dagensskiva.com

48 timmar

Text

Nedladdat ur svensk underjord en onsdagskväll

HEATHER – Tangon

Indietangon är här! Om man blandar Laaksos bålgetingsfrenesi med svulstigt finskt vemod, så uppstår ljuv musik, vilket Heather är beviset för. Resten av EP:n ”Audiophile 24/96″ har jag desto svårare för (även om det är briljant att döpa en låt till ”Rocky Dennis”), men ladda gärna ner och motbevisa mig.

FOXTOWN FIVE – Friday

Har de tatuerat ”Rosalita (Come Out Tonight)” över bröstkorgen? Har de brynjor? Förekommer det tokblås, orglar och texter om fredagskvällar? Har vi inte redan ett Moneybrother? Är de från Göteborg? Är de värda att lyssna på? Ja, Ja, Ja, Ja, Ja, Ja. I den ordningen.

EL PERRO DEL MAR – Dog

Naiva känslor som uttrycks med naiva medel är alltid hundra gånger effektivare än alla symfoniorkestrar i världen. Sarah Assbring sjunger låtar om att hon är ensam på lördagkvällen och går och köper snask istället för att gå ut, eller så sjunger hon att hon vill skaffa en hund att ha känslor för och hon står överst på listan över kandidater till Sveriges Joanna Newsom, i underkategorin ”På ett bra sätt”. (Etta i underkategorin ”På ett dåligt sätt” ligger Karin Dreijer, men det är en helt annan historia). Mjukt, luftigt, eteriskt och ömsint är det i alla fall, inbäddat i mjuka ljudfiltar, ömma gitarrer och små rassliga tamburinljud. Och så passar vi på att klämma i med ett litet hurrarop till Kalle Magnusson på Hybris när vi ändå är i farten.

COMPLAINTS IN AUDIO – Hands off My Baby, Boys!

Inte alls min gränd, men det finns något i deras blandning av Kraftwerk, New Order och The Knife som jag har svårt att värja mig från. Dessutom är de sådär härligt vulgo som man bara kan vara inom electropop.

DAS BANDT – Weapons or Jewelry

Skankig baktaktsbop med en rätt skitnödig Tom Waits på sång.

MIDNIGHT MONKEYS – Bring it On

Smådrömsk reverbgitarrpop kompad av en slinga som vibrerar som en pianovajer. Man luras in i villfarelsen att dess beståndsdelar nätt och jämnt går in i varandra, som ett pussel hela tiden på väg att glida isär – för att sedan glida ut i en snyggt flödande refräng som rullar sig i tjära och kastar sig mot din minneslobs befjädrade väggar. Eller nåt.

Kristofer Ahlström

Publicerad: 2004-07-07 23:11 / Uppdaterad: 2004-07-07 23:11

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig