dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Suburban Kids With Biblical Names: #3
#3 (CD) Suburban Kids With Biblical Names
2005
Labrador/Border
9/10

Som kärlek

Lyssna

Sök efter skivan

Jag lyssnar inte på Magnetic Fields nykter längre. Jag tror att min kärlek helt enkelt har falnat. En gång älskade jag blint och förbehållslöst och nu har jag älskat sönder. Idag är det bara sena nätter på svettiga dansgolv jag plötsligt minns hur fantastiskt skitbra låtar som ”I Think I Need a New Heart” och ”Luckiest Guy On the Lower East Side” faktiskt är, och precis som till andra gamla dängor som ”Come On Eileen” och ”Deceptacon” studsar jag frenetiskt upp och ned, upprörd över min egen slöhet och brist på engagemang. Känner mig som en svikare, tänker att jag säkert bara behövt en paus, att från och med nu kommer jag älska dem lika mycket som en gång i tiden. Men nej. Jag går hem, jag sover, jag vaknar, och inte sätter jag på skivorna igen. Och jag inser att det är över och förbi. Slut. Det är en vemodig insikt.

Men samtidigt: det är ju värt det. För månaderna innan, när det funkar, då finns ju inget annat. Det är en adrenalinkick och energiinjektion utöver denna värld. Det går inte att lyssna sent på kvällen för då somnar man aldrig, man måste sjunga med, dansa, trampa takten, känna gåshuden. Man kan inte vara sur samtidigt som musiken spelar. Man kan inte se normal ut när man går med musiken i lurar på stan. Man liksom spritter. Det bultar någonstans i magtrakten när man försöker se samlad ut.

Ni förstår vart jag är på väg med alla dessa kärleksparalleller. Till Suburban Kids With Biblical Names, och hur jag på sistone har saknat den där galet sprittande känslan i magen. Men nu – den är här! Skivan jag inte kan skriva om utan att gunga på stolen så att bokstäverna hamnar huller om buller och jag måste sudda, skriva om, men det gör inget, det GÖR inget, haha, jag är kär!

Suburban Kids With Biblical Names är Peter Gunnarsson och Johan Hedberg från Haninge. För er som inte är nollåttor kan nämnas att Haninge är en Stockholmsk förort, vilket förklarar första halvan av det alldeles för långa bandnamnet. Musiken spelar de i sann gör-det-själv-anda in i Peters föräldrars förråd och ”#3″ är deras första fullängdare. Innan den har bandet även släppt två ep-skivor med de pedagogiska namnen ”#2″ och ”#1″, och det var på den sistnämnda (men förstutkomna) jag för första gången kom i kontakt med förortsbarnen. Detta genom monsterhitten ”Rent a Wreck”, som redan vid de inledande bapapapa-körerna gav mig en brutal käftsmäll med ett medföljande löfte om en lovande framtid. Än idag tycker jag att ”Rent a Wreck” är en av de mest genialiskt medryckande poplåtar ett svenskt band klämt ur sig, och det bästa av allt är att fullängdaren faktiskt levererar, de enorma förhoppningarna till trots.

”#3″ är en finurlig popskiva som naiv och romantisk rycker i mina smilband gång på gång. Ibland över tänkvärda små textrader, som ”Noodles are the smell of denial and you will never grow up”, en annan gång över ett hundskall som låter sprunget ur självaste Homer Simpsons strupe. Ylningar, manskörer, handklapp, human beatbox, fingerknäppningar, en banjo och bipbop-trummaskiner är andra inslag som förstärker känslan av kreativ verkstad och sann skaparglädje. I instrumentala ”A Couple Of Instruments Coming Together As One” tar, precis som titeln antyder, två instrument en lekfull promenad och snicksnackar med varandra i en högst vardaglig och vänlig samtalston. Texterna är lika mycket storslagna som underfundiga, ibland med tydliga inslag av sentimentalism och utanförskap. Återkommande etsar sig textrader fast och jag slås av dess pricksäkerhet.

Det är ingen slump att jag inledde med känslan jag hade för Magnetic Fields. Suburban Kids With Biblical Names låter emellanåt nästan exakt som dem. Och på samma sätt som jag en gång i tiden tvångsmässigt dansade hemma i pyjamas till ”Absolutely Cuckoo” gör jag det dag till våldsamt medryckande Suburban Kids With Biblical Names. Vem vet hur länge det håller, vad jag tycker i övermorgon? Kanske har jag tröttnat redan då och diggar bara på svettiga nattklubbar med för många drinkar i kroppen. Det är möjligt. Men det spelar ingen roll. Inte nu. För nu jävlar ska jag älska, jag ska älska som ingen morgondag finns i sikte!

Carolina Setterwall

Publicerad: 2005-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2005-10-20 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3470

34 kommentarer

Riktigt bra!!!

värme i kylan just nu

Medlem 2005-10-20 00:01
 

Carolinas recensioner är hur bra som helst hela bunten! Denna var uppenbarligen inget undantag :) Keep it up!

Medlem 2005-10-20 00:25
 

Så pass. Har alltid tyckt att SKWBN har låtit som en typisk "7:a". Ska lyssna lite extra på den här.

Medlem 2005-10-20 00:26
 

Fin recension! Ska bli kul att lyssna på #3!

_____

Fint höstlöv i form av splitsjua med Dialog Cet och Knife and Ape finns ute nu! Beställ från http://www.jezebelrecordigs.com

Medlem 2005-10-20 00:50
 

Bra recension!

Medlem 2005-10-20 07:36
 

vad är grejen med att hela tiden säga "det kommer antagligen vara bortglömt om tio år" i samband med SKWBN? jag har aldrig hört det så ofta innan. var det ingen som skrev det under garagerock-vågen? det kanske de borde ha gjort. "alltså just nu låter det här fräscht, men om tre år kommer jag skämmas för den här recension och hata vue".

för övrigt är det en bra skiva, recensionen helt ok.

Medlem 2005-10-20 08:49
 

El Gran Orgo:

Jag tror att grejen med "bortglömt" är att när skivor är sådär omedelbara och man faller pladask för dem känns det lite för bra för att vara sant, som att man kanske kommer tröttna lika fort som man faller för det. För mig är det ofta de skivor jag tar längre tid på mig att fatta grejen med som stannar kvar längst.

Carolina Setterwall Medlem 2005-10-20 09:25
 

outhärdlig fjollpop.

Medlem 2005-10-20 09:27
 

EGO: Vill minnas att Bjurman någon gång på nittiotalet skrev att det alltid är banden med ett tidstypiskt sound som först blir bortglömda medan vi alltid minns "rak" rockmusik. Förstår inte riktigt hur han resonerade. Exemplet han drog var visst att Rocket from the crypt skulle gå till historien medan Radiohead skulle vara bortglömda om tio år.

Medlem 2005-10-20 09:28
 

eriol: och tänk vad rätt han hade. rocket from the… vad?

carolina: jo, okej. men måste alla påpeka det, som någon slags brasklapp?

Medlem 2005-10-20 09:51
 

sen tror jag att det här är deras hemsida i större utsträckning:

http://www.skwbn.blogspot.com/

Medlem 2005-10-20 09:53
 

El Gran Orgo:

Kanske har du rätt, kanske tjatas det lite i onödan om att band ska glömmas bort fort. Men i det här fallet var det ju lite av poängen. Hur man kan känna att ett visst band är ens allt ena dagen, och två veckor senare har man bränt ut sig totalt. Men jag köper ditt argument, det blir lite "hålla ryggen fri" över det där.

Carolina Setterwall Medlem 2005-10-20 10:01
 

Hittade detta bandet, klar lyssningsbart. http://www.merrypranksters.se

Medlem 2005-10-20 10:23
 

Roligt att det snart går att recensera recensionerna här på Dagensskiva.com. Eller?

Medlem 2005-10-20 10:49
 

haha, man fick sig ett gott skratt av nörden på musikbyrån. popjävel!

Medlem 2005-10-20 11:15
 

Vi vill lasa fler recensioner dar kanslosamma indiebrudar skriver om varfor de alskar popmusik.

Medlem 2005-10-20 11:32
 

tycker det är en väldigt bra recension, som sagts tidigare, Carolina är duktig, behövdes verkligen på dagensskiva.

ska ta och kolla upp den här skivan.

Medlem 2005-10-20 12:00
 

bra recension.. Caroline.. fint, fint.. paminner om RSIS glansdagar.. fortsatt sa, och gor en blogg.. :)

Medlem 2005-10-20 12:18
 

Du ger höga betyg till det mesta, men du skriver bäst recensioner här. Mycket trevligt!

Medlem 2005-10-20 12:36
 

Det var sannerligen en bra recension. Det kändes som att recensenten tagit sig tid att verkligen tänka igenom hela texten både en och två gånger innan den publicerades, ganska ovanligt här på dsc känns det som. Allt ska vara så snabbt och nytt, folk skulle kanske må bra av veckansskiva.com istället. Äsch, vad vet jag.

Medlem 2005-10-20 13:03
 

»Panders: Med tanke på hur sjukt lång tid det oftast tar mellan att skivorna släpps till att de recenseras här känns det som att recensterna borde ha bra med tid att tänka igenom texterna.

Medlem 2005-10-20 14:43
 

Är det sant? Hittar jag bara *en* referens till ett annat band? Det måste vara någon sorts rekord; tänk att en hel recension nästan enbart skulle handla om det omskrivna bandet i fråga. Duktigt. Gör mig sugen att höra plattan också, trots att jag inte är så inne på liknande musik (typ Magnetic Fields alltså). Jag tycker om gitarrer. Men jag ska ta mig i kragen. Jag ska göra en bra grej och lyssna på det här.

Medlem 2005-10-20 15:37
 

var det inte skwbn som aldrig skulle släppa en fullängdare?

Medlem 2005-10-20 15:42
 

Ja om det ändå vore så väl..

Medlem 2005-10-20 15:47
 

Sanslöst tråkig skiva,, man rycks inte med i musiken ett dugg, man somnar ju!! bara för att man har fula glasögon så gör man inte bra indiepop.. Rent a wreck var ju iaf hyffsad men den här skivan kan jag inte råda nån att köpa,,nej fy för den här skivan!

Medlem 2005-10-20 17:03
 

Ahh, vilken härlig koppling du gör till MF!

Såg ni grabbarna i nyhetsmorgon? Sådär grymt tweeblyga när de intervjuades. Roligt.

Medlem 2005-10-20 17:36
 

"koppling"? ja, visst finns det en koppling – skwb är ju rakt igenom en rip-off på magnetic fields

däför är det åtminstone skönt att inget annat band droppas i recensionen, för några andra "influenser" står inte att finna

Medlem 2005-10-20 21:34
 

Jag gillade #2 har inte hört #1 och gillade inte singeln "Loop Duplicate My Heart" från #3. Vad kommer jag tycka om hela #3?!

http://www.shaktar.nu/index.php?id=44

Medlem 2005-10-20 22:31
 

Mycket befriande att läsa en recensionen där OC inte nämns!

Medlem 2005-10-20 23:09
 

hade varit mer befriande med en recension där inte skwb nämns

Medlem 2005-10-21 00:51
 

Underbart vacker recension Carolina, så ska det låta!!

Medlem 2005-10-21 14:22
 

Pngu: Du kommer att tycka den är jäkligt bra. Loop… är enda diskodängan på skivan. (Och Shaktar.nu har lite kreddångest, även om de är roliga. Lyssna mer på SONIC, där skivan får 9 av 10.)

Medlem 2005-10-21 15:39
 

Nu kommer jag aldrig mer att kunna höra "Absolutely Cuckoo" utan att få bilden av en tvångsdansande pjamasklädd resensent på näthinnan. Tackar så mycket för den informationen, men nej tack. :-(

Medlem 2005-10-21 21:35
 

den där snubben på shaktar verkar ha problem. han är kanske med i Le Sport?

å andra sidan. vem fan läser shaktar? inte en käft…

Medlem 2005-10-26 16:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig