dagensskiva.com

48 timmar

Text

Svenskar tack

När det gäller att hitta ny, ännu inte etablerad, svensk indiemusik har jag till min egen förvåning allt oftare under den senaste tiden tagit hjälp av en amerikansk, medelålders man som aldrig varit i Sverige. Craig Bonnell är mannen bakom bloggen Swedesplease, en blogg som uteslutande handlar om, ja just det, svensk pop. Flera gånger i veckan lägger Craig upp mp3:or, recensioner och tips. Favoriten heter Hello Saferide, mycket för hennes, enligt Craig själv: ”tweeiga stil och söta svenska uttal”.

Hur kom det sig att du startade en blogg om just svensk musik?

Jag startade Swedesplease i januari 2005, eftersom jag hela tiden upptäckte svensk musik som jag ville skriva om. Till en början var jag nog bara fascinerad över den genomgående höga kvalitén, som en typisk ”ful amerikan” var jag imponerad över hur svenskarna sjöng och uttryckte sig på nästintill perfekt engelska, men när jag grävde djupare insåg jag att svensk popmusik är extremt variationsrik och högkvalitativ.

Har du några andra favoriter än Hello Saferide?

Är jag så uppenbar när det gäller Annika? Oops. Well. Mina andra favoriter är David Fridlund, Let's Be Honeys, Blood Music, Ed Greene, Don Agbai och nästan allt från Hybris och Labrador. Jag tycker också mycket om många av de instrumentala band som dykt upp på senare tid, bland andra Detektivbyrån.

Finns det någon svensk musik du INTE vill skriva om?

Jag är egentligen bara intresserad att skriva om musik som ”behöver” exponeras, och jag är inget fan av överproducerad, bombastisk rock. Band som Sahara Hotnights och Kent är därför inte speciellt intressanta för mig.

Har du sett några svenska band live?

Jag har aldrig varit i Sverige men så fort en stad, en festival eller ett företag vill betala min resa för att blogga om svenska liveakter är jag där.

Vad kommer hända inom svensk musik i höst?

Jag har inga prognoser för hösten men här i USA är finns ett ganska stort intresse för exempelvis Tobias Fröbergs nya skiva, liksom David and the Citizens. Jag önskar verkligen att någon ville signa Hello Saferide och jag tror att Laleh skulle kunna slå.

Swedesplease hittas på www.swedesplease.blogspot.com och används med fördel på samma sätt som MySpace: för inspiration, tips och breddning av vyer. Mycket nöje.

Carolina Setterwall

Publicerad: 2006-09-04 12:22 / Uppdaterad: 2006-09-04 12:22

Kategori: Krönika

3 kommentarer

spännande.
fel på länken dock.

Medlem 2006-09-05 19:46
 

eller så är det något fel på mig inte fan vet jag.

Medlem 2006-09-05 19:47
 

Jo, det var fel på länken. Fixat nu. Tack för påpekandet.

Ola Andersson Redaktionen 2006-09-05 21:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig