dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Thrash Metal

Viktiga band: Slayer, Overkill, Megadeth

Thrash Metal är vad som hamnade i mitten i kollisionsögonblicket mellan punktåget och rocktåget på det sena sjuttiotalet. Ibland brukar man räkna Black Sabbath-låten ”Symptom of the Universe” som det första ögonblicket då thrash-riffet skådade ljuset (eller mörkret, för den teatraliske). Men det dröjde till mitten av åttiotalet innan Thrash Metal kunde ta av ordentligt. Då hade Bay Area-thrashen redan fötts, men om Metallica var erans barn, så var det Slayer som blev den upproriske tonåringen. Slayer visade att man kunde vara ännu hårdare, ännu ondare och ännu snabbare än vad San Fransisco-banden pysslade med. Allra hårdast och ondast var man på ”Angel of Death”, en låt om den sadistiske koncentrationslägersläkaren Mengele. ”Angel of Death” kom att känneteckna hela genren med sitt rasande tempo, sina utspottade texter och sina vansinniga solodueller mellan Kerry King och Jeff Hanneman.

Att Kerry King drog ett solo på Beastie Boys ”Fight for your right to party” (och dessutom dök upp i videon till denna) valde man att ignorera ända fram till år 2002.

Thrash Metal influerades mycket av åttiotalets Kalla kriget-atmosfär och Reagans utrikespolitik (contras, Iran, och så vidare), varför många av låtarna har referenser till krig och atombomber (”Killing is my business… and business is good!”, ”Mandatory Suicide”, ”Red Bomb”).
Thrash Metal kom sedan att bli trampolin för den ännu hårdare genren Death Metal, då Possessed gick in i studion för att spela in världens första dödsmetallvax, ”Seven Churches”.

Thrash av idag har nämligen muterats till något hårdare, på gränsen till dödsmetall (se Deathrash) – och de band som idag för Thrash Metals fackla vidare är, ehum, Slayer och Metallica (efter en kortare sejour i MOR-metalträsket).

Kristofer Ahlström

Publicerad: 2004-07-15 08:30 / Uppdaterad: 2007-11-29 23:45

Kategori: Artiklar, Krönika, Metallhandboken

14 kommentarer

Hur är det med kunnandet egentligen? Gammelthrashen kommer ju på bred front nu…

Låt gå för att det inte är särskilt många nya band som kör den typen av musik men band som Exodus, Kreator, Testament, Dark Angel, Megadeth, Sodom, Destruction, Death Angel med flera har ju fått en rejäl revival de senaste åren…

Henk Oregistrerad 2004-07-25 21:05
 

Fan, ni har ju glömt Anthrax. Ett av "de fyra stora" juh!

Firtal Oregistrerad 2004-09-17 22:48
 

Dave Lombardo får Ulrich att likna en enarmad bandit…

Znaga Oregistrerad 2004-10-07 09:40
 

jag vill fan se mer nya "gammel-thrash band" de är ju en tokbra genre då dödsmetalen håller på att ta en massa nya skumma former så är det bra att ha något gammalmodigt och pålitligt att vila öronen på. låt gå för att the haunted är thrasiga men de är för nyskapande!

kingen Oregistrerad 2004-10-09 03:16
 

eyy… va fan.. Sepultura näms aldrig

Kreepy Oregistrerad 2004-11-21 23:04
 

Vad är nu detta!!?? visst är trash stort men jag tycker fan att de ska stå lite mer fakta på de andra genrerna!! skriva lika mkt på de andra genrerna så att allt olärt folk äntligen fattar va vad som är vad! så otroligt trött på alla som inte har en jävla aning!

Ella! Oregistrerad 2004-12-01 14:53
 

Jaa vart tog Anthrax vägen?
Sepultura då? tänk på Schizophrenia (death/thrash) plattan till Arise plattan…

Jumbo Oregistrerad 2005-07-22 17:15
 

–> Znaga. Det är konstigt att alla ska referera till Ulrich för att beskriva hur bra andra är i jämförelse. Jag skiter väl i om Lombardo är snabbare, Ulrich kommer alltid vara mer originell och innovativ. Alla tycker Slayer är så hårda och tuffa, och samtidigt tycks alla glömma vilken stor betydelese Metallica (och Lars Ulrich) haft för genren, och för metal-världen i sig. Nej, skärpning! Klanka ner på all Limp Bizkit/Linkin Park-dynga vi matas med nu för tiden istället.

Paul Oregistrerad 2005-08-20 19:50
 

Hur kan man slösa 4 rader i en kort thrash-biografi för att beskriva Kerry Kings medverkan i en Beastie Boys-video, samtidigt som man inte nämner Anthrax? Ajjabajja!

Paul Oregistrerad 2005-08-20 19:53
 

kerry king var ju med i No sleep til brooklyn också :P

erikk Oregistrerad 2006-03-19 11:39
 

Var hittar vi Meshuggah då?!

Johnpa Oregistrerad 2006-03-27 14:43
 

Riktig thrash för mig kommer från den tyska skolan där scenen mer eller mindre exploderade.Nya underground thrash legender föddes å banden ploppade upp som svampar i marken.Thrash för mig ska va den aggresiva Teutonic-thrashen ,snabbt och skitigt rakt igenom inge finlir utan bara mangel .Här kan nämnas kult akter vars album idag klassas som klassiker/milstolpar Ex SODOM -"In the sign of evil" ,KREATOR – Endless pain/Pleasure to kill",PROTECTOR – "Misantropy/Goolem"

NECRONOMICON – "S/t/Apocalyptic nightmare"MINOTAUR- The power of darkness"ASSASSIN – " The upcoming terror,MESSIAH -"Hymn to abramelin/Extreme cold weather,EXUMER -"Possessed by fire ".De är så här äkta san thrash ska låta .

Celtic frost Oregistrerad 2006-05-24 02:39
 

men metallica då????

rööv Oregistrerad 2006-06-11 14:24
 

Precis. Var det inte Metallica som uppfann "Trash Metal" på det svarta albumet?

Dominus Oregistrerad 2007-02-23 22:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig