dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ballboy: The Royal Theatre
The Royal Theatre (CD) Ballboy
2004
SL
7/10

Finurlig flytande fiktion

Lyssna

Sök efter skivan

Den 27:e oktober i år stod Ballboy i John Peels studio på BBC Radio 1. De har spelat in Peel Sessions förut, som så många andra band upptäcktes de tidigt av Peel och mottog ovärdelig hjälp på traven. Den här gången var det annorlunda, John Peels nersuttna stol bakom mixerbordet var ekande tom. En legend hade gått i graven. Han uttalade sig för några månader sedan om Radio 1, han hade ingen relation till sina djkollegor för ingen brydde sig om att prata med en 65-årig man, de kallade honom en legend men han ansåg att det epitetet inte passade honom eftersom han inte var död än. På en spelning nyligen tackade Ballboy John Peel och dedikerade “I Lost You But I Found Country Music” till honom.

Det har gått ett år sedan den förra skivan “The Sash My Father Wore And Other Stories”. Sedan dess har de fått en ny keyboardist och varit fulla på en kyrkogård I New Orleans.

Något som slog mig när jag såg dem live sist är att de är ganska tråkiga. Den stora behållningen med Ballboy är Gordon McIntyres mellansnack, han är framförallt en historieberättare och en väldigt skicklig sådan. Sist kom han in på en lång historia som började med ett mail från ett fan som undrade varför de aldrig kommer till Manchester och spelar. Han svarade med att be om ursäkt och förklara att de varit där sex gånger men det är aldrig någon som kommer och ser dem. Svaret blev: ”You capitalist whores!” sedan började han spinna vidare på att Capitalist Whores år ett grymt bandnamn och att de borde spela mer hårdrock men att det skulle vara för farligt för allas hälsa.

Mycket turnerande har gett Ballboy en liten men trogen fanskara. Det finns två aldre män från Aberdeen som följer bandet vart de än åker, de har varit ända nere I Leeds.

Efter att ha varit utan basist ett tag fick de till slut tag på Alexa Morrison, men de var tvungna att be hennes mamma om lov först eftersom hon var mitt uppe I sina sluttentor.

Ballboy går längre och längre ifrån melodiexperiment och närmare spoken word med energiskt komp. ”The Sash My Father Wore And Other Stories” tenderade att smyga in på stilla folkvisor och ballader, en av höjdpunkterna var kärleksförklaringen ”Welcome to Växjö”. ”The Royal Theatre” väger mer över åt rockhållet med en krypande känsla av att bli monoton. Alexa bidrar med några sköna synthslingor som är ganska infantila och 80-talsfärgade men mycket glädjesmittande. Som helhet flyter musiken ihop i en enda takt. Resten får stå tillbaka för de geniala texterna. I ”I Don't Have Time To Stand Here With You Fighting About The Size Of My Dick” berättas en hel historia om en bankrånare som kommer för sent till brottsplatsen för att han uppehölls i ett bråk med sin flickvän.

Det är lätt att finna sig själv lallandes med huvudet vickande i dampryck när man lyssnar på Ballboy, det är rätt simpel musik som flyter fram men som uttrycker mycket textmässigt. Jag saknar ibland bombastiska anthems i stil med “I Hate Scotland” och “A Europewide Search For Love”.

Har man en gång fastnat för denna finurliga och väldigt skotska grupp så är det kört. I hemlighet önskar jag mig att Gordon dumpar sitt dagjobb och börjar skriva noveller.

Marie Lindström

Publicerad: 2004-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2004-12-15 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3004

18 kommentarer

sorligt

2 Oregistrerad 2004-12-15 00:09
 

Vad hände där? Det fanns ingen recension eller något annat ett tag och var är bilden på skivan?

k-span Oregistrerad 2004-12-15 00:11
 

boooooring!

mr Snitski Oregistrerad 2004-12-15 01:56
 

tycker det är sorgligare att John Peel faktiskt är död.

skrotnisse Oregistrerad 2004-12-15 08:29
 

Ja, det är sorgligt att John Peel är död. Jättesorgligt.

På en helt annan skala, mer vardagsnära, är det också tokigt sorgligt att Dagensskiva verkligen verkar ha snöat in på att bara skriva om country och indiepop just nu (med en och annan Ola-discoskiva insprängd i gitarrsjoken av skeva toner). Självfallet finns det mycket bra inom dessa genrer, men jag minns en tid (det var inte så länge sedan) då det var andra genrer som fick vara med på sidorna. Hiphop var en sådan, till exempel, och i en värld där det faktiskt kommer bra släpp – både från Nas och från mindre artister som The Score – är det nästan ett brott av en sajt som gjort sig berömd för sitt ecklektiska urval, att totalt ignorera allt utom det svårmodiga människor lider fram med såriga fingertoppar.

Jo, förresten, helt ok recension.

Medlem 2004-12-15 13:43
 

Våga vägra dåligt inställda Word-installationer; "de har varit ända nere I Leeds." Eller börja korrekturläsa. Tack annars för en intressant recension.

Prefektionist Oregistrerad 2004-12-15 14:16
 

Dagjobb? Är musiken hans "nattjobb"? Säkerligen en direktöversättning av engelskan "dayjob". Varför inte skriva "jobb" helt enkelt?

Petter Boman Oregistrerad 2004-12-15 14:38
 

GnällKalle: Jag tycker du har fel, det är för MYCKET techno/disco/hiphop på dagensskiva! Svart musik skall INTE vara medialt dominerande!

Kalle Kristian Karlsson Oregistrerad 2004-12-15 16:14
 

yey! :D

Medlem 2004-12-15 17:33
 

streets disciple tack!

gärna i år Oregistrerad 2004-12-15 17:53
 

Vi har inte fått Nas än och ingen i redaktionen har heller köpt skivan (vad jag vet). Förhoppningsvis kommer "SD" dyka upp inom en inte alltför avlägsen framtid.

Ola Andersson Redaktionen 2004-12-15 19:29
 

"i don't have time to stand here with you fighting about the size of my dick"

hur ofta har man inte sagt det?

Medlem 2004-12-15 22:04
 

Kalle: Inklusive denna recension har endast en av de tio senaste här på Dagensskiva handlat om "svart musik" (all musik egentligen). För mycket? Ja, då är du verkligen vit in i själen och är bara att beklaga.

Medlem 2004-12-16 09:30
 

Kalle: Fråga – varför ska inte svart musik vara medialt dominerande?

Medlem 2004-12-16 09:31
 

Ola hur kan ni missa en sån skiva?

Ni gör det nog medvetet…

Red light district vore inte dum heller (Luda)

Streets Disciple Oregistrerad 2004-12-16 12:10
 

Bra band! (Förvånansvärt få som skriver något om bandet bland kommentarerna… trist) Har nästan bara hört A Guide For Daylight Hours som är en av mina favoritskivor. Rysligt bra. Man kanske borde kolla upp resten av skivorna. Och dom som inte kollat upp bandet och lyssnat noga på texterna har missat nåt. För övrigt så är musiken ganska rockig emellanåt.

acrackinwhichaflowergrows Oregistrerad 2004-12-16 12:18
 

gnäll…: Du skriver ju själv: "men jag minns en tid (det var inte så länge sedan) då det var andra genrer som fick vara med på sidorna. Hiphop var en sådan". Med andra ord så har det funnits många recensioner på hiphop skivor tidigare. Man kan fan inte begära att det var vecka ska vara minst 4 recensioner om hiphop.

Kiloht Oregistrerad 2004-12-20 19:50
 

Prefektionist >> du har rätt men jag hinner tyvärr inte korra eftersom jag oftast skriver på en brittisk biblioteksdator och måste klistra in bokstäver osv. rätt ska förvisso vara rätt.

Petter Boman >> Ja, eller kvällsjobb iallfall, tycker inte det behöver vara en anglosism (hur stavar man det egentligen?).

Medlem 2004-12-21 21:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig