dagensskiva.com

48 timmar

Nyhet

Copyswede stämmer Jens of Sweden

Organisationen Copyswede, som företräder upphovsmän och konstnärer, stämmer Jens of Sweden AB. Copyswede anser att Jens of Sweden är skyldigt att betala ut hundratusentals kronor i så kallad privatkopieringsersättning, vilket företaget har motsatt sig. Enligt Copyswede är Jens of Sweden AB skyldig rättighetshavarna hundratusentals kronor. Dessutom hävdar organisationen att Jens of Sweden AB:s agerande innebär att bolaget skaffar sig en otillbörlig konkurrensfördel i förhållande till de importörer av mp3-spelare som följer lagen och betalar ersättningen.

- Jens Of Sweden AB konkurrerar med ojusta metoder. Därför måste vi nu stämma företaget för att skapa rättvisa mellan alla importörer av mp3-spelare. Det är också viktigt att konstnärerna får sin ersättning. Jens of Sweden AB:s agerande är fullständigt oacceptabelt, både juridiskt och moraliskt säger Gun Magnusson, VD på Copyswede.

I upphovsrättslagen finns bestämmelser om ersättning för privatkopiering (s.k. kassettersättning). Ersättningen är en kompensation till tonsättare, skådespelare, musiker, författare, producenter och andra rättighetshavare som påverkas av att privatpersoner enligt lagen får kopiera musik och annat upphovsrättsligt skyddat material för enskilt bruk. Enligt lagen skall ersättningen betalas av de företag som importerar eller tillverkar de produkter som används för sådan kopiering.

Jens Nylander, grundare till Jens of Sweden delar inte Copyswedes uppfattning utan menar i sin tur att musikbranschens profithunger inte ska drabba konsumenten och klargör att hans företag inte kommer betala kassettersättning. I ett öppet brev skriver Jens Nylander:

”Jag förstår om musikbranschen är upprörd över att den förlorar pengar på grund av att människor laddar ner gratis på Internet. Men de skall inte lösa detta genom att tvinga konsumenterna att betala flera gånger för samma musik. Musik som laddas ner via Internet skall betalas för, det säger den nya lagen som nu förbjuder fildelning. Hur kan då musikbranschen kräva att konsumenten som redan betalt sina låtar även skall betala samma människor ännu en gång för den apparat som spelar upp musiken? Det blir fullkomligt absurt. Nu har musikproducenterna drivit igenom ett förbud mot fildelning då kan de inte både ha och äta kakan. Antingen släpper vi musiken fri på Internet och tar ut en kassettersättning på allt, inklusive produkterna som kan lagra och ladda ner musiken, eller så skall dessa produkter ej omfattas av kassettersättningen – ni kan inte kräva båda delarna!”

Stämningsansökan ska behandlas vid tingsrätten i Västmanland.

Fredrik Welander

Publicerad: 2004-12-28 12:45 / Uppdaterad: 2004-12-28 12:45

Kategori: Nyhet

8 kommentarer

Kommentar-test.

Tomas Lundström Redaktionen 2004-12-30 00:58
 

dasdsa

Gäst Oregistrerad 2004-12-30 01:08
 

JA, nu verkar de funka igen. Skumt.

Gäst Oregistrerad 2004-12-30 01:08
 

Det är ju helt rätt! Av Jens of Sweden alltså.

Någon annan förresten som tycker att namnet "Copyswede" passat bättre på en B-aktig piratkopieringsorganisation? Typ tafflig hemsida med för många utropstecken och pop-ups. Liksom.

Medlem 2004-12-30 09:49
 

Vet ni hur mycket avgiften är per mp3-spelare? Hela… 6 kronor!

Gäst Oregistrerad 2004-12-31 02:16
 

tycker mest det osar Jens of Swedens profithunger ja …

Och vad det gäller den musik som hittills använts i spelarna som han sålt är det väl en sanning med rätt stor modifikation att den SÅLTS på nätet …

Medlem 2005-01-02 20:45
 

men alltså, håller helt med om att det bara är absurt, copyswede vill bara ha något att göra så dem kan få bidrag eller något, sjukligt det dem håller på med! skäms!

Gäst Oregistrerad 2005-01-03 14:04
 

…"företräder upphovsmän och konstnärer"…

skitsnack. dom företräder skivbolag/pengar

Medlem 2005-01-11 17:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig