dagensskiva.com

48 timmar

Nyhet

Ny lag ger nätskivbutiker rätt att sända musik

I USA är det idag tillåtet för fysiska skivbutiker att spela musik i marknadsföringssyfte utan att betala avgifter för det. Nätskivbutiker har tidigare bara fått spela 15 sekunders snuttar, enligt citaträtten. I det nya förslaget ges de möjligheten att sända hela låtar till besökarna.

Företrädare för RIAA (Recording Industry Association of America) och skivbolagens satsningar på prenumerationstjänster i Napsters kölvatten ser med oblida ögon på utvecklingen. Hilary Rosen, RIAAs ordförande, har i en kommentar sagt att många i industrin kommer kämpa aggressivt mot lagen eftersom ”marknaden redan går i rätt riktning”. De amerikanska myndigheterna är nog inte helt överens om det, eftersom de precis inlett antitrustundersökningar (för att se om deras storlek sätter konkurrenslagarna ur spel) mot Real, Warner, BMG och EMIs storsatsning Musicnet samt Vivendi-Universal och Sonys Pressplay.

En annan del av lagförslaget ger konsumenter rätt att kopiera nedladdade filer till sig själva, för att undvika problem med hårddiskkrascher, något som RIAA kämpat emot.

Kal Ström

Publicerad: 2001-08-07 10:48 / Uppdaterad: 2001-08-07 10:48

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig