dagensskiva.com

48 timmar

Text

Tolv vinyl och fem cd

För att fira att kassan inte längre ekar tom och att Bananen fyller sex fyllde jag två kassar med vinyl (tolv för en hundring) och en liten påse med cd (fem för tvåhundra).

Vi tar vinylen först:

Beats International ”Let Them Eat Bingo” [Go! Discs/PolyGram, 1990]
Ola brukar lite provokativt säga att ”Dub Be Good To Me” är The Clash bästa låt. Jag håller kanske inte riktigt med om det. Men det är en bra bit, resten här har jag trots det aldrig hört.

Billie Holiday ”Wing” [Philips, 1964]
Nån sorts samling. Den toppar med ”Strange Fruit”. Det räcker för mig.

Bomb the Bass ”Into the Dragon” [Rhythm King/Mute, 1988]
”Beat Dis” borde vara lika välspelad som ”Pump Up the Volume”. Det är den inte. Klassisk dansmusik.

Force M.D.'s ”Touch and Go” [Tommy Boy/Warner, 1987]
Jag har fattat att man ska ha hört de här. Jag har läst deras namn så många gånger att det kändes som om det var dags nu. Av omslaget att döma var det kanske inte här jag borde ha börjat. Men det kanske bara är jag…

Grace Jones ”Island Life” [Island, 1985]
Det här är en samling. Jag har det mesta sen tidigare. Men omslaget är som vanligt grymt. Dessutom är insidan fylld av fantastiska bilder. Innehåller så klart hits som ”Pull Up to the Bumper” och ”Slave to the Rhythm”.

Public Image Ltd ”Public Image” [Virgin, 1978]
Public Image Ltd ”Happy?” [Virgin, 1987]
Efter en sommar och höst med ”Rough Trade Shops Post Punk 01″ i lurarna kändes det som det var dags att ta sig an PiL. De här två stod och väntade.

Ramsey Lewis ”Goin' Latin” [Cadet/Chess, 1967?]
Latinjazz. Innehåller tolkningar av bland andra ”Function at the Junction” och ”Lara's Theme (Somewhere My Love)”. Jag gissar att det är bra. Ser så ut.

Rufus with Chaka Khan ”Camouflage” [MCA, 1981]
Nångång ska jag, när jag står där i butiken, komma ihåg att det är åren 75-77 jag letar efter när det handlar om Rufus. Vem vet det här kanske funkar ändå.

Spike Jones ”The Best of…” [RCA, 1975]
Humorjazz. Kan det va nåt? Mest för att jag har gamla minnen till den. Sen gillar jag titlar som ”Hawaiian War Chant (Ta-Hu-Wa-Hu-Hai)” och ”The Man on the Flying Trapeze”.

Stevie Wonder ”In Square Circle” [Motown, 1985]
Helt ärligt är jag lite rädd för den här. Men jag antar att det hör till Stevie-bildningen att våga lyssna åtminstone en gång?

The Stylistics ”Fabulous” [H&L Records, 1976]
Jag har gillat Stylistics ända sen jag hörde Black Grapes ”Harry the Dog” på soundtracket till ”Supercop”. Fast i ärlighetens namn har jag inte hittat någon skiva med Stylistics jag verkligen gillar än.

Så över till cd-köpen (som jag faktiskt hunnit lyssna igenom redan):

Dennis Brown ”Love & Hate” [VP Records, 1996]
Jag har upptäckt att jag gillar Dennis Brown. Har försökt sätta ihop en samling på egen hand med låtar från olika samlingsskivor. Nu blev det en färdig istället. Riktigt bra dessutom.

Ocho ”II” [Universal Sound, 2000]
Latin! Nuyorica! Topp!

Techniques ”In Dub” [Pressure Sounds, 1997]
Mer dub gör herr Hamberg till en lycklig man.

The Icebreakers with The Diamonds ”Planet Mars Dub” [Virgin/The Front Line/Caroline, 2000]
Mer dub, mer dub, bara massor utav dub. Sly, men inte Robbie. Ursprungligen släppt 1978. Karl Pitterson håller i dubkontrollen. Honom vill jag höra mer från. Det här var verkligen toppen.

The Upsetters ”Return of Django” [Trojan, 1996]
Jo jag vet att den här precis getts ut i en utökad version. Men jag betalade 40 spänn för min. En av flera legendariska inspelningar från Lee ”Scratch” Perry. Jag inser återigen att jag har hål att fylla där.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-11-09 12:08 / Uppdaterad: 2003-11-09 12:08

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig