dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Novelty Music – storheten med Flight of the Conchords

flightconchord.jpg

Det är musik och det är komedi även fast det inte skulle kunna uppskattas var för sig. Alltså blir det musikkomedi. Den Engelska termen är Novelty Music och den har för tillfället en ny guldålder. För enkelhetens skull kallar jag den Novelty Music även fast min ordbok översätter det till ”nymodighet” vilket det inte är.

Begreppet är ganska brett vilket innebär att Dr Bombay och Crazy Frog skulle kunna anses tillhöra det men vad jag pratar om är den riktiga komiska, udda och smarta Novelty Music man kan höra i undangömda källare och obskyra radioprogram, eller på bästa sändningstid som min nya förälskelse Flight of the Conchords.

Denna Nya Zeeländska duo har agerat och musicerat i många år men har i år hittat nya stora publiker då deras pillemariska urroliga humor fick plats i en hel serie på HBO. Man hade velat vara en fluga på väggen då de pitchade sin idé och att de fick fritt fram måste betyda att det finns godhet och rättvisa i världen.

Flight of the Conchords handlar om bandet Flight of the Conchords, ett strävande Nya Zeeländskt band i New York. Andra karaktärer är managern Murray (med sin catch frase: BAND MEETING.), deras enda fan Mel och butiksägaren Dave som kommer med lika delar visa ord och nedslående anmärkningar.

I grunden är det en sit-com även fast deras extremt torra och hysteriskt roliga humor inte påminner om någon annan sit-com med burkskratt. Mitt i handligen bryter allt ut i ett musikalnummer som antingen kan vara inspirerat av hiphop, prince eller porrig crooner, som här:

Allt talar för att musikkomedi är på frammarch, årets nykompling på Edinburgh Fringe Festival var Tom Basden med sin show Won’t Say Anything vilken innehöll små komediexplosioner till tonerna av traditionell singer-songwriter stil.

Tom Basden – Millionaire

Det finns massvis med andra duktiga musikkomiker, människor som lyckas kombinera humor och musik, i sann Spanarna-anda har jag ett tredje exempel: Mitch Benn, en stå-uppare med gitarr är väldigt duktig på att driva med samhällsfenomen och kända personer.

Han är också politisk, varje vecka gör han en låt med ett aktuellt tema i ”The Now Show” på BBC4, en av hans bästa var en sång på temat att Johnny Cash hus begick självmord efter att en Bee Gee hade köpt det. Det här är en annan:

Marie Lindström

Publicerad: 2007-10-04 21:47 / Uppdaterad: 2007-10-04 23:32

Kategori: Artiklar

8 kommentarer

Flight of the Conchords ”Inner City Pressure” är verkligen helt lysande:

http://www.youtube.com/watch?v=Qat8ZNqiUlA

Ola Andersson Redaktionen 2007-10-04 22:53
 

Tänker du på videon nu eller, för rent musikalistk så är det ju lika dåligt som PSBs julsingel till fansen.

Medlem 2007-10-04 22:59
 

Videon, låten, texten, den svarta kvinnan som dyker upp och körsjunger i bakgrunden.

Ola Andersson Redaktionen 2007-10-04 23:02
 

Klädvalet är ju helt fel på iaf Neil.

Medlem 2007-10-04 23:05
 

Visst är det fånigt ibland men oftast också hysteriskt roligt när Flight of the Conchords med stor kärlek och ännu större ytterst musiknördig humor gör sina fullständigt respektlösa tolkningar. Det är svårt att inte dra på smilbanden när de försöker vara Marvin Gaye i Think About it, leker hiphop i Hiphopopotamus vs. Rhymenocerosoch Mutha Uckers, skapar episk 70-talsrock i Pencils in the Wind eller hyllar (nåja) Bowie i Bowie’s in Space.

David Drazdil Redaktionen 2007-10-04 23:56
 

”It’s business… it’s business time!” haha, ja, jag blir glad bara jag tänker på det.

Medlem 2007-10-05 11:57
 

”I’m the hiphopopotamus my lyrics are bottomless…..”

Marie Oregistrerad 2007-10-05 17:16
 

You want to sit down, but you sold your chair

Medlem 2007-10-05 20:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig