dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jamelia: Thank You
Thank You (CD) Jamelia
2004
Parlophone/EMI
7/10

Birminghams superstjärna

Lyssna

Sök efter skivan

Femton år gammal skrev hon kontrakt med Parlophone. Nu är hon tjugotre och efter ett par rejäla vurpor går karriären nu i högsta omloppsbana. Från ”Thank You” kan du ha hört hennes styrkestänkare ”som heter samma sak som albumet”. Den handlar om hur hennes helvete privat fått henne att hitta nya krafter och resa sig i triumf. Birmingham är knappast känt för att vara någon soft spot – och Jamelia har fått känt på smällar – från en aggressiv pojkvän till styvbrodern som blev åtalad i samband med morden på två kvinnor i Birmingham.

Nu är Jamelia ännu en av alla ensamstående mödrar. Du ser dom ensamstående mödrarna gunga på MTV. I Jamelias fall blir musiken mer och mer popinfekterad – från att hon lanserades som r&b-drottningen från Birmingham. Nästa singel är skriven av Coldplays Chris Martin – den finns med på ”Thank You ” och heter ”See It in a Boy's Eye”

Du kan jämföra med Titiyo – hon slet som ett mudderverk med wailande r&b, men slog igenom på allvar när hon sammansmälte soul med rockriff. Att lyssna på Jamelia gör mig glad. Jag blir fånig och börjar dunka på saker. Jag spiller ut kaffe och brer mackorna i zick-zack.

Nu är det fel att tänka poprock när det gäller Jamelia. Pop låter det kanske och det yttrar sig mest i mycket tydliga hakar och enkla melodislingor.

Popramsor fyllda av hip-hop-kitsch och snabba dekorativa beats.

Tjejen är snygg. Tjejen har ständiga fotomodell-anbud. Hennes starkaste singel hittills ”Superstar” har svävat på listorna , men också givit henne chansen att landa i USA (där dom ogärna släpper in utländska r&b-artister) eftersom singeln kom med på soundtracket till omtalade TV-serien ”Queer Eye for the Straight Guy”.

Det känns som bultande vår överallt nu. Jamelia bultar från Birmingham till Borås. Och vidare till Buenos Aires. Ta ett bad i glitter-baljan!

Kjell Alinge

Publicerad: 2004-03-24 00:00 / Uppdaterad: 2004-03-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2516

28 kommentarer

Sigge Fürst

bobbe Oregistrerad 2004-03-24 00:00
 

nej tack.

fool for a lifetime Oregistrerad 2004-03-24 00:41
 

ja tack!

tråksugiga fool for a lifetime som bara är tråksugig och sågar något han aldrig lyssnar på. Såga istället musiken du lyssnar på!

super cat! bimma! super cat! Kill! Kill! Kill! Oregistrerad 2004-03-24 01:21
 

tjejen är ful

[Anonym] Oregistrerad 2004-03-24 01:39
 

Härligt! Gårdagens jävla-mansgrisar!!-recension och idag åter i gamla spår. Självklart är det JÄTTERELEVANT att hon är snygg!

feminist Oregistrerad 2004-03-24 07:36
 

Intressant, detta skall kollas upp!

modern day molester Oregistrerad 2004-03-24 08:35
 

nej du kjell alinge den här recensione var inte piss värd och j-vligt gubbig dessutom!

krossa gubbväldet!

krossa patriarkatet!

Anarka Oregistrerad 2004-03-24 10:01
 

Det ska erkännas att "Superstar" är en aning medryckande och trallvänlig

DITD Oregistrerad 2004-03-24 11:14
 

gillar't! får kolla upp denna platta. lite halvkass poppig r'n'b är trevligt ibland. och självklart är det relevant att artisten ser bra ut…

el rebelde Oregistrerad 2004-03-24 11:14
 

klart det spelar roll om hon är snygg.. fula tjejer är det ingen som vill lyssna på.. det har inget med gubbväldet att göra det är bara ren fakta..det finns inte många fula sångerskor.. och så är det.. det är bara att inse, feminist eller inte!!

brutus Oregistrerad 2004-03-24 11:17
 

Jag gillar verklgen Kjell Alinge och har honom att tacka för flera musikaliska upptäckter och undersköna söndagsförmiddagar med "Eldorado". jag blev dessutom tokglad när han skrev om Prince "N.E.W.S" här för ett tag sedan, där han verkligen visade att han kan fortfarande. men den här recensionen – och den här skivan – gillar jag inte alls. Bättre kan du. (PS: Självklart spelar det roll hur en sångerska ser vad gäller hennes kommersiella potential (tyvärr), men Kjelles kommentar i den här recensionen kändes riktigt sunkig…)

henko Oregistrerad 2004-03-24 11:34
 

Haha, det finns tusen sångerksor som inte är komemrsiellt snygga. Du har antagligen missat dem när du sappat förbi MTV bara (kommentar till brutus).

För övrigt en bra recension! Hade gärna sett att den var lite längre bara.

Agnes Oregistrerad 2004-03-24 11:40
 

Jag ser iofs inte problemet med att Kjell påpekar att han finner henne attraktiv. Han visar att man faktiskt har många faktorer när man bedömmer om en artist är intressant vid första anblicken. Att förneka det är bara naivt.

Anarka: är inte patriarkatet och gubbväldet samma sak? Eller vill du bara vara jobbig genom att repetera dig själv?

Anarka: är inte patriarkatet och gubbväldet samma sak? Eller vill du bara vara jobbig genom att repetera dig själv?

Agnes: klart det finns. Men du kan ju inte förneka att det finns otaliga sångare/sångerskor som säljer just på sex/utseendet? Tyvärr är det så och så som jag ser det så brukar det tyvärr vara en liten bonus rent kommersiellt om man ser bra ut.

Feminist: har du sett en katt som aldrig haft en hatt men fått fnatt en natt bakom en ratt utan skratt? näe, tänkte väl det. Och eftersom du INTE har det så vet jag inte riktigt om jag finner din argumentationsteknik särskilt relevant i sammanhanget.

Bra recension Kjell Kriminell!

Och nu följer en lista:

1)Smultron

2)Körsbär

3)Jordgubbar

4)Ekollon

Den som listar ut den röda tråden får en nedlådande och sexistisk kommentar fälld av Anarka (eftersom hon på ett inlägg är jätteduktig och skriver ner ett kön oavsett individens åsikter)

super cat! bimma! si boops deh! Kill! Kill! Kill! Oregistrerad 2004-03-24 12:22
 

super cat! bimma! si boops deh! Kill! Kill! Kill! = Kjell Alinge

Pastetiskt Kjell att skriva saker under ett annat namn bara för att du inte vågar svara på frågorna!

Anarka Oregistrerad 2004-03-24 14:16
 

hahahahahaha! Anarka anklagar andra för att ha åsikter under dolt namn. Ironin mina goda vänner. Ironi!

Men Kjell är inte »pastetisk« för super cat är ingen annan än; *tar av sig gummimasken likt scoobyavsnitten på tv* JAG! Javisst! Gamle goe' Joakim som ingen misstänkte för ngt. Men jag ska säga dig en sak! Mauha! Jag är trött på förklädd sexism som går under namnet av separatistisk feminism som endast är ute efter lägga ett kön på den dominerande positionen. Vad är det för äckepäckel!? Usch fy och blä för dig Anarka!

*sveper kappan kring sin ludna lilla kropp och gittar en stund*

kalcidis Oregistrerad 2004-03-24 14:45
 

Kjell du är bra kom så ronkar vi fina unga snygga brudar i sheriff stjärnan!

Enok Rövronk Oregistrerad 2004-03-24 16:50
 

Har iofs bara hört den där hiten "Superstar" men…visst är detta bara ytterligare en i den oändligt långa och oändligt trista raden av unga tjejer som sjunger hissmusik. Enda anledningen till att det säljer är väl dessvärre att docm juckar på MTV dygnet runt och ger trötta gamla gubbar som Kjell Alinge små ryckningar i skinnbiten….

Bo Beergut Oregistrerad 2004-03-24 17:20
 

jag tycker kjell kan påpeka vilka killar han tycker i snygga i band han recenserar också, för alla vet ju att killar också tycker andra killar är snygga, så sätt igång med det nu, det blir intressant. fab dsc.

fab 5 Oregistrerad 2004-03-24 17:39
 

Fyfan va dum i huvet man är om man stör sig på att någon skriver att en artist är snygg. Jävla skitfeminister som gör så att man själv knappt kan kalla sig det.

:=( Oregistrerad 2004-03-24 18:11
 

Om det handlar om mtvr'n'b är det väsentligt att påpeka att tjejen är snygg eftersom det är en kategori där sånt spelar in.

Jani Oregistrerad 2004-03-24 18:30
 

fan va slut man kan vara.. fattar ni inte att han försöker beskriva lite mer om personen när han säger att hon är snygg.. precis som alla säger att strokes är slynglar och steets är en geezer.. droppa det där jävla feministtramset, visst är kvinnorättsfrågan en viktig fråga men det är tackvare sånna som er som tar upp den vid fel tillfällen som gör att folk tröttnar på feminister och inte tar er på allvar!!!!!

Erik Oregistrerad 2004-03-24 19:51
 

brer mackorna i zick-zack! hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!

Jacob summers Oregistrerad 2004-03-24 20:55
 

Må Den Allsmäktige straffa dem som ger komplimanger angående någons utseende!

Zimma Oregistrerad 2004-03-24 21:39
 

det behövs mer tjejer som recenserar skivor den saken är klar.

mongon Oregistrerad 2004-03-24 22:41
 

näe, det behövs folk som recenserar bra. Kön är oväsentligt.

jesus dread Oregistrerad 2004-03-24 23:01
 

hej, detta är the original kjell som skriver. har glömt hur jag får den rätta looken på inlägget officiellt och fint. men ok – tyvärr är tjejen snygg. hon rår inte för det. sånt är numera rätt vanligt. många av mina kvinnliga bekanta är snygga. dessvärre. sån är tiden. försök stå ut med detta.

kjell alinge den riktige Oregistrerad 2004-03-25 02:52
 

super cat! bimma! si boops deh! Kill! Kill! Kill!:

Javisst spelar utseendet roll i MTV-genren. Och tyvärr är det många som säljer alldeles för många skivor på att åma sig och hålla på.

Det jag ville visa på var dock att det finns väldigt många sångerskor som inte poserar i hotpant på skivomslagen (liksom alla killar inte spänner insmorda muskler medan tio tjejer tävlar om att få bli tafsade på, på alla skivomslag). Ska jag behöva ge typexempel eller framgår min åsikt denna gång?

Agnes Oregistrerad 2004-03-25 21:21
 

yr och trött

visst vi äter alla av samma värderingssoppa, och mtv är några av kockarna, men det hindrar inte att Jamelia är bra, om hon är vacker eller inte utan sång, det är frågan,

tror den brittiska lila ön börjar återfå fotfästet, nu senast Joss Stone, t.k.o.

Om hon så gått i en säck potatis, med den pipan…

samma sak med pojkarna… ta Serge, Jaxcques, Frank, Yoshikatzu

Jef de Vliet Oregistrerad 2004-03-27 00:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig