dagensskiva.com

48 timmar

Nyhet

Doktor Kosmos kommer tillbaka

Doktor Kosmos, med Uje Brandelius i spetsen, håller på att samla ihop sig för att styra upp saker och ting igen. Sista veckan i januari släpper de fullängdaren ”13 Reportage” som föregåtts av singlarna ”Jag låg med henne i Tjeckoslovakien” och ”Känslorna” under året. ”Reportage” produceras av bröderna Petter och Jens Lindgård från The Mopeds.

Men det är inte bara skivan som är på gång. Doktor Kosmos har länge saknat en officiell sajt, men nu har det blivit ändring på det. Fast den är inte riktigt klar än. Eller som de skriver själva: ”Sidan har ännu karaktären av halvfralla, men kommer växa betydligt under vintern”. Sajten är som väntat, inte riktigt som andra bandsajter och innehåller en hel del Kosmos-aktiga saker. Pressklipp är något av en favoritavdelning.

Förra året hoppade ju Miss Universum av bandet för att ”på allvar prova sina egna vingar” som det stod att läsa i en extra Starlightjournal, bandets nyhetsbrev. Nu är hennes plats fylld av Enkilletill som tidigare kallats för Kalla Kriget när han turnerat med bandet. Nu har han jobbat sig till status som fullvärdig medlem av Kosmos-kollektivet.

Bandets trummis Henrik Svensson, mer känd som Den nye får finna sig i att inte längre vara färskingen i bandet.
– Det känns faktiskt riktigt bra att inte göra skäl för namnet på alla sätt numera. Doktor Kosmos ljudbild har ju lagt på sig några kilon de senaste åren, och som en naturlig utveckling frågade vi våran gamle vän Enkilletill om inte han ville vara med och jobba lite med fettet.

Miss Universums avhopp innebar att Twiggy Pop är den enda kvinnan i bandet. Men det är inga problem menar hon.
– Enkilletill är den som tillkommit för att försöka fylla en del av tomrummet efter Miss Universum om än på sitt helt egna vis förstås. Jag håller dem givetvis i ett järngrepp på egen hand också. Tjejvälde behöver man ju inget numerärt överläge för att ha, skrattar hon.

Vem är då den nye? Alltså inte Den nye, utan den senaste Kosmospoliten? Han heter Anders Ericson och spelar sedan tidigare i Ny Akustik. Han har jobbat en hel del med Fint Tillsammans på deras skivor och även varit ljudtekniker åt Doktor Kosmos. Han och Uje jobbade även tillsammans på P3 i Flipperredaktionen och både Uje och Henrik har känt honom sedan länge. Han spelar i Doktor Kosmos främst orgel, synth och gitarr men är även en klippa på bas enligt Twiggy Pop.

Turnéplan våren 2002:
13 feb Södra teatern, Stockholm
14 feb Södra teatern, Stockholm
22 feb Sölvesborg (prel.)
23 feb Barbacka, Kristianstad (prel.)
1 mars Mejeriet, Nybro
2 mars Musikens hus, Göteborg
6 mars Hultsfred
7 mars Herrgårn, Linköping
8 mars KB, Malmö
9 mars Mejeriet, Lund (prel.)
15 mars Kashmire, Borås
22 mars Östra station, Uppsala
23 mars Konserthuset, Gävle
29 mars Contan, Örebro
3 april Bolanche, Borlänge
4 april Sundsvall (prel.)
5 april Pinkerton, Skellefteå (prel.)
6 april Tingshuset, Östersund (prel.)

Fler datum tillkommer.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2001-12-17 16:07 / Uppdaterad: 2001-12-17 16:07

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

Snart är väntan över. Hurra!

Gäst Oregistrerad 2001-12-17 22:32
 

södra teatern känns lite oväntat kanske

Gäst Oregistrerad 2001-12-18 19:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig