dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Professor P: Patience
Patience (cd) Professor P
2007
Loyalty/Saarvi
7/10

Tålamod är en dygd

Lyssna

Sök efter skivan

Trots att Professor P bara är tjugoett år gammal känns det som om han alltid har varit en relevant del av den svenska hiphopscenen. Det har i nuläget gått sju år sedan han gjorde sitt första avstamp med stappligt flow på svenska utan målbrottsinträde. Efter att i Sverige främst blivit förknippad med battle och freestylerap har Petter Tarland mer känd som Professor P slutligen blivit klar med sitt debutalbum efter av mängder av gästinhopp, en bortglömd EP och en hembränd gratisskiva tillsammans med Profet.

De musikaliska influenserna på Patience är tydliga och hörs i de klassiska trumbreaks och de acapellor som scratchas in av DJ Akilles i varenda av skivans fjorton spår. Hela skivan osar amerikansk östkust, och det är en ljudbild som producentparet ProAktive (Professor P och DJ Akilles) är fullt medvetna om. Östkustvibbarna hörs inte bara genom musiken utan också genom skivans texter som ofta tar upp traditionella hiphopämnen som skrytrap och nostalgiskt berättande. Som i förstasingeln Payin’ Homage (What A Life) som är en historiskt kryddad promenad längs med Professorns minnesbilder.

Samtidigt som det traditionella soundet är en av skivans stora styrkor är det också en av skivans svagheter. För även om Patience är en välsvarvad skiva så faller den lite på originaliteten. Som inbiten hiphoplyssnare ger skivan inte särskilt många nya infallsvinklar och det blir svårt som lyssnare att motivera sig till en undergenre som redan är så exploaterad. Men trots allt är det beundransvärt att två unga killar ändå lyckas knåpa ihop en så pass solid skiva med lyrisk kvalitativ hiphop från Sverige på engelska.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-05-27 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-27 08:50

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4172

11 kommentarer

Mjau charlie says

janne josefsoon Oregistrerad 2007-05-27 11:25
 

en av de fem sämsta på svenska hiphopscenen, en bedrift i sig självt.

Medlem 2007-05-27 12:38
 

ja vad säger man? bajs.

Medlem 2007-05-27 12:41
 

En av sveriges bästa MC´s…! utan tvekan.

Erik Oregistrerad 2007-05-27 18:36
 

I like it! Kommer lyssna på Professorn framöver, that’s for sure!

Sara Oregistrerad 2007-05-29 22:07
 

Var köper man skivan? Vill ha, vill ha!

Emelie Oregistrerad 2007-11-21 14:24
 

Sjukt tung platta, Professor P ligger helt klart i toppen av Sveriges främsta Mc’s

Nahk Oregistrerad 2008-03-17 16:54
 

Patience är ju svensk hiphops näst bästa platta, efter Looptroops ”The Struggle Continues”!

Big up Pro P!

J Oregistrerad 2008-09-12 17:46
 

arg skåning: käften din döve jävel

--- Oregistrerad 2009-07-23 11:49
 

Fuck var köper man skivan?
vill ha den som in i WUT

Glad Skåning Oregistrerad 2009-08-24 06:37
 

Gillade vissa spår, typ ”Some Hardcore”, mer än andra. Men överlag en välproducerad och schysst platta. När man (jag) först hörde Professorn där just i början av 00-talet, ja då gillade jag hans attribut nåt så inåt glödheta norden. Sen när han sparkade iväg ”Jävla flicka” med Afasi, aj vad man skrattade gott. Så ska svängig svennepop levereras, i min mening. Måste älska stilen. Trist att de tycker att Professor P innehar ”relevans” nog för en svenskspråkig Wikipedia artikel. Trist.

Calle Oregistrerad 2011-03-11 12:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig