dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Vomitory: Terrorize Brutalize Sodomize
Terrorize Brutalize Sodomize (cd) Vomitory
2007
Metal Blade/Border
7/10

Direkt, påtagligt

Rapporterna inför släppet av Terrorize Brutalize Sodomize talade om ett mer brutalt Vomitory. Inte minst var det vad omslaget antydde, där bandet nu har gått från att ha målade omslag till ett fotografi av ett blodigt vapen. Mer direkt, mer påtagligt.

Jag ska ärligt säga att jag inte tog emot den nya inriktningen oreserverat. För min får Vomitory gärna låta som de gjort på de senaste tre skivorna. Deras kombination av melodiska riff och brutalt mangel är något som verkligen har gått hem. Att det nya materialet skulle vara ett steg åt det brutalare hållet tände åtminstone en varningslampa.

Med facit i hand kan det väl sägas att musiken – precis som omslaget – blivit mer direkt, mer påtaglig. Eternal Trail of Corpses sparkar igång och det är alla reglage på fullt. Så även basljudet, något som inte varit fallet tidigare. Terrorize Brutalize Sodomize har givits en produktion som verkligen är in your face. Alla instrument, såväl som sången, ges duktigt med utrymme, något som gör att allting känns väldigt nära. Mer direkt, mer påtagligt.

Samtidigt finns det en hel del kvar av Vomitory-rötterna när det kommer till låtarna. Det är fortfarande inte nedstämt något nämnvärt, Tobben piskar skinn finfint och byter smidigt mellan dubbeltramp, grind och d-takt. Som han brukar.

Men Vomitory utforskar även en hel del områden av sin natur som de tidigare bara har berört fragmentariskt. Heavy metal-arvet skiner igenom tydligare, möjligen beroende på nya gitarristen Peter Östlunds intåg och dennes (förmodar jag) solon som dyker upp på några ställen. Men även punkarvet gör sig påmint. D-taktsäventyret March Into Oblivion är det mesta raka och enkla jag har hört med värmlänningarna och förpackat i den råa produktionen kommer den verkligen till sin rätt.

Det enda jag saknar är egentligen ett par solklara dödsdängor i stil med Revelation Nausea från skivan med samma namn eller Rotting Hill från Blood Rapture. Dängor som varit synonymt med Vomitory för mig, och som gör att jag med största sannolikhet kommer att återvända till de skivorna snarare än slänga på Terrorize Brutalize Sodomize. Tyvärr.

Men oavsett detta är det ändå glädjande att Vomitory år 2007 är ett vitalt band. Det visar de verkligen med Terrorize Brutalize Sodomize. Att kunna utvecklas inom sina redan rätt givna ramar är det inte många som lyckas med utan att bli antingen en parodi på sig själva eller att tappa för mycket av sin identitet.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-05-06 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-06 11:37

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4145

15 kommentarer

Det verkar vara arga killar.

Medlem 2007-05-06 00:35
 

uuum arga killar med röv längtan

uuuuuu_vaindie Oregistrerad 2007-05-06 01:56
 

är det meningen att man inte ska kunna maila tomas? hittar ingen adress…

k.ukrain Oregistrerad 2007-05-06 05:51
 

Gulligt omslag. Fin titel. Trevlig text. Det är söndag. Högmässa, någon?

Medlem 2007-05-06 11:07
 

k.ukrain: tomas@dagensskiva.com är det som gäller.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-05-06 12:32
 

1 april var faktiskt för över en månad sen >-(

Medlem 2007-05-06 12:43
 

Detta är för min del en nia. Vomitory är ett att Sveriges bästa band i kategorin

doomsdayjesus Oregistrerad 2007-05-06 12:44
 

tack tomas!

k.ukrain Oregistrerad 2007-05-06 13:09
 

finfin platta.

satan shälv Oregistrerad 2007-05-06 17:44
 

Jag längtar efter en recension på NINs nya skiva Year Zero.. är det på gång eller?

Teodor Oregistrerad 2007-05-06 18:30
 

Teodor: Det kommer antagligen en recension i nästa vecka.

Kal Ström Redaktionen 2007-05-06 20:44
 

Okej, tack på förhand!

Teodor Oregistrerad 2007-05-06 22:41
 

Visst är Vomitory bra, men jag kan ibland inte släppa känslan av att de hellre hinkar bira i värmlands folkparker än rensar döds.
Ställer man dessa halvbönder mot monument som Nile och Vital Remains så fiser det inte särskilt hotfullt.

Erik Oregistrerad 2007-05-07 11:14
 

Du verkar haja hur det ligger till…

Tobben Oregistrerad 2007-05-23 10:01
 

Terrorize Sodomize… (samt allt annat vomitory gjort)kommer alltid vara förstahandsvalet när jag och polarna sprättar några kalla (måste nämna att nile och Vomitory ligger på delad 1:a plats). Vomitorys senaste alster körde över mig och jag ligger fortfarande som en blodig fläck på asfalten. Hail Satan, Hail Tobben, Hail VOMITORY!!

Manifestmackan Oregistrerad 2007-08-22 01:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig