dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Black Diamonds: Fire Music
Fire Music (lp) The Black Diamonds
Super Sound/Åhléns/Meeths/Tempo
8/10

Psykedliskt loungegroove

Jag hamnade på Örebros största skivbutik med nya skivor i fredags. Det var någon sorts utförsäljning. Alla skivor till halva priset. Vill minnas att Anders & Co brukar köra sådana utrensningar ett par gånger per år. Trots de låga priserna lämnade jag butiken utan en enda skiva i en påse. Så trots att jag hävdat motsatsen flera gånger var det nog ändå ett tecken på att cd:n faktiskt är död nu. Inte ens återutgåvorna av Sly & The Family Stone lockade.

Däremot köper jag fortfarande säckvis med vinyl. Oftast begagnat, men ibland nyproducerat. Jag trivs med att rota i backarna när jag har stunder över. Jag gillar att köpa skivor baserat på hur omslaget ser ut. Det här är ett exempel på en sådan skiva som jag hittade för flera år sedan. Jag föll för både omslaget och att det var Åhléns som gett ut den. Det var andra tider.

Det handlar om instrumental rock som ekar av Jimi Hendrix, men som är betydligt snällare i sitt utrryck och på någon sorts loungevibb. Inte fullt lika aggressivt distade gitarrer. Snarare rena och utan Hendrix rundgångar. Eller som ett gammalt fint instrumentalrockband med drivig bas, slamriga trummor och ibland en orgel som bättrar på groovet. Alltid med den finurliga, ibland plojiga och lekfulla, gitarren i centrum. Jag tänker mig att svenska Subliminal Sounds skulle älska att återutge det här.

Vi kanske skulle kunna kalla det psykedelisk exotica?

Jag har återkommit till den här skivan många gånger de senaste åren. Det är en av de där få som alltid gör sig påmind och vill upp på skivtallriken. Jag har sökt efter information om gruppen, men alltid gått bett. Fram till idag då jag hittade en kort text som verkar handla om just den här skivan. Titlarna stämmer, men omslaget är ett helt annat.

Smaka på några av titlarna: Hazy Color, Lady Wolf, Experienced You, Burp Gun, Devil Eyes och Hey Horse. Visst talar de ett tydligt språk?

Där står att låtarna spelades in som en hyllning till Hendrix och har sitt ursprung i en inspelningssession för en skiva som heter Astro Sounds eller om det var Animated Egg – jag hängde inte riktigt med i svängarna där. Jag fortsätter till en lång artikel om det där som berättar hur Al Sherman och D.L. Miller (som står som kompositörer till samtliga låtar) med sina 101 Strings gav ut vinylskivor i ett tempo som skulle kunna göra Frank Valdor grön av avund.

En skiva jag lyssnat på länge börjar hitta något sorts sammanhang. Jag förstår att inte allt i dess spår kommer att glimma. Jag har redan vaskat fram skit i Åhléns Super Sound-serie. Det hindrar inte att jag kommer att fortsätta chansa då och då. För det här svänger gott mina vänner.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-06-10 20:04 / Uppdaterad: 2007-06-10 20:52

Kategori: Recension | Recension: #4190

4 kommentarer

[...] Fire Music (lp) The Black Diamonds [...]

Beastie Boys "The Mix-Up" | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-06-11 00:09
 

Jag har också köpt den här på loppis. Riktigt bra!

Ola Oregistrerad 2007-06-17 01:12
 

[...] The Black Diamonds Fire Music [...]

Kvartalsrapport #2 - 2007 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-07-03 14:58
 

Jag köpte denna skiva runt 70 eller 71 och älskar den fortfarande. Jag har också sökt efter information kring vem som spelar osv utan att lyckas, så tack för informationen. Härligt telecastersound iallafall.

Anders Johansson. Oregistrerad 2011-07-29 23:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig