dagensskiva.com

48 timmar

Recension

O.Lamm: Hello Spiral
Hello Spiral (CD) O.Lamm
2004
Active Suspension/Dotshop.se
7/10

Jag vill bara säga bonjour spiral

Lyssna

Sök efter skivan

”Hello Spiral” spritter. Det är lycklig, kladdig musik på upptäcksfärd. Om musiken var ätbar skulle O.Lamm vara som barnfingrar på väg ner i en kakburk, med dofter som fyller näsan och smaklökar som vattnas i munnen – bara för att upptäcka att när han väl får grepp om kakorna är det roligare att smula sönder dem än att äta dem hela.

Som en europeisk Cornelius försöker Olivier Lamm (eller Odot som han också kallar sig) lustfyllt greppa över allt han hör och föra det samman i ljudrymden. De verkar få samma lyckokänsla av sökandet efter ljud att passa ihop för att leka med. Resultatet är lika lustfyllt. Det låter klitch, prootch, ick-ick, flitch, bortch, smask smask och då och då som söta små barnprogram. För att komplettera bilden går mina tankar även till Jean-Luc Godards dokumentärer, efter han övergivit franska nya vågen för att den inte vågade tillräckligt mycket.

Solklart? Nej, men hur beskriver man musiken av en dåre som har 391 tecken, ”Pure Fucking Armageddon (The Molecular Integrity of Shit is Small Potatoes / Breast-Feeding in Cairo / Attack of the Toothless Predators / Into the Killing Field of Armageddon, the Chaos Scream Into a Refrigerium of Turqoise That was Embossed With Spinning Planet Wheel and Stars / Echo Helstrom / Moronic Sidekicks / Diagramming the Butter / Captain Subgero in the Meta Incognito Peninsula)”, i en låttitel? Han har inte alla getterna hemma helt enkelt, men det är en bra sak.

Det är elektronisk pop det handlar om. Skivan följer spiralens form där kakafonin i centrum spränger den utåt för att låta den sugas tillbaka igen när energin mattas av, bara för att börja om igen. Han varierar känsloskalan med helt instrumentala stycken som bullrar mjukt i bröstet av molande mörka toner (ovan nämnda ”Pure Fucking Armageddon …”), liksom för att få extra spänst i uppbyggnaden efteråt (”Bruises”) som övergår i smekande vackra toner från Zoé Wolf och Kumi Okamoto (”Where are You My Hero?”). Och hur känsloskalan än varieras är lycka den genomgående känslan.

Jag blir inte riktigt klok på ”Hello Spiral”, men jag tycker mycket om den. Den fungerar i de mest skiftande sinnesstämningar, men dåligt i sällskap av andra som kanske stör sig på den. Upplevelsen är smått privat, jag vill ha den för mig själv. Men samtidigt är den inte svårtillgänglig. Nyanserna är många och detaljerna ibland subtila, men grunden är bara pop, vilket gör upplevelsen så mycket större. Det första som satte sig var det simpla, de lätta melodierna och lätt nyckfulla texterna. Men det finns detaljer som jag inte märker förrän nu, efter många timmars bekantskap med skivan.

Kal Ström

Publicerad: 2004-11-03 00:00 / Uppdaterad: 2004-11-03 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2917

20 kommentarer

sonic nurse då??

Medlem 2004-11-03 00:00
 

sluta tjata

Medlem 2004-11-03 00:00
 

jag förstår inte

Medlem 2004-11-03 00:03
 

jag vill bara säga "bonjour journal". apropå kumi okamoto, alltså.

Medlem 2004-11-03 00:17
 

Kal: "i en låttitel" kommer två gånger…

Medlem 2004-11-03 00:20
 

blixa: Inte längre, men tack ändå. Jag redigerade fortfarande.

Kal Ström Redaktionen 2004-11-03 00:26
 

Kan ni inte skriva något om cajunmusik? Det tycker jag folk borde kolla in. Beausoleil är ett bra band.

lsb Oregistrerad 2004-11-03 01:04
 

Det händer väldigt sällan att Kal Ström recenserer nånting jag hört talas om, och jag vet inte om det är bra eller dåligt..

Flash Oregistrerad 2004-11-03 04:46
 

Kal Ström har dokumenterat usel musiksmak. Han skriver därefter.

The Evil Sanningssägare Oregistrerad 2004-11-03 07:58
 

Enligt vem då?

Medlem 2004-11-03 11:03
 

till …

varför e det så viktigt att sonic nurse ska bli recenserad? kan du inte bilda din egen uppfattning om hur den är? eller du vill kanske bara ha nåt att klaga på om den nu skulle bli sågad eller nåt. själv tycker jag att den är ganska tråkig!

Medlem 2004-11-03 13:11
 

Håller helt med d här ovan. Sluta tjata om "Sonic Nurse" – köp skiten om ni nu gillar Sonic Youth. Annars kan ni glömma bort dessa överskattade, intelektuella vita posörer med insjunkna bröstkorgar och dålig hy.

Mötörsågen Oregistrerad 2004-11-03 15:58
 

Varför är det alltid minst en dotshop-skiva i veckan som recenseras här? Hur är det med oberoendet egentligen…

Medlem 2004-11-03 17:53
 

skåning: Så många skivor som dotshop.se tar in för distribution i Sverige skulle vi utan problem kunna recensera en om dagen. Många intressanta skivor gör att det blir många recensioner.

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-03 17:57
 

fast för oss som spottar på all electronica blir det lite tjatigt

Medlem 2004-11-03 18:46
 

Och för alla som spottar på hiphop blir det lite tjatigt, för vi brukar recensera åtminstone en hiphop-skiva i veckan. Och för alla som spottar på pop blir det lite tjatigt, för vi brukar recensera åtminstone en pop-skiva i veckan. Och för alla som spottar på rock blir det tjatigt, för vi brukar recensera åtminstone en rock-skiva i veckan. Och för…

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-03 18:51
 

Finns det bara sju genrer?

Medlem 2004-11-03 19:07
 

Förra veckan recenserades 21 titlar.

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-03 19:21
 

Mycket fin skiva. Måste tipsa om Oliviers första platta "Snowparty". Lite mer psykadelisk och experimentell och bättre!

Medlem 2004-11-04 21:09
 

arg skåning: varför läser du om skivorna då om du är så jävla trött på dom. Om man spottar på electronica så finns det ingen anledning att läsa eller skriva här. Det blir bara jobbigt för andra att läsa om en jekla massa trams.

Medlem 2004-11-09 16:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig