dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

2010:100:5 – 100 fantastiska låtar 2010, del 5

100-fantastiska-latar-2010

(Foto: Toni Kaarttinen (CC BY-NC 2.0)

Ni som varit med förut vet vad det här är. För nytillkomna läsare är det här en lista över 100 fantastiska låtar från 2010. En lista i ingen särskild ordning, även om jag säkert sparar några av de bästa låtarna till sist. Och som vanligt kan det säkert ha slunkit med någon låt från 2009. Det är sånt som händer när man har det roligt.

Alltså. 100 låtar alla borde ta med sig från 2010. 100 låtar. 10 delar. 10 veckor. Alla låtar som Spotify har kommer dessutom att dyka upp i en spellista där.

Ikon Spotify Låtarna som Spotify har hamnar i den här spellistan

 • Butch In Gods Arms
  Bülent Gürlers fjolårsalbum som Butch var tyvärr en rätt tråkig historia. Minimalism i all ära, men minimalism på fel sida om monotonigränsen blir bara, tja, irriterande. Nu fanns det åtminstone ett strålande undantag på Eyes Wide Open: In Gods Arms. Även här får vi ett skolexempel i upprepningens och nyansknuffandets musikskapande. Men till skillnad från mer eller mindre allt annat på Eyes Wide Open finns det en dramaturgi. Musik som växer och faller undan likt mörka höststormsvågor, med crescendon som kraschar ner på den förfrusna strandlinjen. Med sitt framsnubblande handklappspiskande beat – avkalkerat från Octave Ones detroittechnoklassiker I Believe – som bas låter Butch In Gods Arms bli en duell mellan varm afrohouse och ett frysgradskallt metallhousepiano.

 • Argy Thick & Thin
  Grekerna finanskrisar inte hela tiden. Ibland har de tid att ge oss musik också. Argyris Theofilis är en dem som bidrar. Att Thick & Thin gavs ut på Jerome Sydenhams Ibadan-etikett, dessutom på en splittolva tillsammans med just Sydenham och DJ Said känns helt självklart. Inte bara på grund av Sydenham-kopplingen, utan därför att Ibadan från mitten av nittiotalet och framåt varit hemvist för ett antal Ten City-släpp. Det är nämligen ungefär här vi hittar Thick & Thin: själfull garage i den region där Blaze och Ten City huserade i början av nittiotalet. Det som börjar i den hårdaste av Silicone Soul-malande basgångar bomullas så sakteliga in i keyboardmattor och housepiano som inte kunde ha varit mer Ibiza om de så försetts med reklamaffischer för ön mellan ettorna och nollorna. När så vokalsamplingen smyger sig in tänker vi alla unisont ”Robert Owens” och allt är bara sådär jätteperfekt. I’ll be your friend. Through thick and thin.

 • Stac Glory (Elias Linn Remix)
  På sitt Turn That Light Out-album karvade Stacey Dowdeswell ut ett eget litet hörn. Bruten soulmusik med future jazz-inslag och alternativelektronik. Mellan Erykah Badu, Joss Stone och Ursula Rucker. När Elias Linn sedan, på den efterföljande remixsysterskivan Remixes vol. 1, plockar isär Glory och sätter ihop den igen, legobit för legobit, får vi Björks Venus as a Boy sett genom ett askmolnsdrömskt, vackert filter.

 • Anthony Collins feat. Justus Köhncke Come On Over (Original Mix)
  Många gånger är gränsen mellan det fenomenala och det fenomenalt tråkiga hårfin när det handlar om musik. Framför allt musik som, utan att tänka riktigt rationellt, korsar tiominuterslinjen utan att för en sekund skämmas över det. När Anthony Collins och Justus Köhncke dessutom ritar upp spelplanen med knappt märkbara kritstreck ökar förstås risken ytterligare att till och med de mest anonyma tapeter ska svälja alltihop. Och visst bygger Come On Over på repetition och monotoni. Men duon lyckas med det som några andra motsvarande, och fantastiska, episka alster i dansmusikfacket (tänk Pete Hellers Big Love eller Julian Jabres Swimming Places) också gett oss. Tio minuter som känns långt mycket kortare än vad de egentligen är. Tio minuter av rullande solnedgångsstrandpianon och försiktiga melodibyggen – här och där ekar till och med Everything But the Girls förbisedda b-sida Firewall. Det är precis så solvarmt underbart som det låter.

  Lyssna på ljudklipp hos Juno

 • Justin Faust Holdin’ On (Original Mix)
  Om man samplar The Brothers Johnson och skapar en basgång som skulle kunna vara den från Billie Jean utströmmad från en högtalarspräckt transistorradio, ja då borde det vara svårt att misslyckas. Om man dessutom strösslar festen med åttiotalistiska duff-duff-trumslag är det förstås inte längre något som helst snack. Tyskland-Italien, tur och retur.

 • Kaiserdisco Tripping Lure
  Vad får man om man tar trancens mest storarmade gester, blandar dem med den tyngden från Fred Falkes mörkaste stunder och klär resultatet i skräckfilmsregn? I Tripping Lure kommer Frederic Berger och Patrick Buck till något som inte hamnar särskilt långt från just det. Att jag kommer att tänka på både Juan Atkins The Berlin Sessions och Silicone Souls The Pact är förstås plus i kanten.

 • Chromatics Lady
  Att Chromatics ger ut sin musik på Italians Do It Better är en produktbeskrivning god som någon. Även om trions musik kanske inte är definitionsmässig renrasig italo så finns det många band som knyter ihop Portland och Milano. Men egentligen räcker det med två saker för att Lady ska fånga mig: ett otroligt snyggsläpigt beat som dryper coolhet, utpressat långt på sidorna i hörlurarna, och talkbox-sång. Sång som jag antar någonstans skapas av Ruth Radelet, men här förvandlad till maskinell asexualitet. När vi dessutom får lite sequencerfierad rymddisco som bakgrundskuliss – i en låt som passande nog påminner väldigt mycket om skivbolagkollegorna Mirages Lady Operator – ja, då blinkar kontrollen blå, och allt är som det ska.

 • Azari & III Reckless With Your Love (Tensnake Remix)
  Originalet i all ära. Azari & III:s tidsresa till ett avmätt Show Me Love-nittiotal är precis så torrt distanserat man kan förvänta sig av en grupp som verkar i gränslandet mellan ett retrofierat dansnittiotal och tvåtusentalets torrt coola nydiscovåg. Men det är när genrekollegan Marco Neimerski har lekt färdigt som låten verkligen går i mål. När Soul II Souls Back to Life (However Do You Want Me) bjuder upp C+C Music Factorys Gonna Make You Sweat- och sången blir ekande uppklippt på Unfinished Sympathy-vis.

 • Netsky feat. Jenna G Moving With You
  När drum’n’bass är som bäst (vilket oftast innebär, precis som här, att hemvisten är Hospital Records) spelar den på en hel massa olika planer på en och samma gång. De hysteriskt smattrande trummorna och basgångens dammväggsblockerande halvfart. Studsande glädje sida vid sida med sorgsna, överslätande leenden. Inte sällan finns det sång med, oftast av den soulsamplade och klipprumsbehandlade sorten. Något som inte är riktigt lika vanligt är när man plockar in stora röster för att bygga en egen, lilafärgad gospelmäktig kyrka. Få gånger har det gjorts lika överväldigande bra som det som Boris Daenen får till när han får sällskap av Jenna Gibbons. En kaskad av soluppgångsexploderande känslor virvlande kring Jennas molnsprängande röst, med det vackraste av vemod gömt i pianoackorden. Den bästa gospel’n’bassen sedan Roni Sizes Sing, med världens bästa och mesta Jocelyn Brown.

 • Marina & The Diamonds Oh No! (Grum Remix)
  I sin originalversion har jag ett lite kluvet förhållande till Oh No!. Skitsnyggt Dr Dre-piano och stort slammer, men samtidigt ett slammer som känns lite stelt. Ibland känns det som att låten består av ett antal delar som inte riktigt kunde komma överens backstage, så alla kör sitt eget race. När Grum satt sin godkäntstämpel på Oh No! behöver jag inte längre känna mig lika schizofren. Visserligen har pianot försvunnit, men det är ett litet pris att betala när Graeme Shepard stadgar upp den svajiga grunden med ett stabilt discobeat och en av 2010 års elakvräkigaste basgångar. När det väl är klart är det bara att smälla upp väggarna och göra klart för dansgolvet. Hi-hat? Men förstås. Pastellåttiotal? Vad annars.

ALLA DELAR 2010

100 fantastiska låtar 2010

TIDIGARE ÅRS LISTOR

100 fantastiska låtar 2005

100 fantastiska låtar 2006

100 fantastiska låtar 2007

100 fantastiska låtar 2008

100 fantastiska låtar 2009

Ola Andersson

Publicerad: 2011-10-03 00:01 / Uppdaterad: 2011-10-01 00:03

Kategori: Artiklar, Lista

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig