dagensskiva.com

48 timmar

Nyhet

Napster i ledet, nästa filbytare till rakning

Nu när Napster blivit rumsrena med ny uppgörelse med låtskrivare i bakfickan och avtal slutna med de stora skivbolagen letar skivbolagen efter nästa byte.

Den här gången har man siktat in sig på de växande filbytartjänsterna Grokster, Kazaa (där en av huvudprogrammerarna är svensk) och Music City. I måndags lämnades en stämning in till en domstol i Los Angeles. Kazaa och Music City (den senare tidigare kallad Morpheus) som båda använder Fasttrack-systemet, som de tre använder, har haft 35 miljoner nedladdningar bara från CNets Download.com. Under varje given tid på dygnet har Fasttrack-nätverket haft 600 000 användare online den senaste tiden.

Ännu är inte AudioGalaxy-, iMesh- och Gnutella-nätverken påverkade av stämningen, men det får antas att stämningar mot dem kommer. Frågan är bara om det kommer hjälpa. I fallet med Napster hade man ett företag som var beroende av egna servrar för att tjänsten skulle fungera att stämma. Om man tar bort företagen som ligger bakom de nya nätverken kommer programmen fortfarande fungera då de söker upp andra användare själva och skapar servrar efter hand.

Skivbolagens egna system, Pressplay och Musicnet, dras med förseningar och Napsters system med prenumerationer ligger också efter planerna.

Kal Ström

Publicerad: 2001-10-04 17:35 / Uppdaterad: 2001-10-04 17:35

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig