lätt för mig att säga något skojfriskt om handkrämen och toalettpappersrullen. Men det gör jag inte. Tror jag.

Medlem 2008-02-02 09:38
 

Jag gillar Vampire Weekend

Medlem 2008-02-02 12:31
 

…och jag gillar The Mars Volta, jätte- jättemycket

FiaLotta Medlem 2008-02-02 13:03
 

Mars Volta-skivan är faktiskt jävligt bra. Det är ju inte De-loused, direkt, och nya trummisen är runkigare än de flesta, men nog fan är det bättre än det mesta ändå. Speciellt ”Just so you knoooooooooooow”-partiet på Conjugal Burns.

Medlem 2008-02-02 13:25
 

Längtar till Mars Voltas spelning på Cirkus – nya skivan är grym!

Gorillan Oregistrerad 2008-02-02 13:42
 

Varför står det en dildo på bordet!??!

the Görl Oregistrerad 2008-02-02 13:59
 

Jag har tagit semester från recenserandet men vill ändå upplysa om fyra bra artister som släppt ny och bra musik i januari:

Madrugada
Miss Kittin’
Pennebaker
Raz Ohara & The Odd Orchestra

Fredrik Welander Medlem 2008-02-02 18:09
 

Welander: Ska du sluta recensera skivor på forumet? Tänkte på det du skrev tidigare, för några månader sedan.

Medlem 2008-02-02 18:18
 

Vet inte. Letar inspiration under min semester.

Fredrik Welander Medlem 2008-02-02 19:30
 

Du skola icke spilla din säd, Onan!
(Om bilden är en rebus knäcker jag inte nässprejen, det måste jag medge.)

Medlem 2008-02-02 21:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig