dagensskiva.com

48 timmar

Text

Hårdrocken är schlager

När jag var hårdrockare hatade jag svensktoppen och schlagerfestivaler passionerat. Dansbanden skulle brinna i helvetet. Mina idoler hade långt hår, läder och en och annan nit. Och kunde spela. På riktigt.

I pojkrummet låg drivor av tummade exemplar av Okej. Och Rocket. På glättat papper poserade mina favoritartister på slicka bilder bredvid texter signerade en av den svenska hårdrockens allra största ikoner, Anders Tegnér. Han reste med banden. Flög över till Amerika och träffade dem. Intervjuade allt och alla. Jag och mina kompisar var sååå avundsjuka. Vi ville vara Anders Tegnér. En gång var jag på skivsignering på Domus i Örebro. Det var Treat som signerade sitt debutalbum. Anders Tegnér var med. Han skulle göra turnéreportage, men fick skriva lika många autografer som bandet.

Det är min bild av Anders Tegnér. Hårdrockens journalist nummer ett. I Sverige.

En ny generation svenskar håller också på att få en relation till Anders Tegnér. Han är Okej trogen, men har avancerat till chefredaktör och ansvarig utgivare. Har örnkoll på Britney, Justin och alla de andra. Men, störst genomslagskraft har Anders som TV3-kompis. Han är en stabil jurymedlem när TV3 producerar talangsåpor. Efter att ha varit delaktig i framtagandet av Tribal Ink, är han nu en av de flitigast förekommande jurymedlemmarna i Fame Factory.

Min skrivande idol har på tjugo år blivit lite tjockare. Håret är klippt. På hakan sitter ett litet skägg. Och han bedömer och berömmer Skaraprodukter. I TV.

Konstigt? Inte alls. Hårdrocken och schlagern är intimt förknippade. Schlagercirkusen och dansbandsscenen fullkomligen kryllar av gamla hårdrockare som inte kunde försörja sig som just sådana. Men, eftersom de vill jobba med musik så bet de i det sura äpplet. Skriver och producerar schlagers. Låtar till barnartister. Multinationella popschlagers. Turnerar med dansbandet. Kompar talangjakter. Jobbar extra på TBV eller ABF som gitarrlärare. Åker runt som ljudtekniker och turnéledare.

De är kvar i branschen. Och det tog faktiskt inte mer än tjugo år för hårdrockens rebeller att bli riktigt, riktigt folkliga. Anders Tegnér sitter i juryn, Thomas G:son skriver schlagers och Max Martin gör kioskvältarpop. Själv skriver jag skivrecensioner. Och en och annan krönika om melodifestivalen. Några av oss är korthåriga, andra har håret längre än någonsin. En är till och med vädergubbe i SVT.

Men, de finska farbröder som satt ihop den aktuella samlingen ”Heavy Dance”, med eurodiscoversioner av klassiska hårdrocklåtar kommer få sitt straff när de står framför Sankte Per. Sanna mina ord. Självhädelse är allvarligt.

Precis som hårdrock och schlager.

Fredrik Welander

Publicerad: 2004-07-13 10:09 / Uppdaterad: 2004-07-13 10:09

Kategori: Krönika

11 kommentarer

Speaking of schlagers: Vsr det inte i finska Schlagerfestivalen Nightwish debuterade?

berra_ Oregistrerad 2004-07-16 10:42
 

Ja fyfan det skulle inte förvåna mig ett dugg. Nightwish alltså.. nej usch!

Medlem 2004-08-21 11:26
 

naturligtvis är det för att man i mycket hårdrock får lära sig ett och annat om dynamik som gamla hårdrockare som max martin kan sitta och leverera grymma popdängor idag.

japaneseSandman Oregistrerad 2004-09-12 15:39
 

Dansband ska brinna i helvetet fortfarande!

Rob H Oregistrerad 2004-09-17 01:54
 

Nightwish debuterade inte i finska schlagerfestivalen, däremot hade de en låt med (dock inte som grupp utan endast sångerskan och en till).

Jockeh Oregistrerad 2004-09-17 12:38
 

Tegnér har för övrigt en fantastisk stockholmsamerikanska.

znaga Oregistrerad 2004-09-20 14:02
 

Skönt att höra att det var fler än jag som stör mig på HeavyDance…
må skaparna till den brinna i skärselden MOHAHAHAHA…

fidde Medlem 2004-09-22 13:42
 

Och Poodles gick till final i lördags… Det kommer vi minnas!

ZynosOrcah Oregistrerad 2006-03-07 19:34
 

Nej, hela nightwsih var med i melodifestivalen.

Hooben Oregistrerad 2006-04-17 02:16
 

Schlager = Låt som slår. Inte en genre.

Jag säger bara LORDI!!
haha Missa för tusan inte deras framfart i Aten nästa helg. Synd bara att dom måste kvala först. Men det är ballt som tusan!! Plus Poodles förstås! Pontus Norgren är en favvo till mig. Såg honom med Zan Clan i december o han kan verkligen hantera den där guran.

Som sagt, LORDI! =)

Krösamaja Oregistrerad 2006-05-12 19:31
 

Treat är det bästa bandet i världen! Jävla lyllos, Tengér har säkert träffat dom 100 000 ggr. Skivan där uppe, "Scratch And Bite" är svinbra! Rekomenderas!!!

Wacke Oregistrerad 2006-06-25 16:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig