dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Plantlife: The Return of Jack Splash
The Return of Jack Splash (CD) Plantlife
2004
Gut Records/Soulful
9/10

Den sjätte dynastin börjar här

Lyssna

Sök efter skivan

Om man tar hela funkhistorien och kör den genom samtidens hiphopfilter, grovhackar och sätter ihop delarna igen så landar man gissningsvis någonstans i Los Angeles 2004. Då släppte Plantlife ”the Return of Jack Splash”. På något vis gled den mig förbi då, men när jag flyttade till Malmö pratade Mikael hela tiden om nyfunken från västkusten. Nu finns skivan här i norr också.

Den slappa beskrivningen av Plantlife är att det låter som Prince. Och det vore ju sant om Roger Nelson någonsin lyckats göra något verkligt intressant när han försökt leka med hiphopen.

Den tydligaste linjen går från p-funken och Sly & The Family Stone, men mixen innehåller drag av hela resan fram till nuet. Redan en titel som ”Underwaterluvboogie (Deep Blue)” gör mig alldeles tårögd. När de kokar funkgitarr på ”Do Ya Think I'm Sexy” och förvandlar dekokten till en discosvängig ”Got2get2gether4luv” med snärtig bas och supersnygga körer kapitulerar jag. När ”Low Rider” korsas med ”Hey Ya” för att bli ”Luv Me (Til It Hurts)”, ja ni fattar. Rick James sitter förmodligen i sin himmel, flinar och nickar instämmande när tonerna av ”The Girl Said… Give It To Me!” når dit.

Tro nu inte att det här är så enkelt som händerna i luften, hockeyhallshandklapp och party party party. Jag sa ju att det handlade om hela funkhistorien. Det innebär så klart också långsamt och sexigt så att man nästan rodnar. Frågan är om jag ens behöver vänta på att D'Angelo ska komma tillbaka nu. Frågan är om han inte hamnar i ännu en kreativ kris och ger upp karriären helt när han får höra det här. (Not. Jag hoppas att jag har fel. Jag vill verkligen få en uppföljare till ”Voodoo”, jag vill bara illustrera hur bra det här är.)

Under de första veckornas lyssnande tyckte jag att Jack Splashs sång var ansträngt manierad. Nu har jag fallit och lärt mig älska den istället. Nu gillar jag den stöddiga överlägsenheten som rymmer en insikt om att det här kommer att bli klassiskt.

”The Return of Jack Splash” är ingen knockoutseger. Det är en skiva som vinner i längden. Om du någongång i ditt liv varit nere med funken finns festen här.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2005-04-25 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-11 13:43

Kategori: Recension | Recension: #3214

11 kommentarer

Störst

Medlem 2005-04-25 00:02
 

Word, passar väl bra.

Frågan är väl om Jeppe har discovered the undiscovered connection between Steely Dan's "Expanding Man" and yesterday's missing link (pass the drink).

Medlem 2005-04-25 00:07
 

ska kollas upp … i övrigt kommer jag aldrig förstå prince storhet.

Just spelas den hårdaste dub-skivan på länge; Jr. Dan – KTW Dub.

Medlem 2005-04-25 00:08
 

"Someday mother will die and I'll get the money

Mom leans down and says, "My sentiments exactly,

You son of a bitch"

I palindrome I (I palindrome I)

I palindrome I (I palindrome I)

And I am a snake head eating (snake head)

The head on the opposite side (snake head)

I palindrome I (manonam)

I palindrome I (manonam)"

Långsökt koppling till omslaget: They might Be Giants "I Palindrome I".

Jag har väntat i en vecka på att någon skulle droppa "The Girl Said… Give It To Me!".

Medlem 2005-04-25 00:24
 

den som inte förstår prince förstår ingenting. jag beklagar, men så är det.

Medlem 2005-04-25 02:05
 

Besvikelse!! Var är Springsteen recensionen? Har ni inte fått skivan? Jag kan bränna en kopia och posta den till er så att ni kan få lyssna!

Medlem 2005-04-25 08:11
 

Clash City Rockers: Farbror Springsteen kan du läsa om i varenda dagstidning i hela landet. På internet ställer bland andra Revolver.nu upp med en analys av denna fascinerande artist.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-04-25 11:01
 

Så här ska det låta.

Medlem 2005-04-25 19:01
 

det här är fantastiskt!

Medlem 2005-06-10 03:54
 

[...] drygt två år sedan talades det om Sa-Ra i samma andetag som Plant Life. De symboliserade den nya vågens funk från Los Angeles. Plant Life, kom sågs och segrade. Sa-Ra [...]

 

[...] presents The P-Funk Allstars How Late Do U Have 2BB4UR Absent (10)Gnarls Barkley The Odd Couple (4)Plantlife The Return of Jack Splash (10)N*E*R*D In Search of… (9)Erykah Badu New Amerykah Part One (4th World War) [...]

Plantlife “Time Traveller” | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-04-26 00:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig