dagensskiva.com

48 timmar

Text

En kopp kaffe och Ginza-katalogen

Det har blivit något av en ritual. Varje gång Ginza-katalogen dimper ner i brevlådan sätter jag mig ner med en kopp kaffe och går igenom kategorierna: ”Hip Hop/Rap”, ”Dance/Techno”, ”Reggae”, ”Soul/R&B” och ”Jazz”.

Fem av katalogens tunnare kategorier.

Ungefär var tredje gång resulterar genomgången i en faktisk beställning.

Jag har två benhårda kriterier som måste uppfyllas:
1. Jag måste beställa fyra skivor (eftersom det är maxantalet för att de ska landa i brevlådan och jag ska slippa ta mig till Posten för att lösa ut paketet).
2. Skivorna får inte kosta mer än 100 kronor/styck (förr var regeln 79 kronor, men den har jag precis inflationsjusterat).

För mig handlar nämligen Ginza-katalogen om att fynda. Fullprisskivorna kan jag oftast hitta billigare någon annanstans.

Dagens genomgång resulterade i 29 intressanta skivor. Fyra av dem kunde jag skala bort med tanke på priset. Efter det följde en hård gallring innan jag kommit ner till en lista om tio skivor.

Bill Withers ”Still Bill” (89:-)
De La Soul ”AOI: Bionix” (49:-)
Gladiators ”Proverbial Reggae” (99:-)
Ice Cube ”AmeriKKKa's Most Wanted” (89:-)
James Brown ”Funky Christmas” (49:-)
Jay-Z ”MTV: Unplugged” (99:-)
Jungle Brothers ”Straight Out the Jungle” (79:-)
Maceo Parker ”Made by Maceo” (99:-)
Ms Jade ”Girl Interrupted” (99:-)
Truth Hurts ”Truthfully Speaking” (99:-)

Dags att försöka skära de tio till fyra.

Jag övervägde att plocka bort de dyraste i ett svep (dvs alla för 99 kronor). Men då hade jag blivit utan Gladiators ”Proverbial Reggae” som tillsammans med Bill Withers ”Still Bill” (som jag inte minns när jag såg på CD senast) låg överst på önskelistan. Två i minne alltså.

Ice Cube-återutgåvan har jag väntat på sedan i höstas och jag har inte sett den i någon av de lokala butikerna. Den självskrev sig nästan lika snabbt.

En kvar. Bort med de resterande 99-kronorsskivorna.

Det lämnar tre. James Browns julskiva (som jag tänkte recensera till julafton i år), De La Soul och Jungle Brothers. Julskivan kan vänta till senare. Jag lär knappast lyssna på den i sommar i alla fall.

Två kvar. En native tongues-klassiker (som jag av helt oförklarliga skäl aldrig köpte när det begav sig) och en nyare i samma skola. Komplettera De La eller första JB-albumet.

Det får bli klassikern. Någon i forumet hade den på sin topp 50 för inte så längesen. Det får fälla avgörandet.

Månadens beställning blir med andra ord denna:

Bill Withers ”Still Bill” (89:-)
Gladiators ”Proverbial Reggae” (99:-)
Ice Cube ”AmeriKKKa's Most Wanted” (89:-)
Jungle Brothers ”Straight Out the Jungle” (79:-)
Totalt: 385:- (inklusive de 29 kronorna i frakt)

Om jag nu inte ändrar mig i sista stund. Det är lite väl ont om verkliga fynd. Kanske skulle jag ändå överväga den där julskivan och De La Soul i alla fall. Men vad ska jag i så fall lämna utanför?

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-06-30 15:37 / Uppdaterad: 2003-06-30 15:37

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig