dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

R Kelly: Happy People/U Saved Me
Happy People/U Saved Me (2CD) R Kelly
2004
Jive/Zomba/BMG
10/10

Let's make this precious

Lyssna

Sök efter skivan

Året var 2000 och världen hade delats upp i tu: R Kelly hade gjort ”TP-2.COM” och D'Angelo hade gjort Voodoo. Tillsammans var dom vår tids motsvarigheter till Marvin Gaye respektive Al Green. ”TP-2.COM” var ju ”What's Going On” och ”Let's Get It On” sammansydda till en extravagant päls och ”Voodoo” var ”Al Green tolkar Abbey Road”.

Jag återkommer till den här tanken.

Det var inte en slump att R Kelly på slutet av ”TP-2.COM” – efter att ha joddlat om en tjejs rumpa – besteg ett berg tillsammans med en fulltalig gospelkör och förkunnade att stormen var över; han följde bara i Moses, Jesus och Muhammeds fotspår.

Precis som dom skulle han också företa sig en vandring, närmare bestämt sin egen vandring längs Via Dolorosa. Ty någonstans på vägen mellan år 2000 och år 2003 fick Robert släpa runt på ett kors i form av anklagelser, i vilka jag inte vill spekulera.

Belackarna var nöjda och plockade entusiastiskt fram spik, kors och törnekrona. Här skulle det minsann korsfästas! Dom ironiska soldaterna fnissade: ”Robert Kelly av Chi-town, soulens konung”.

Hur skulle R Kelly resa sig från detta, särskilt med tanke på hur det hade gått för Michael Jackson? Ett tag var det tyst, men Kellz uppstod på söndagen. Ingen kände igen honom förrän han förkunnade:

Give me that toot toot
Let me hear that beep beep

R Kelly hade slutligen överbevisat alla: han var verkligen frälsaren. Och själv utsåg jag ”Ignition Remix” till skapelsens krona.

Comeback-albumet ”Chocolate Factory” – ett album till brädden fyllt med äktenskaplig soul – kom lika oväntat som det var välkommet, men vad mig anbelangar var det inte ett riktigt Kelly-album, bara ett livstecken och påminnelse om hans odödlighet. Det är först på ”U Saved Me” han återupptar den röda tråden han påbörjade med ”The Storm Is Over Now”.

Men nu var det kanske inte så enkelt: steget från ”The Storm Is Over Now” till ”U Saved Me” innebar en avstickare i form av ”Fly”.

På ”Loveland” – det outgivna album Kelly mödosamt har försökt klistra ihop resterna av dels på ”Chocolate Factory” och nu på ”U Saved Me” – omarbetade han sin gamla Looney Tunes-hit ”I Believe I Can Fly” till en nio minuter lång musikal med sig själv, kyrkan, Jesus och sin döda mor i huvudrollerna.

Det är samma sorts upplevelse att lyssna till som någonsin Kevin Rowlands tolkning av ”The Greatest Love of All”: ibland måste man ta till excesser och överdrivna gester för att nå fram, till och med elefantfanfarer och operasång.

Jag kan mycket väl förstå varför R Kelly valt att inte ge ut ”Fly”; introverta, självrannsakande, exorcistiska dramer i musikalform är kanske inget man säljer skivor på. Dessutom finns det dom där belackarna jag nämnde, som känner sig balla när dom sätter sig på andra, som inte väjer för att slå på dom som blottar sin svaghet. (Jävla mesar till att sitta bakom sina flottiga dataskärmar och skrika pedofil efter R Kelly. La di da till att tro att ni kan ha åsikter om allt och alla. Liksom, kasta första stenen den som står utan skuld. Vem dog och gav er luft? Er mamma? Frågor på det? Nähä, då har jag en fråga till er: håll käften.)

På ”Loveland” hade dessutom en ny sorts Kelly sett dagens ljus: steppar-Kelly. ”Step in the Name of Love” var en fingerknäppande, livsglad historia om att steppa (inte Fred Astaire-steppa, utan ”School Daze”-steppa) i kärlekens namn. ”Ignition Remix” och just ”Step in the Name of Love” stod i bjärt kontrast till allvaret i anklagelserna mot honom. Här hade vi alltså en man som gjorde glada piruetter på väg mot Golgata, lite som om Michael Jackson skulle göra moonwalk på väg till rättssalen.

På ”Happy People” gör Kellz en hel skiva av ”Step in the Name of Love” och skapar därmed en nutida motsvarighet till Frank Sinatra ”Songs for Swingin' Lovers”: ett album tillägnat kärlek, sprudlande glädje och pardans. I form av ett radioprogram bygger han upp en friktionsfri räkmacka till tillvaro där man med hundratusendollarssmycken runt handleden kan dansa loss under kristallkulor.

Jag älskar ungefär varenda sekund av det.

Det är faktiskt anmärkningsvärt att Kelly inte gjort en enda remix på någon låt, en tradition vars fana han hållit högt på tidigare album. Det behövs inte: trots att han med en fingerknäppande flöjtspelares envishet förklarar steprutiner i låt efter låt låter det inte det minsta repetitiv. Själv vill jag inget annat i mitt liv än att höra ”Red Carpet” (Pause, Flash) på ett dansgolv, och varje dag håller jag tummarna för att ”Steppin Into Heaven” ska bli en brottarhit.

När han i ”Happy People” med hjälp av call-and-response ger en steg-för-steg-patentlösning på livets alla bekymmer inser jag hur fruktansvärt mycket jag älskar R Kelly och ogillar allt annat. På en dryg timme har han gett oss världens bästa show och fått hela världen att dansa.

Del 2
R Kelly blir uppringd av sin syster. Hans tro har börjat vackla. Hans syster ringer till en vän från kyrkan. Tillsammans skapar dom ett telefonkonferensens svar på gospelcrescendo man nu för tiden bara hör i regelrätt gospelhouse.

”Three-Way Phone Call” räcker för att övertyga mig om att R Kelly hittat hem, men sedan kommer ”U Saved Me” och tårar fyller mina ögon. Och då menar jag verkliga tårar som trycker mot ögonen och fyller halsen.

Huruvida hans historier är sanna eller inte, och oavsett vad jag tycker om hans Guds villkorliga kärlek, så kan jag inte stå emot. Det är precis detta han burit inom sig sedan ”Sadie” på ”12 Play” och som han bara tangerat i just ”The Storm Is Over Now” och ”Fly”.

På det spåret forsätter det, fram till ”The Diary of Me” som bara kunde vara mer en Stevie Wonder-pastisch om Kelly stack ut sina ögon eller, säg, poserade på omslaget med solglasögon, skjorta med jättebreda slag och basker. (Det tycker vi inte om, för R Kelly sprang förbi Stevie för längesedan. Lite som sköldpaddan och haren, fast haren vinner.)

Sedan klär R Kelly ut sig till indian och sjunger om ”Spirit”, anden, i en låt som från början var ämnad ”Loveland”. Nästkommande ”Leap of Faith” är även den ett gammalt ”Loveland”-spår. Dom funkar, visst, men jag hytter med näven och menar att ”Soldier's Heart” och ”Fly” hade varit bättre val om han nu ville rota i arkiven, men vad är jag, ett orakel?

Avslutningsvis reser Kellz till Afrika i ”Peace”: en låt om Nelson Mandela i fredssamtal med Lejonkungen på en faddergala. Det känns fruktansvärt rätt, på någon vänster. Handlade inte skarven mellan 80- och 90-tal om just Afrika? Om afrocentrism och träsmycken? (Sounds of Blackness, någon?)

Min förhoppning är förstås att R Kelly inför nästa album återupplivar både new jack swing och sin flat top, men det är helt och hållet en annan diskussion.

Året är 2004. Fyra år har gått sedan världen delades i tu, och allt har ställts i nytt ljus. D'Angelo pular fortfarande på en uppföljare till Voodoo, men hans status som den nya Al Green – sängkammar-afron som blev pastor – är bara att överlämna till R Kelly. När det kommer till kritan är Kellz vår tids störste, något jag är tillräckligt övertygad om för att tatuera hans namn på min axel.

Maxim Lindqvist

Publicerad: 2004-10-09 00:00 / Uppdaterad: 2004-10-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2866

66 kommentarer

yay pedofili

Medlem 2004-10-09 00:05
 

tji

tji Oregistrerad 2004-10-09 00:05
 

Yes, det här är skitbra..

Mr pedo Oregistrerad 2004-10-09 00:10
 

Pedofilmusik för en pedofilpublik

Medlem 2004-10-09 00:13
 

Är det inte senaste dagensskiva-boken pojkspolingen sitter och läser??

oändligt känd som maxim på forumet Oregistrerad 2004-10-09 00:14
 

Rätt så bra recension, men jag förväntade mig mer av maxim… skulle inte han skriva en recension om gospelhousen i ett perspektiv av kristen musik genom historien?

Pedda fille Oregistrerad 2004-10-09 00:15
 

maxim saved latin.

Medlem 2004-10-09 01:03
 

Det är ju lite roligt att Jackson faktiskt gjorde moonwalk på väg till rättsalen.

Medlem 2004-10-09 01:22
 

Hmm, det märks att pojkspolingen är ung, han skriver inget vidare. Är det sant att fjompen Journal är maxims farbror?

komment Oregistrerad 2004-10-09 01:28
 

CD1 'Happy People' är det bästa R Kelly gjort. Bra recension men jag hade aldrig gett en tia utan snarare en 9 eller mycket stark 8. U Saved Me träffar mig helt enkelt inte tillräckligt hårt…

Medlem 2004-10-09 02:10
 

lika mycket pedo som bill wyman i stones, men rock eliten på dsc kan väl inte acceptera det..

Medlem 2004-10-09 02:22
 

inte nog med det, han har setts kverulera i dagspressen också!

jarl kulle Oregistrerad 2004-10-09 02:34
 

jäklar vad lång recension.

Medlem 2004-10-09 05:02
 

R Kelly är ju bara en slemmig jävla pedofil. Mår faktiskt illa av detat skit. Och ja – texten är, precis som dom flesta skivor som ges ut idag – för lång och trist. Och ja Bill Wyman är åxå en slemmig jävla pedofil.

Mötörsågen Oregistrerad 2004-10-09 09:33
 

Cult Of Luna kan väl vara på tiden att recenseras??

Medlem 2004-10-09 10:07
 

R KELLY = INTE dömD!!!!!!! FATTA DET PUCKON!

Domaren! Oregistrerad 2004-10-09 10:21
 

fool for a lifetime: Den kommer. Fast inte riktigt än.

Tomas Lundström Redaktionen 2004-10-09 10:30
 

r kelly är så nära att tro på gud jag nånsin kommit. recensionen som sådan lovar mer än den ger men den kan säkert inspirera någon ofrälst att skaffa skivan.

Medlem 2004-10-09 10:33
 

och sen är det ju sjukt vackert omslagsbilderna på de två recensionerna av voodoo inte är likadana. bara en notering, bry er inte om det.

Medlem 2004-10-09 10:36
 

p.s: Grymt fult omslag.

Medlem 2004-10-09 11:01
 

Jag kan skriva under på varje rad, tanke och fundering i den här recensionen. Maxim in da house, yo!

Medlem 2004-10-09 11:20
 

Jag gillar inte pedofiler. Annars är han ju ett praktexemplar den här R Kelly. Blir man kåt av hans musik, tro?

Hemmafrun det kåta stycket Oregistrerad 2004-10-09 12:04
 

"Håll käft" är en väldigt bra fråga.

Claesson Oregistrerad 2004-10-09 12:30
 

Det här är ondskefull musik. Ondskefull på det obehagliga sättet. Inte som norska troll och annan charmig ondska.

Medlem 2004-10-09 12:43
 

risken för att jag kommer läsa den där uppsatsen bedömer jag vara minimal

hjorn Oregistrerad 2004-10-09 13:39
 

Lysande recension! Ska köpa plattan pronto. God bless you all!

The Man Oregistrerad 2004-10-09 13:49
 

är det en röd jazzmaster han har bakom sig där? fett med respekt isåfall.

birk Oregistrerad 2004-10-09 13:59
 

fyfan vad jag har svårt för människor med litterära komplex, som måste skriva en hel jävla roman till recension. Fan, sök till nån jävla skrivarkurs på nån folkhögskola nånstans. Eller ännu bättre: sök hjälp. Och en sak till: snälla, snälla, snälla – sluta använd fåniga jävla smeknamn på era idoler som innehåller Z.

Nähä, då har jag en fråga till er: håll käften. Hihi, roligt, roligt.

Zzz Oregistrerad 2004-10-09 14:05
 

Jävla blaj. Blattemusik för fjollor.

avskum Oregistrerad 2004-10-09 14:09
 

haha, phil collins-musik.

Medlem 2004-10-09 14:10
 

UNDERBART!

jag håller på dig maxim, bra skrivet!

robert d Oregistrerad 2004-10-09 14:19
 

innocent til proven guilty någon…?

skaka din polaroid Oregistrerad 2004-10-09 14:36
 

ibland känns det som att ni lyckas skriva en så fin recension i era agna ögon att ni känner att om ger skivan ett för lågt betyg så kommer det kännas orättvist. det ska typ matcha er nderbart poetiska recention.

Wela Oregistrerad 2004-10-09 14:41
 

Jag älskar dig Maxim.

Lindsay Oregistrerad 2004-10-09 14:59
 

tsss…Ingen Rammstein…nene

Satan Oregistrerad 2004-10-09 15:22
 

Hörru "Domaren!"! Huruvida han är dömd för sexualbrott eller inte hör inte till saken. Till saken hör följande (och de behöver inte en rätt diskutera)

1. Att pissa på någon (ja, nu menar jag faktiskt bokstavligt) är inte direkt något man gör om man har respekt för andra. Det är inte direkt något man gör om man är någorlunda funtat i huvudet.

2. Att utnyttja mindreåriga fans för både det ena och det andra är, även om en domstol inte fäller dig, bara så otroligt vedervärdigt ändå.

MrTambourineMan Oregistrerad 2004-10-09 16:14
 

meh! Varför recenseras inte Sonic Nurse?! Den kom för fyra månader sedan. Det är väldigt lustigt att det finns en del som gillar R. Kelly.

aberdeen light Oregistrerad 2004-10-09 16:22
 

pedofilmusik av en pedofil, och så jävla dålig den är också…

bah Oregistrerad 2004-10-09 16:23
 

sonic nurse då vaa?? eller?

Medlem 2004-10-09 16:26
 

Ni som snackar om pedofili kan bara lägga ned nu okej? Om man skulle sluta lyssna på all musik av folk med tvivelaktigt förflutet skulle det inte finnas mycket kvar att lyssna på. Vad jag tror det handlar om är en sorts mobbing riktad mot dom som lyssnar på och gillar R Kelly. Ni som sitter där ensamma och oälskade på era rum och lyssnar på Känslig Kille ™ med gitarr hela dagarna kan inte acceptera att det finns vita unga män som tycker om en annan typ av musik.

Väx upp okej?

Jag ser ingen som fördömmer brott som knarkhandel och våld som så många rockartister om och om igen pysslar med.

Kritisera skivan eller håll fingret ifrån kommenteringsknappen.

Medlem 2004-10-09 16:41
 

uffe: sämsta argumentationen nånsin

Medlem 2004-10-09 17:14
 

Jo det är det förmodligen. Kanske tom sämre än

"yay pedofili"?

Medlem 2004-10-09 17:31
 

men inte är väl herr kelly pedofil, rent tekniskt? hans preferenser är väl mer åt hyfsat tidig pubertet? pedofil är en som går igång på prepubertala barn. kelly är bara svårt drabbad av så kallat rori-kon, alltså lolitakomplex.

Medlem 2004-10-09 18:05
 

om man vill ha mer låtar som "step in the name of love" och "weatherman" och mindra låtar som "the greatest show on earth" och annat slisk, vilken r kelly-skiva är lämpligast att införskaffa då?

Medlem 2004-10-09 18:19
 

Säger som några tidigare… endast en pedofil skulle väl kunna stödja den här musiken? 10/10? Skäms!!

daas Oregistrerad 2004-10-09 18:30
 

rena skitmusiken.

mhh Oregistrerad 2004-10-09 19:34
 

R Kelly är grym och vissa av låtarna från skivan är väldigt bra. Men den här skivan är ändå totalt överskattad. Den är, tvärtemot vad du säger, definitivt repetativ. Och flera av låtarna du nämner gillar jag inte. Jag skulle ge skivan 6 i betyg…

mofeta Oregistrerad 2004-10-09 19:36
 

uffe: jag har inte ens försökt argumentera här. jag tycker abra r kelly gör värdelös musik och är en avskyvärd människa. och på rak arm kan jag inte komma på några såna där farligt våldsamma och knarkande artister som jag gillar, så du slår ett stort hål i luften känns det som.

Medlem 2004-10-09 21:54
 

sorry, gillar inte det här alls.

lefisk Oregistrerad 2004-10-09 22:52
 

8 skallar av 10 som här fördömer själva musiken gör så utan att ha lyssnat på skivan. Tummis.

Den där Mos Oregistrerad 2004-10-10 00:00
 

varför skrev du inte såhär bra recensioner för revolver?

vvfdffg Oregistrerad 2004-10-10 09:47
 

peachplumpear:

testa "r. kelly" från '95 eller "tp-2.com" från '00

robert d Oregistrerad 2004-10-10 14:12
 

Man märker ju knappt när det byts låt… enformig skiva…

Medlem 2004-10-10 15:45
 

Väldigt bra recension. Definitivt läsvärd, oavsett längd.

Vissa av er som har kommenterat framstår ju som fruktansvärt bittra. Förstår inte varför ni ens tar er tiden att besöka hemsidan.

"Vill ni kommentera något annat än recensionen så använd vårt diskussionsforum" – take a hint.

Medlem 2004-10-10 16:25
 

nar jag far mina a-kassepengar ska jag kopa den har skivan. sag den for 8 pund nanstans. en fraga bara: ar den langa albumversionen av happy people samre an den korta singelversionen?

jakpuk Oregistrerad 2004-10-11 14:59
 

Handlade inte skarven mellan 80- och 90-tal om just Afrika? Om afrocentrism och träsmycken? (Sounds of Blackness, någon?)

Medlem 2004-10-11 18:57
 

Roligaste partiet i en mycket bra recension

Medlem 2004-10-11 18:58
 

Happy People är nog en av mina absoluta favoritskivor. Bra recension! Rätt betyg! Tack!

ture Oregistrerad 2004-10-12 12:59
 

Fantastisk så defensive R Kelly-fans som Uffe og Maxim bliver når man nævner det der er umuligt at komme udenom: at han er en ækel pædofil.

Og endda en ækel pædofil der synger duetter med Celine Dion. Føj for helvede da. Om det værste er hans person eller hans musik er ikke til at sige.

punk andersen Oregistrerad 2004-10-12 13:23
 

Kanske årets bästa skiva.

Gamen Oregistrerad 2004-10-12 14:06
 

11 av 10 från mig. Kungen av Soul befäster sin ställning. Detta är beviset på att R Kelly är denna tids soulkung och kan nämnas bland legender som Stevie, Marvin och Al! Tack Robert för årets bästa skiva!

JonnyB Oregistrerad 2004-11-05 20:57
 

Fy fan vilken kass musik. Konstigt att folk lyssnar på sånt här.

james brown Oregistrerad 2004-11-08 14:13
 

buuäähhh vad kasst! musik blir inte sämre än såhär. pedofilmusik!!

blaha Oregistrerad 2004-11-25 05:01
 

Uffe:

Det är trots allt en viss skillnad mllan att vara pedofil och torska på droger, i alla fall enligt mig men jag har ju barn själv så jag kanske är jävig eller !?

Wait and see !

Kelly har trots allt gjort två bra låtar:

"When a womans fed up" och "Be Careful" med Sparkle.

Att han inte är fälld fö några brott kan ju ha att göra med att han gjort upp två anklagelser utanför rättegångssalen !?

Rikard Oregistrerad 2004-12-27 23:08
 

så jävla dålig röst har han! fy fan. massa jävla gnäll

gr Oregistrerad 2004-12-29 10:25
 

så jävla dålig röst har han! fy fan. massa jävla gnäll

gr Oregistrerad 2004-12-29 10:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig