dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Rapture: Echoes
Echoes (CD) The Rapture
2003
DFA Records
10/10

For whom the bells toll

Lyssna

Sök efter skivan

Enligt ordboken är The Rapture: ”1. The state of mind resulting from feelings of high emotion; joyous ecstacy. 2. The act of transporting a person from one sphere of existence to another. esp. from earth to heaven.”

1. Augusti 2003, Edinburgh.
Mycket trött, trasig och allmänt matt efter en månads intensiv festival hämtas de sista krafterna någonstans långt inifrån för att gå och se The Rapture på deras klubbturné genom Europa. De ska vara bra har jag hört. Två timmar senare är jag uppfylld av någon slags religiös salighet, omgiven av en helig känsla som bara riktigt fantastisk musik kan frambringa. Jag är fast. Sedan följer några månader då jag helt enkelt lever med ”Echoes”. Den går ständigt på repeat, den ligger bredvid mig på huvudkudden, jag introducerar den för mina föräldrar (som inte är särskilt imponerade). Vårt förhållande är konstant så tills min omgivning börjar bli något oroliga.

2. Oktober 2003, Göteborg.
The Rapture, fortfarande på turné, anländer till Göteborg och jag är såklart där. Har fått med en vän som i början är mycket skeptisk, men som efteråt utnämner bandet till ”årets rockförälskelse”. Med en grym spelning i minnet är förväntningarna ohälsosamt stora. Oväntat nog är de ännu bättre, eller kanske lika bra, men det känns mycket mer, mycket bättre, så bra att jag förflyttas från en del av rummet till en annan som om jag fått vingar. Svetten torkar inte på flera dagar.

Epilog. Mars 2004.
”Echoes” levde kvar ganska länge tills någon gång då jag kunde alla texter, rytmer och takter i hjärtat och började tröttna lite på den så där som man kan göra med en kär vän man hängt med för mycket. Den blev utkonkurrerad av andra skivor som ville bli lyssnade på. Nu när den kommer fram igen är det post-Franz Ferdinand och ”punkfunk”-ruset har lagt sig. Med lite distans kanske det är dags att summera kontentan av detta underverk kallat ”Echoes”.

Var ska man börja då? The Rapture var från början ett habilt punkband från Kalifornien. Efter en flytt till New York och ett tillskott av en kusin på bas och en kusin på sax börjar de likna något. Men det är inte förrän de hookar upp med Death From Above som The Rapture blommar upp. Det är svårt att säga hur mycket av ”Echoes” som är DFA, det är hur som helst garanterat att The Rapture inte skulle låtit så här utan dem.

Självklart är de inte unika med sitt sound, band lät så här för 20 år sedan. Men vad The Rapture har är en kombination av hjärta, hjärna och rytm. Och en koklocka. Om man vore religiös skulle man kunna tro att Jesus återuppstått på jorden i form av en låt. ”House Of Jealous Lovers” är en av världens mest fulländade låtar, den får en att för en stund glömma var man är och vad man heter och bara dansa. Vettlöst. Om inte fuldansen funnits tidigare så hade The Rapture uppfunnit den.

Enligt dem själva handlar ”Echoes” ganska mycket om äktenskap, det bra och dåliga med dem och hur man får dem att fungera. Lyssnaren ingår på sätt och vis i ett äktenskap med ”Echoes”. Hela skivan är kärlek. Mitt bland den instrumentala frenesin vädjar Luke Jenner ”open up your heart” och ”come together” med en röst lika bräcklig som den är stark. Om du kan stå emot så vet jag inte vad du är. Du behöver shakedown och kamma dig. ”Echoes” är en klassiker från 2000-talet, en legend, en härförare, en titan, kort och gott en fantastisk skiva. Den borde finnas i allas skivsamling som gör anspråk på att ha någon värdighet.

Marie Lindström

Publicerad: 2004-06-21 00:00 / Uppdaterad: 2004-06-21 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2693

17 kommentarer

verkligen mycket bra skiva, men lite för enformig tycker jag, säg 8:a av tio kanske.

Fortfarande en skiva borde köpa eller iaf bränna av någon.

Medlem 2004-06-21 00:09
 

nä jag vet inte jag…

Medlem 2004-06-21 00:10
 

koskälla kan vara världens bästa partyinstrument!

orkesterpojken Oregistrerad 2004-06-21 00:11
 

The Rapture sög på Accelerator förra året. Men House of Jealous Lovers är en grym låt, utan tvivel.

Medlem 2004-06-21 00:16
 

instämmer angående koskällan, svårt att stå still till en sådan..

Medlem 2004-06-21 00:27
 

oj, 10

bajsnödig Oregistrerad 2004-06-21 00:30
 

Fett sväng helt enkelt…dansmusik för rockers

alexandersson Oregistrerad 2004-06-21 10:20
 

nä nä nä.. denna platta e högst en 7-8

house of .. e en 10 dock

dream_brother ej inloggad Oregistrerad 2004-06-21 12:30
 

jag läste recensionen och blev nyfiken. Laddade hem House of Jealous Lovers och hade väldigt stora förväntningar. Men låten är TOTALT KASS!!!

ltoyodl Oregistrerad 2004-06-21 13:39
 

House of.. är en bra låt, men bandet hamnar ju i skuggan av !!!..!

Simmesimmeoni Oregistrerad 2004-06-21 14:03
 

Hahahaha !!! har EN bra lat! Deras skiva ar ju trakig som snus! Hahahahaha! Raptures skiva ar faktiskt bra, men hogst en 7a. Javla hypejavlar. Javla stockholmska hypejavlamaffia hypar allt som utlandska tidningar hypar. Accelerator har ju bara en massa hype band alltid som ar hypade utav utlandska journalister. Hypejavlar. Tacka vet jag Emmaboda, dar ar det inte snack om nagon hype. Hahahaha! Dar spelar Finishing School. Las om dem pa FAKEJAZZ.COM – en nice sida.

Hahhahahaa Oregistrerad 2004-06-21 14:42
 

Hahhahahaa: Allt beror på hur man ser det .De flesta som spelar på emmaboda är hypade i indiekretsar, och speciellt Sasha Bells grejer.

Medlem 2004-06-21 15:55
 

Hahhahahaa: Såååå "indiepop"…

Gillar Rapture & Emmaboda Oregistrerad 2004-06-22 13:14
 

Att bli kallad hypejavel ar okej, men stockholmare! Det var det grovsta.

Medlem 2004-06-23 14:21
 

Mycket bra platta!! Men defenitivt ingen tia!

Medlem 2004-06-26 18:46
 

Ett fantastiskt liveband, framförallt. De spelade t.o.m. skjortan av Franz Ferdinand, på NME-galan i Glasgow i januari. Skivan är inte lika kul men bra…

Stefan Fridefors Oregistrerad 2004-06-30 12:06
 

Men det är ju bra!!

Medlem 2005-05-03 01:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig