dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Rush: Feedback
Feedback (CDEP) Rush
2004
Warner
8/10

Rush ger tillbaka

Lyssna

Sök efter skivan

Rush. Redan gruppnamnet sitter rätt i munnen. Vi pratar om tre bandmedlemmar som sedan slutet på 60-talet levt för sina instrument utan att för den sakens skull försökt göra karriär av det. Då har man ändå sålt bortåt 40 miljoner plattor. Glöden har ännu inte falnat och med varierande intervall släpper bandet fortfarande skivor.

Geddy Lee (bas, sång), Alex Lifeson (gitarr) och Neil Peart (trummor) från Kanada har den här gången gått tillbaka till rötterna och sina gamla favoriter. I en studio i våras växte spontant jammande till en mer planerad nostalgitripp och ett albumprojekt började ta form. Jag vet inte riktigt vad man kallar formatet men enligt albuminformationen är det en EP jag håller i handen. Ett tvåtredjedelsalbum kanske är en bättre formulering på de åtta låtarna.

Första låt ut är Eddie Cochrans ”Summertime Blues” och den som känner sitt Rush kan inte ta miste på vilka det är som gjort sin version av låten. Här sparas det inte på ljud. Lifesons gitarrer leker med de gamla gitarrtonerna och bildar den där typiska bakgrunden som Rush alltid har haft i sina låtar. Tillsammans med Lees en aning gälla röst och taktfasta, lekfulla trumslag av Peart får vi verkligen den gamla klassikern på kanadensarnas sätt. Det fortsätter i melodityngda ”Heart of Soul” (Yardbirds) och blir mer avskalat i ”For what it's worth” (Buffalo Springfield). ”The Seeker” (The Who) tar upp tempot igen och låten skulle kunna vara Rush själva då den påminner mycket om soundet och rytmerna på egna, självbetitlade albumdebuten 1974. Därefter klaras ”Mr Soul”(Neil Young), ”Seven and Seven is” (Love), ”Shapes of things” (Yardbirds) och ”Crossroads” (Cream) av i samma kärleksfulla tolkningar.

Har man väl satt på den här skivan kan man inte stänga av. Låtvalet är visserligen speciellt, kanske naturligt för den som var med på den tiden, men produktionen är perfekt. Skivan speglar uppenbarligen Rush musikaliska ursprung och deras inspirationskällor. En gnutta musikhistoria kort och gott. Trion har ofta fått kritik för att de låter för bra, för att de är för duktiga på att spela gitarr, bas och trummor tillsammans. Inte minst Neil Peart har ofta ansetts som världens bästa hårdrockstrummis, en inte alldeles tacksam titel. Samma kritiker har till och med kallat bandet pretentiösa i överflöd. Men Rush är duktiga på att spela och har dessutom kompletterat det med lyckat komponerande, både musikaliskt och textmässigt. Det kan aldrig vara dåligt att hålla en bra kvalitet på det man gör. Kritikerna har alltså fel. Det finns betydligt sämre band att växa upp till.

Det är i och för sig bara att erkänna att Feedback är till för de trogna fansen. Ska man lyssna in sig på Rush så ska man ge sig på 80- och 90-talsplattorna. Men å andra sidan är Feedback ett gyllene tillfälle att både återupptäcka 60-talsrock och att lära känna ett unikt sound från ett unikt band.

”Feedback” är bandets tjugoåttonde album. Det har inte framgått om släppet av ”Feedback” tillsammans med den pågående 30th Anniversary Tour sluter cirkeln runt Rush och om det här blir det sista som trion gör. Det vore väldigt tråkigt. Världen behöver genier som inte är mainstream.

Pretentiöst? Inte så det stör.

Andreas Ahlberg

Publicerad: 2004-09-25 00:00 / Uppdaterad: 2004-09-25 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2836

10 kommentarer

rewnkrush?

Medlem 2004-09-25 00:03
 

Kalle Aka suger pung.

Kul med musik!

Medlem 2004-09-25 00:39
 

RUSH ÄR BÄST!!!!!!!!!!

scooby doo Oregistrerad 2004-09-25 00:42
 

"Ska man lyssna in sig på Rush så ska man ge sig på 80- och 90-talsplattorna."

Varför? Snarare är det perioden 1976-81 de släppte sina viktigaste plattor.

Medlem 2004-09-25 00:59
 

Att dom orkar hålla på fortfarande förvånar en. Inte minst med tanke på att deras bästa, "Caress of Steel", "Fly By Night" och "2112" gjordes på 70-talet. Då diggade jag Rush stenhårt. I dag känns det som en gäspning. Tyvärr.

Mötörsågen Oregistrerad 2004-09-25 10:14
 

they're back and they're loud

Medlem 2004-09-25 14:43
 

Bör tilläggas att Neil Peart är trumslagare i Rush, den kanadensiska power-trion, tillbaka med en ny platta för övrigt, eller som vi säger i branschen, they're loud, and they're back.

Sam Spandex Oregistrerad 2004-09-25 17:14
 

Jisses, sån här musik borde bara finnas på museum. Sluta spela.

snorren i örat Oregistrerad 2004-09-25 20:43
 

Minns att jag spelade ovan nämnda skivor plus live-skivan All the worlds a stage flitigt för hur länge sen som helst, men eftersom jag endast har dessa på vinyl men inte längre någon skivspelare, är det numera kört. Har inte kommit mig för att köpa upp dom på CD. Förvånande att gruppen fortfarande finns. Det är alltid förvånande med grupper som håller på i flera decenier. Hur orkar dom?

Medlem 2004-09-25 22:37
 

Att gruppen rush gjort sig kända inom drogliberala kretsar är ju knappast ngn nyhet. I och med framgångarna tack vare deras tidigare verk så slog det slint inför skapandet av denna skiva. Enhälligt fastställde samtliga medlemmar att produktionen av denna skiva skulle ske under ett konstant lsd-rus. För att göra biff av kakan, installerade Geddy (bandets handyman) en enorm vaporizer i taket och kopplade in en, högtrycksluftdriven, bränsleinsprutande tank och fyllde den helt sonika med lsd. Inga dots här inte, han öste kort och gott på med ett helt badkar av den saltkornsliknande drogen.

Resultatet blev som sig bör, osammanhängande och väldigt påfrestande.

Sådär, nu vet ni mer än ni behöver. Ta till vara på informationen. Ruva den. Låt den uppta hela ditt väsen. Lägg sedan ut den i form av ett ägg. Ett ägg av insatthet!

Acid Al, travelling, gay salesman. Oregistrerad 2004-10-03 17:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig