dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cottonbelly: X Amounts of Niceness – NYC Sessions 1993/2004
X Amounts of Niceness – NYC Sessions 1993/2004 (album, cd) Cottonbelly
2004
Wrong Records
7/10

Samlad Sade-inspiration

I glappet mellan Sades båda album Love Deluxe och Lovers Rock låg Stuart Matthewman, en fjärdedel av gruppen, inte på latsidan. Tvärtom var han en av nyckelspelarna i att bygga upp soulsångaren Maxwells karriär genom sin medverkan på både Maxwell’s Urban Hang Suite och uppföljaren Embrya. Han gav också ut albumet Sweetback tillsammans med de andra två musikaliska hörnstenarna i Sade: Andrew Hale och Paul S. Denman.

Men dessutom, och kanske lite mindre känt, är att Matthewman under denna tid också, likt Everything But the Girls Ben Watt, gav sig in på dansmusikscenen såväl som producent och som remixare. Då under sitt alias Cottonbelly.

X Amounts of Niceness samlas Cottonbelly-alster under åren 1993 till 2004, en musikalisk karta som fokuserar på ett sound som framförallt skulle komma att dyka upp på Maxwells Embrya, men också på Sades nästa album Lovers Rock: musik med rötterna i Jamaicas dubscen. Några droppar jazz och lite housekänsla och du har Cottonbelly.

De som placeras under Cottonbelly-kniven är Noiseshaper, Gregory Isaacs (mer specifikt Night Nurse), Ski-Fi, Maxwell, Seek, Cirque du Soleil och latinohousemästaren Chris Branns The Ananda Project. Men också Sade själva när stillsamma och melankoliska By Your Side förses med vänsterbas och afrobeat med väldigt lyckat resultat. Men även bland de andra omstöpningarna finns skapelser som mycket väl kunnat bli den riktning som Sade hade tagit. Som när Seeks The Story of Us förses med ett försiktigt housebeat och spansk gitarr.

Sedan finns här också rena Cottonbelly-låtar, skapelser helt och hållet efter Matthewmans huvud. Och då gräver resultatet ner sig ännu mer i strippade basgångar och ekande trummor och röstdroppningar. Sedan finns också motsatsen: Speechless med sin snudd på Larry Heard-mjuka jazzpianoinramning.

Visst blir det bitvis lite för mycket ljud och för lite form, men är ändå värd att upptäcka. Och inte bara som historieintressant bakgrundsmaterial till de byggstenar som varit essentiella i att bygga Sades musik det här årtusendet.

Ola Andersson

Publicerad: 2010-02-21 00:01 / Uppdaterad: 2010-02-20 23:49

Kategori: Recension | Recension: #5469

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig