dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rammstein: Reise, Reise
Reise, Reise (CD) Rammstein
2004
Universal
6/10

Nygammalt

Lyssna

Sök efter skivan

Stockholm, november 1997.
Rammstein spelar på Klubben under turnén efter succéskivan ”Sehnsucht”. Showen är i det närmaste fantastisk och de tänder eld på det mesta; mick- och keyboardstativ, trumpinnar och sig själva. Nåja, nästan i alla fall. Publiken är i extas.

Roskilde, juli 2002.
En ny skiva i bagaget. ”Mutter” var ett något mer tillgängligt kort, men formeln kändes igen. Rammstein intar Orangea scenen och en publik uppemot 40 000 jublar ikapp när Rammstein eldar det mesta på scenen.

Men samma känsla infinner sig inte. Been there, done that. Och någonstans där falnade mitt intresse för Rammstein. Det faktum att de fyra och ett halvt år senare genomför i princip samma scenshow känns inte speciellt fräscht. Samma grepp under samma låtar dessutom, om jag inte minns fel. Föga spännande, var min tanke när jag vandrade iväg i mörkret.

En del av kritiken mot Rammstein har varit just att det alltid är för mycket samma lika. Redan i recensioner av ”Sehnsucht” höjdes röster i stil med att ”de återanvänder samma riff om och om igen”. Till viss del kan jag hålla med, men arrangemangen skiljer sig åt.

Småland, juli 2004.
En kommentar från en branschmänniska på Gates of Metal i somras fick mig att spetsa öronen igen. Det hände grejer i det tyska lägret minsann. Riktigt bluesiga riff vankades på nya skivan och det maskinellt maskulina var på väg ut. Intressant, var min första tanke. Det är ju ändå ett rejält inmutat territorium som de har skaffat sig. Och förändring i soundet brukar vara ett vågspel.

Sundsvall, oktober 2004.
Med facit i hand står det klart att Rammstein inte direkt har sadlat om helt och hållet. Vissa nya element har tagits in i musiken. Det är ett mer organiskt sound, så till vida att riffen inte är spikraka hela tiden, trummorna varieras mer och Till Lindeman arbetar mer med sin sångröst. Den melodiska stigen från ”Die Sonne” känns igen redan i inledande ”Reise, Reise”, en låt som sannerligen sätter sig som ett klistermärke och som varit veckans låt, åtminstone om man ser till antalet gånger den nynnats. ”Reise, Reise, Seeman Reise…”.

Det som sticker ut är låtar som ”Los”, en akustisk historia med munspel och ett gitarrplink som får mig att tänka på John Fogerty. ”Ohne Dich” är en powerballad i Rammsteintappning. ”Und die vögel singen nicht mehr… Ohne dich kann ich nicht sein…”. Slutligen ”Amerika” med sin Sounds-passning och delvis engelska lyrik. Gissa om den sätter sig? Jodå.

Det klassiska Rammsteinsnittet lever också kvar. Aggressiva riff, taktfasta låtar och tyska kommandoord. ”Keine Lust” smyger med lite dubbeltramp i inledningen, korta men naggande goda. ”Stein um Stein” är en tung dänga i den gamla skolan.

Givetvis återfinns också den smått morbida ådran i texterna. ”Mein Teil” behandlar en tyska kannibal som annonserade i pressen efter någon att käka upp. Och sedermera fick svar. ”Heute treff' ich eine Herrn, der hat mich zum fressen gern”.

Tyvärr har skivan en svacka i ”Morgenstern” och ”Moskau”. Avslutningen planar också ut lite med två relativt lugna låtar i ”Ohne Dich” och ”Amour”. Synd på en så bra start.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-10-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 19:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2867

32 kommentarer

Gillar inte sån här musik. Och inte blir det bättre av att "We're not living in america, america" har fastnat…

Numera Uno Oregistrerad 2004-10-10 00:05
 

"Ramstein är även namnet på en amerikansk flygbas i Tyskland"

även? Det var ju från den flygbasen de tog namnet. Närmare bestämt en olycka som inträffade när två(?)uppvisningsplan kraschade rakt in i en folkmassa. Se låten "Rammstein" från skivan Herzeleid

Medlem 2004-10-10 00:12
 

jävla ta och recensera Antics nångång.

Fabian Medlem 2004-10-10 00:35
 

rammstein suger ju.

Medlem 2004-10-10 00:55
 

alltså, när man börjar sno från the sounds, då är det inte roligt längre. Eller det har aldrig varit roligt. Tråkigt band.

Medlem 2004-10-10 01:01
 

Låten heter "Ohne Dich" och inte "Ohne Mich", så ni vet.

Pansy Oregistrerad 2004-10-10 01:39
 

SONIC NURSE!!!

jesus..

nurse Oregistrerad 2004-10-10 02:33
 

jo. sonic nurse då??

Medlem 2004-10-10 02:54
 

Tyskar ska helst INTE gör musik !!!

Medlem 2004-10-10 09:13
 

Pansy: Givetvis ska det vara Dich och inte Mich. Tack för påpekandet. Ändrat nu.

Tomas Lundström Redaktionen 2004-10-10 10:19
 

Comrade Gecko:

Ja, även? Vad är det du inte fattar egentligen?

Medlem 2004-10-10 10:28
 

Är det bara jag som får nycirkus-vibbar av Rammstein? Urgh, kalla kårar längs ryggraden.

Medlem 2004-10-10 14:08
 

jag får nynazi-vibbar snarare

billeba, norge Oregistrerad 2004-10-10 15:30
 

stelbensopererad recension av tomas. som vanligt. snark!

Trött på dsc Oregistrerad 2004-10-10 15:51
 

ska nog inhandlas nu i veckan…

Medlem 2004-10-10 19:08
 

han sjunger inte "We're not living in america, america", han sjunger "We're all living in america, america" skulle bara påpeka detta

robbin Oregistrerad 2004-10-10 21:15
 

Rammstein verkar ha gjort en mer kritisk tolkning än det slapphänta originalet.

"We´re not living in America, but we´re not sorry. We don't care about the world today and we´re not sorry for you."

- the Sounds, living in america

devo Oregistrerad 2004-10-11 00:03
 

Jag vill bara tillägga att de inte har snott från The Sounds. När jag pratade med Rammstein strax innan sommaren hade de inte ens hört deras låt.

För övrigt är det en mycket bra skiva, och avslutningen är ju bäst! Fy på dig Tomas :)

Johan C Oregistrerad 2004-10-11 16:43
 

Kanske årets bästa skiiva.

Gamen Oregistrerad 2004-10-12 14:06
 

jag hade tyckt mer om den om det inte var för den tyska rösten, tål det helt enkelt inte, nä nu blir det Lamb Of God istället

Burrito Oregistrerad 2004-10-12 16:01
 

håller med, avslutningen är vacker! och dragspelskompet i moskau är otroligt jävla snyggt. och amerika är helt klockren. reise reise likaså. sämst är nog mein teil tror jag.

Medlem 2004-10-19 23:58
 

helt klart årets rockskiva, fattar inte hur man kan säga att slutet är dåligt… bästa låten är ju helt enkelt Ohne Dich, Rammstein har från varje album ändrat rockstil, lugnt rock, skräckrock, hårdrock, idustriellrock så man kaninte säga att de inte byter biiaatch som resenserar

Biggie the White Oregistrerad 2004-10-21 22:05
 

Många av Rammsteins texter är intressanta iakttagelser om vår sjuka värld (som medierna älskar att frossa i) som flygkrascher och kannibalism! Kritiska samhällskommentarer som man kan spåra i texterna kommer snarare från vänster än höger!

Den som inte kan tillräckligt med tyska för att förstå vad de sjunger om eller har fördomar om tyska musiker ska nog inte generalisera om morbiditet eller "nazi-vibbar"! – Men det går naturligtvis för sig att bara njuta av Rammsteins speciella sound oxå ;-)

Z Oregistrerad 2004-10-26 16:49
 

håller hel med dig "Z"… han säger även i nån låt att "många tror att mitt hjärta står till höger, men när jag tittar så står det åt vänster" det går även avgöra av nya Amerika videon, om de hade vart Nazzar så hade de nog inte gjort en video med massor av svarta? Var själv på Rammstein i sthlm, o ni som inte tycker att rammstein e bra skulle ha vart där, då hade ni ändrat uppfattning, helt underbar konsert…

Biggie the White Oregistrerad 2004-11-28 13:57
 

Alltså att påstå att Rammsteins musik innehåller kritiska samhällskommentarer är väl ändå att ta i. Såg deras Amerika-video och den speglar väl snarare det mode som finns kring att vara USA-mobbare. Den var knappast kritisk utan bara ett pinsamt försök att följa modet. Till och med Green Day påstår att deras musik ska vara samhällskritisk medan den bara följer samma tröttsamma modefluga som Rammstein. Om musiken ska vara samhällskritisk gör då något nyskapande och konstruktivt. Hela låten Amerika är ju för det andra en The Sounds-ripoff. Såklart dom förnekar det, vem skulle inte förneka att man snor från The Sounds ?

Refused Oregistrerad 2004-11-30 22:29
 

det e inte ens i samma tonläge, Amerika e inte snodd ifrån Th Sounds, inse….

Biggie the White Oregistrerad 2004-12-30 17:46
 

sehnsucht e mycket bättre den här är typ poppig inte alla lika bra som sehnsucht

Medlem 2005-02-09 19:08
 

Stein um Stein mauer ich dich ein, Tomas Lundström.

Karmosin Medlem 2007-02-23 14:48
 

öh hallå varför skulle Rammstein vara nazister för????????????????????????????????????

Tom Oregistrerad 2008-03-26 13:17
 

Jag älskar deras musik, så är det bara… Ni som inte gillar den, varför bryr ni er att skriva om dem då

Membrane Oregistrerad 2009-01-18 17:48
 

Jag förstår att det är svårt för icke tyskspråkiga att förstå Rammstein och därmed borde de inte skriva en recension om bandet när de uppenbarligen inte har förstått Texterna.Tyvärr är det så att en översättning på deras låtar inte är helt och hållet möjlig utan att förlora det geniala i texterna som uppstår genom att de använder det ofta dubbeltydiga tyska språket till att väva in budskapen ungefär som i poesi.Det som gör låtarnas texter så geniala enligt mig är att de får extremt mycket att sammspela och rimma men det som är allra bäst är att du inte får det klara budskapet utan att du måste tänka själv och förstå din del som du tolkar det.Så i slutändan leker de lite med personers tankar som åfta kan vara lite läskigt för många tyskar för deras texter är inte specielt barntillåtna ibland.Och kommentarerna om att Rammstein INTE har skapat något eget är also enligt mig INTE anpassat för att de tillexempel inte egentligen passar in i någon musikgenre och då alså har skapat en helt egen.Rammstein kritiserar USA på sitt egna sätt i låten Amerika (Wenn getanzt wird will ich führen.Auch wenn ihr euch alleine dreht) och följer inte bara ett mode.Även fast de har jävligt sköna sounds på sina hårda låtar så har de lugna och halvhårda oftast de bästa texterna.Så att säga att låtarna morgernstern Amour och Moskau är *svackor* Är enligt mig fel då alla tre har väldigt bra sound och texter.Tillexempel i amour där de beskriver kärlek som ett vildt djur eller i morgenstern där de påpekar hur yttliga människor är.Så enligt mig har Rammsteins texter och delvis sound förbättrats sen bandets första steg när man tänker på att Till mest pratade i de första låtarna och inte sjöng.Att rammstein har tagit något litet från The sounds erkänner de säkert när man tänker på att de gjorde en extremt bra ny version av Der erlkönig av diktaren göthe som levde på 1700 talet i sången dalai lama men annars liknar Amerikas sound eller text inte ens närmast The sounds version.Annars så älskar jag sounden från alla Rammsteins låtar men speciellt av som sagt de nyare albumen.

PTG5000 Medlem 2009-02-20 00:55
 

det är texterna som gör det. fantastiskt satiriska och poetiskt skrivna. sen är ju de senare albumen, tycker jag, lättare att ta till sig när metalen snarare har övergått till vanlig rock/pop.
läs på innan ni skriver!

Philip Oregistrerad 2009-06-28 19:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig