dagensskiva.com

48 timmar

Text

Första januari 2006.

Här sitter man med partysminket utkletat, tovigt sprayhår och huvudvärk. Kylskåpet ekar tomt (förutom några kvarblivna Staropramen från igår) och disken sänder ut irriterande lockrop. Så var det obligatoriska nyårsfirandet överstökat, otroligt skönt!

Det nya året inleds med en oväntad revival: Erykah Badu. Jag hade nästan glömt hennes förmåga att lena olusten dagar som denna. Hon är som en gammal vän som man inte hör av särskilt ofta och irriterar sig lite på i smyg (i Badus fall har jag bland annat svårt för den upphaussade righteous-attityden), men när det verkligen gäller vet man vem man lita på. Badus musik har onekligen gjort avtryck i mitt liv. ”Green Eyes” till exempel. Vilken fantastisk låt att tycka synd om sig själv och sitt krossade hjärta till! ”Next Lifetime” i liveversionen har legat stadigt på min lista över världens 25 bästa låtar sedan jag hörde skivan första gången. ”Appletree”, ”Bag Lady”, ”I Want You”… Nej, Erykah Badu har sannerligen ingen repertoar att skämmas för. Tyvärr var hon inte ens hälften så rolig på scen som hon är på skiva när jag i december 2003 såg henne spela på Annexet i Stockholm.

Det ryktas om att det kommer en ny Badu-skiva någon gång under 2006. Dessa rykten är dock inget jag skulle förlita mig särskilt mycket på, med tanke på att samma källor sedan 2001 någon gång hävdat att uppföljaren till D’Angelos ”Voodoo” kommer när som helst. Något som kommer hem till mig när som helst är i alla fall Anthony Hamiltons nya. Har lyssnat en del på den redan men kan inte uttala mig om hur den står sig i skuggan av ”Comin’ From Where I’m From” ännu. Annat jag ser fram emot i år är ny musik från Ursula Rucker, India.Arie och Lauryn Hill. Fast kanske mest av allt Gnarls Barkley. Om skivan låter lika bra som ”Crazy” så är årets bästa skiva kanske redan korad. Det Cee-Lo rör vid brukar som bekant bli guld.

Spänningen och peppen är stor inför musikåret 2006. God fortsättning!

Agnes Arpi

Publicerad: 2006-01-01 18:57 / Uppdaterad: 2006-01-01 18:57

Kategori: Krönika

9 kommentarer

Nya Anthony Hamilton skivan är underbar!

Medlem 2006-01-01 21:48
 

Litar du inte på mina Badu-rykten? De är väl underbyggda. Dessutom kan du ju räkna med alsgasmål om den där Gnarls Barkley-skivan när den kommer. Jag anar att vi inte är de enda som vill lägga vantarna på den (eller Ursula Rucker för den delen). Nytt från Lauryn Hill tror jag däremot inte på förrän jag har det i örat.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-01-03 09:40
 

Hehe, jag har hört samma rykten länge (om en mer rejäl skiva än WWU. Och sen är det ju inte du som tjatat om D'Angelo i fem år heller. Låt mig säga så här: Jag tror på ryktena när jag har skivorna framför mig! Du har för övrigt en poäng med Lauryn Hill, lite samma tendens där.

Agnes Arpi Medlem 2006-01-03 16:26
 

"En mer rejäl skiva än WWU". Pfft.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-01-04 15:52
 

Instämmer helt med herr Hamberg. Pfft. WWU är ju en helt fantastisk platta. Om fler soulartister ändå kunde göra så sparsmakade och vitala skivor. Nästan alltid ska det smetas ut och penslas på. Jag håller helt klart WWU högst av Badus plattor.

Medlem 2006-01-04 16:01
 

Nu ska du inte bli vrång, Patrik. Jag tycker också om WWU, men jag hade önskat mindre "Danger" och mindre Dead Prez. Kärnfulla och sparsmakade skivor som WWU (11 spår är det väl?) är något jag också gillar, men då ska det inte finnas några utfyllnadsspår heller.

Agnes Arpi Medlem 2006-01-04 17:07
 

den största ångesten måste ändå vara att finna något som toppar lauryn hill i stockholm. om du kommer ihåg den kvällen? puss agnes!

Medlem 2006-01-07 22:30
 

Anthony, Erykah, D'angelo och Cee-lo. Alla är riktigt riktig grymma. Men jag måste tipsa om Raphael Saadiq. Hans liveplatta från The house of blues i L.A är en av de bästa soul skivor live. Tyvär var Anthony Hamiltons live dvd lite okryddad. Låtarna är lite för lika studioverisionerna förutom de grymma versionerna av "Comin' where I'm from" och "Charlene" på extra adio skivan. Jag måste också fråga om en skiva av artisten "Sleepy Brown", en av de stora hjärnorna av bl.a Outkast, Cee-lo och goodie mob. Har läst om att han gjort en solo platta nyss men har ej sätt till någon. Vet någon ngt om den?
Peace

Medlem 2006-02-17 23:41
 

Ja, Saadiqs liveskiva är riktigt bra! Gav den nästan full poäng i en gammal recension. Har inte sett Hamiltons live-dvd.

Agnes Arpi Medlem 2006-02-18 18:43
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig