dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Commodores: Sail On
Sail On (singel, 7”) Commodores
1979
Motown/EMI
6/10

B-sidan slår till igen

Mitt förhållande till Commodores är kluvet. Å ena sidan är jag svårt märkt av det 80-tal då Lionel Richie sjöng supersmöriga Hello-hälsningar. Å andra sidan har jag i mogen ålder omvärderat de Commodores som i mitt bångstyriga sinne varit dömda och skyldiga via Richie-anknytningen. Commodores har vid sidan av det sliskiga en skitig och superfunkig sida som på alla sätt och vis känns som den raka motsatsen. Den sidan gillar jag så mycket att jag börjat vänja mig vid det släta.

Singeln Sail On som jag hittade i en låda med begagnade singlar tidigare i veckan är en perfekt illustration av mitt dubbla förhållande till Commodores.

Titelspåret, hämtat från albumet Midnight Magic (1979), är en snäll, stillsam och lätt countryfärgad (jo faktiskt) lågtemposak där Commodores, i en klassisk uppbrottshistoria, lever upp till alla mina inre onda myter om den Lionel Richie-ledda gruppen.

Baksidan, som kommer från det några år äldre albumet Hot on the Tracks (1976), påminner mer om p-funken än Motowns ofta ganska läskiga 80-tal. Det är en flummig utflippad låt som är allt annat än inställsam. Det är en låt som kan förhäxa vilken oskyldig hjärna som helst och sätta höfter i rörelse. Verserna pratas snarare än sjungs. Basen tävlar om uppmärksamheten med ett störljud som klippt och skuret för en sampling av The Bomb Squad. När refrängen om Captain Quickdraw kommer med allsångsvänlig precision har jag för längesen letat upp hela albumet i Spotify och satt upp det på den mentala listan över album att hålla ögonen öppna efter nästa gång jag besöker en beghandlare.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2011-07-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-23 00:44

Kategori: Dagens skiva, Funken, Recension | Recension: #6053

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig