dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lisa Ekdahl: Olyckssyster
Olyckssyster (CD) Lisa Ekdahl
2004
RCA/BMG
7/10

Lisas lilla lyckolugn

Lyssna

Sök efter skivan

Skivtiteln är alltså ”Olyckssyster”. Samtidigt är detta den vänligaste och varmaste musik som görs i Sverige. Då och då känns det som om Lisa nuddar en fromhet utan namn. Hon har en hängiven röst. Musiken på skivan (producerad av Lars Winnerbäck) är sprungen ur contryrock-traditionen från USA. Ofta finns ett vemodigt twang, en listigt gurglande insats av dragspel och orgel – allt för tankarna till Dylan och The Band. När jag snabbt färdas genom musiken – den är lätt att ta till sig, lätt att tycka om, lätt att fastna för – den är faktiskt ofta mycket lätt. Som fjärilen. Som nyckelpigan surrande i sommarnatten och sedan plötsligt sittande på ditt pekfinger.

Lisa är så där nyckelpigesvensk att det värker i själen när jag lyssnar på henne i vintermörkrets bunker. Lisa är den svenska lillasystern. Nu skulle jag önska en storasyrra också. Hon har en röst som ångan över bensinmacken, som tunna reflexer i dammens spegelyta. Hon har en röst för molnfri himmel och röda stugor ute i svenska urskogen.

Att det är så ont om svenska tjejer med starka och mörka röster är inte Lisas fel. Det är dumt av mig att skriva om det som inte finns. Men jag har så stark längtan efter den vulkaniska vokalisten att jag vill ropa ut det.

Under tiden hör jag Cornelis Vreeswijk eka i sång efter sång. Det är märkligt att höra denna lilla röst sjunga vidare i Cornelis spår. Som när kamomill möter kanondunder. Just den lilla giftgadden som saknar namn gör Lisa riktig bra. Hon är en demon i otydlig förpackning. Och alla texterna är så svenska att jag känner blågula knottror studsa mellan öronen. Och DET är STORT. Det svenska. Giftigt jättestort. Lugnet före stormen. Hon har en hemtrevlig hotfullhet i sången. Lyckan kommer kanske på mörka vingar , men den kommer i stora flockar på Lisas skiva. Den tjejen blir aldrig en diva. Köp en cd-driva. (Och dela ut till trash-punk-surf-utesovarna!)

Kjell Alinge

Publicerad: 2005-02-02 00:00 / Uppdaterad: 2005-02-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3066

10 kommentarer

skärpning!

Medlem 2005-02-02 00:14
 

den här skivan är underbar! rakt igenom. trots att jag aldrig har varit ett ekdahl-fan. winnerbäck i prod.stolen gjorde nog en del, att hon kom till sin rätt? spekulationer.. men grym är den, punkt.

Medlem 2005-02-02 00:21
 

En mycket bra skiva, men recensionen är alldeles för abstrakt för min smak. Hursomhelst så finns det en särskrivning i det andra stycket. Fast det beror iofs på om lilla (systern) är tänkt som ett adjektiv eller inte…Dessutom har du glömt ett L i nyckelpigesvensk. Menar inte att låta nedlåtande med detta utan tänkte bara hjälpa till.

Medlem 2005-02-02 00:23
 

abstrakt?du menar nog asbest—eller asbäst?

vi uppmanar alla att hitta stavfel , grammatiska tavlor och dikeskörningar av alla sorter . första priset blir en övernattning i pet shop boys´ kylskåp. leta vidare. än finns det mycket att hitta.

Kjell Alinge Medlem 2005-02-02 00:35
 

Abstrakt? Det må så vara, även om jag inte ser var. En helt underbar liten recension är det däremot. Även fast jag är allergisk mot Lisa Ekdahl och inte kommer att inhandla skivan. Men rent textuellt är recensionen frisk och fräsch i jämförelse med mycket annat.

Medlem 2005-02-02 09:16
 

jag tycker kjell alinge är den enda på dagensskiva.com som skriver med själ och spänning och stämning. kjell borde skriva mycket mycket oftare. och folk borde sluta grina för att dom inte får innehållsförteckning på musiken ner på minsta atom. ett stämningsindex är allt man behöver?

Medlem 2005-02-02 10:40
 

Kjell Alinge vilken verbal onani från en föredetting.

Medlem 2005-02-02 15:04
 

Det här var ju en jättebra recension. kjelle alldeles lagom flummig. good good

Medlem 2005-02-02 16:29
 

Den här recensionen var inget att dansa jive över direkt… Du har staplat liknelser på metaforer på rena dumheter till meningsbyggnad. "En demon i otydlig förpackning"? Va? "blågula knottror" som studsar mellan öronen? Jag antar att du bara är så där ansträngt gymnasie-estetpoetisk som man är innan tjugo, men du borde nog slipa lite på ditt språk. Eller ännu hellre lägga ned författarambitionerna.menderas.

Medlem 2005-02-03 00:13
 

En ny skiva med Lisa Ekdahl är alltid välkommen. Jag tycker om alla hennes skivor så här långt, och det verkar som den här inte kommer bryta trenden. Tack.

Medlem 2005-02-12 18:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig