dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Souls: A Collection of Salsoul Essentials – Compiled by Takeshi Hanzawa (FreeTEMPO)
Souls: A Collection of Salsoul Essentials – Compiled by Takeshi Hanzawa (FreeTEMPO) (album, cd) Samling
2007
Victor Entertainment Japan
8/10

Overtime, undertime, anytime, all the time!

Mycket i musikväg kan paketeras, paketeras om och paketeras om igen. Inte sällan exakt samma innehåll gång på gång på gång.

Och som om inte det vore nog heter paketen för det mesta något med ”best”, ”essential”, ”greatest” eller ”ultimate”. Allra helst så många av orden som möjligt staplade på varandra.

Nu låter det kanske som att jag gnäller här. Och visst. Det händer rätt ofta att det blir alldeles för mycket till och med av det godaste. Men när det handlar om ett av discosjuttiotalets största bolag Salsoul, ja, då är det ett av de tillfällen jag undrar om man kan få för mycket.

När japanske jazzhouseartisten Takeshi Hanzawa, eller FreeTEMPO när alter ego-andan faller på, gör det så många andra redan gjort blir det mycket som känns igen. Love Committee, Carol Williams, Double Exposure, Inner Life och Joe Bataan. Klassisk Salsoul-disco när den är som bäst.

Men sjuttiotalets discoepok verkar ju dessutom bottenlös. Detsamma gäller Salsoul-katalogen. Den stora behållningen med Souls är därför det lite mindre strålkastarbeströdda. Visst. Det blir Ten Percent, Moment of My Life, My Love Is Free, Cheaters Never Win och Latin Strut. Men även när namnen är de största i Salsoul-arkiven blir det i de flesta fall inte de största låtarna som får följa med på resan. Som Love Committees stråksmekande pärla Pull in the Back of Your Mind och Aurras gulliga Who Are You. Lite oväntat dyker också Silvettis eurodiscoklassiker Spring Rain upp – i en Tom Moulton-mix. En resa som även andra europeiska discoartister gjorde – på mer än ett sätt: med hjälp av mästermixaren Tom Moultons hitkänsliga handlag syddes de europeiska tongångarna in för att bättre passa den amerikanska publikens öron.

Visst är Souls inte på långa vägar någon slags heltäckande sammanfattning av Salsouls alla fyrtiofemvarvare. Den faller kanske också lite mellan två stolar genom att vara lite för bred för att de som redan har allt ska köpa den bara för att få någon saknad låt. Men oavsett vilket är Takeshis dryga sjuttio minuter (inklusive en helt nyinspelad låt med FreeTEMPO som artist) alldeles fantastiska vilken solig dag som helst. Och kanske ännu mer de dagar som behöver lite mer sol.

Och behöver du bara ett enda skäl att ägna Souls din uppmärksamhet stavas det J-A-N-I-C-E. Ett av Salsouls verkliga discomästerverk som alldeles för sällan dyker upp på samlingar. Men Skip Mahoneys Janice (Don’t Be So Blind to Love) är precis allt som är så underbart överjävla fantastiskt med den magiska discoeran.

Sammanpressat till sju himmelska minuter.

Ola Andersson

Publicerad: 2008-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2008-07-14 23:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4669

8 kommentarer

BIMBO JONES?!

Kal Ström Redaktionen 2008-07-15 10:08
 

Gissa om jag skall ha den här. Salsoul in my heart.

Medlem 2008-07-15 10:47
 

Kal: Nej, Bimbo Jones remix av ”Love Sensation” finns inte med här.

Ola Andersson Redaktionen 2008-07-15 11:29
 

jag har slutat läsa olas recensioner efter han gav portisheads senaste en 2a.vilken pajas

sean olsen Oregistrerad 2008-07-15 21:44
 

sean olsen: Du menar att Portishead-betyget var för högt? Ja, kanske det. Det kan hända att det faktum att det stod ”Portishead” på etiketten gjorde mig onödigt välvillig.

Ola Andersson Redaktionen 2008-07-15 23:39
 

jag ska även tillägga och förtydliga att jag naturligtvis också slutat läsa olas kommentarer – ja allt han kraffsar ner.enda gångerna jag ska läsa ngt han skrivit är när han ger betyget 1 eller 2, då är d nog bra musik på gå¨ng

sean olsen Oregistrerad 2008-07-16 22:21
 

Jag såg den här på juno och blev sugen då, vilken salsoulsamling, eller serie av samlingar, är bäst? Det finns ju massor.

Jag har i alla fall: http://www.discogs.com/release/526046

Medlem 2008-08-02 15:19
 

Charlys tre compilations är bra.

Lage Larsson Oregistrerad 2008-08-02 15:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig