dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Universal Poplab: Universal Poplab
Universal Poplab (CD) Universal Poplab
2004
Subspace/Playground
2/10

Christer och den andra snubben

Lyssna

Sök efter skivan

Första gången jag hörde ”New Baby Boom” på radion blev jag minst sagt förskräckt. Jag har alltid gillat Nina Natri, ända sedan hon bestämde sig för att starta Fidget för massor av år sedan (alla som dissar Fidget får med min hårda handske att göra). Ett band som mer eller mindre dog ut efter ett fantastiskt debutalbum och ett flertal andra släpp, bland annat en genialisk cover på ”Living On Video”. Homy var inte ett lika lyckat projekt, det var mest Ninas röst som var den stora behållningen. Det är därför jag blir förskräckt när jag hör henne i en tacky technolåt på radion. Är det möjligt att hon har gjort en Ayo? Totalt tappat fattningen och sålt sig till kommersialismens blodiga käftar. Blir sedan lite generad när jag hör att det är Universal Poplab som ligger bakom låten. De som är så kreddiga.

Alltid när man hör talas om Universal Poplab hänger frasen ”Christer från P3″ med som ett plåster på ett varigt sår. Man behöver väl inte vara överdrivet cynisk för att dra parallellen mellan Christer Lundbergs dagjobb och Universal Poplabs höga rotation på Sveriges Radio. Den andra halvan av Universal Poplab, den musikgenererande hjärnan Paul Lachenardiére är ett lika okänt samn som Andrew Ridgeley och snubben i NKOTB som ingen visste vad han hette (Joe, Jordan, Donnie och Jon visste alla men inte Danny).

Jag är måhända inte rätt människa att tycka saker om den här skivan eftersom synthpop inte är min starka kategori men jag tycker mig kunna höra skillnad på bra och dålig synth. Det verkar dock som att riktiga synthare är något ambivalenta till den här skivan (allt enligt en rundringning jag har gjort).

Christer Lundberg är känd för att ha en av landets bästa röster, både i tal och sång och ja han har en fyllig säker stämma. Men i mina öron låter den lika behaglig och önskvärd som en borrmaskin utanför ens fönster en tidig sovmorgon.

Det enda roliga är att han sjunger ”Samantha Fox is a slut” och det är ju egentligen inte ens roligt. Håkan Hellström gästar på ett spår, en Morrisseycover men Håkan hörs inte så mycket, det är mest Lundberg som fyller ut över Håkans skraltiga stämma. Ett Smithsfan jag känner utbröt, ”Jag blev alldeles förfärad när jag hörde ’We Hate It When Our Friends Become Successful’ i en jävla Barbadosversion” Tror inte jag har något mer att invända över just nu. Om du gillar ”New Baby Boom” så lär det här vara din påse.

Marie Lindström

Publicerad: 2004-03-11 00:00 / Uppdaterad: 2004-03-11 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2493

35 kommentarer

Universal Poplab

=blank space

world? Oregistrerad 2004-03-11 00:07
 

nina! åh nina!

det är bittert att se sina forna husgudar(gudinnor) falla såhär…

nov/nseo Oregistrerad 2004-03-11 01:12
 

my style is the BOOM DAGGY DAGGY DAG IDAGI DIGGY DIGGY

cobrastyle Oregistrerad 2004-03-11 02:01
 

Nina, rädda dig själv och kom ut ur den mörka grotta du befinner dig i…

orolig Oregistrerad 2004-03-11 09:30
 

Om det är roligt att sjunga Samantha Fox is a slut, beror det på förförståelse då? Jag menar, hon är ju lesbisk, men fick en hel generation, (min generation) att smygrunka till lättklädda bilder på henne från tidningen Okej. En låtsashetero-slyna? Jag kanske inte förstår, har inte fullt ut tagit mig ur ironin och blivit genuint post-ironisk än.

(åldern ni vet, lite trög så där)

Nipp Oregistrerad 2004-03-11 10:07
 

uhuh…

skit Oregistrerad 2004-03-11 10:16
 

Fidget var aldrig särskilt kul, detta är ungefär på samma nivå. Chrsiter på p3 är det sämsta på hela kanalen tillsammans med morgonpasset, lantz, ketchup, ketchup fanclub och dr helg.

arg skåning Oregistrerad 2004-03-11 10:18
 

Kul att se att inte alla skivor på dagensskiva.com får minst en sjua i betyg. Starkt Marie…

Gitman Oregistrerad 2004-03-11 10:20
 

fram till klockan 6 är ju p3 sämre än rix fm…

klick Oregistrerad 2004-03-11 13:07
 

…och christer är sämst efter lantz.

klick Oregistrerad 2004-03-11 13:10
 

men hej…vad är det som är så himla dåligt med christer? ja menar, okej, det är långt ifrån det bästa som ljudit i etern, men så dåligt tycker jag faktiskt inte det är.

så tycker jag, så nu får ni säga va fan ni vill.

(och en sak till, att lyssna på lantz är som att stoppa huvet i ett våffel-järn…SÅ dåligt är DET)

morgontrött Oregistrerad 2004-03-11 14:31
 

Att P3 spelar Universal Poplab för att låten är en bra pop-dänga är inget alternativ?

Vi vet ju alla att P3 enbart spelar Timbuktu eftersom han jobbar där. Musikaliska kvaliteter har ju givetvis ingen somhelst betydelse för P3s musikläggare…

Blubb Oregistrerad 2004-03-11 15:52
 

blir sugen på ketchup.

littlesilverbullet Oregistrerad 2004-03-11 15:56
 

glöm inte papa dee. alla gånger island rock spelas på den statliga radion är det e n b a r t för att daniel wahlgren råkar arbeta där.

varför ogillar alla p3? sitter alla och lyssnar på indie-webradio hela dagarna?

jag gillar christer, och papa dee.

appe apa Oregistrerad 2004-03-11 17:03
 

Erasure?

Andy Bell Oregistrerad 2004-03-11 17:22
 

Snyft, Marie har glömt bort bindestrecket!

Bindestrecket Oregistrerad 2004-03-11 17:27
 

Bra recension. (Betyder att jag råkar hålla med om allt..)

marginal cirkus Oregistrerad 2004-03-11 18:28
 

Jag gillar skivan iaf.

Vet inte om en recensionen sade någonting alls egentligen.

Men den kanske var sådär rolig som det ska vara. Vad vet jag.

niklas Oregistrerad 2004-03-11 20:31
 

jag tyker det är underligt när en recensent måste ringa runt och fråga en massa bekanta vad de tycker för att kunna ge ett omdöme.

Att sedan låta en vän som är "Smiths-fan" legetimera dagens sanning att alla smiths tycker covern är hemsk är bara dåligt.

Snälla tjejen. tyck något och stå för det. Jag hoppas i fortsättningen vi slipper höra talas om alla dina bekantas åsikter.

dynamojohan Oregistrerad 2004-03-11 21:13
 

you tell em joe :)

.,m Oregistrerad 2004-03-11 21:28
 

Gitman>> Tack! Ta det som en varning.

dynamojohan>> Tyckte jag var ganska tydlig med vad jag tyckte om den. Anledningen till att jag gjorde en synthrundringning var för att undersöka om jag tyckte illa om den för att den var dålig eller för att det är synth och dåligt. Det är väl aldrig fel att få fler åsikter. För övrigt står jag för att jag inte gillar det.

Anonym Oregistrerad 2004-03-11 22:02
 

hejsan marie

Nä det är aldrig fel att fråga om andra människors åsikter, t ex vid riksdagsval.

Men i fortsättningen kan vi ju lika gärna kolla på försäljningslistan i sådanan fall. Men oj, förlåt, jag antar att dina vänner är bättre upplysta och bättre smak än genomsnittet.

Dessutm förstår jag inte orsaken till rundringningen. Skulle du höja betyget om det visade sig att synthvännern gillade skiten. Eftersom då skulle det innebära att dina åsikter baserades på en motvilja till synth.

Dessutom Så fick du ju inte svar från dem. De sa verken bu eller bä.

dynamo-johan Oregistrerad 2004-03-12 00:49
 

"Det är därför jag blir förskräckt när jag hör henne i en tacky technolåt på radion"

techno? tack för den. det är ju lika dumt som att säga att all gitarrmusik är rock. universal poplab gör inte techno, verkligen inte.

inte för att dra paralleller mellan universal poplab och da buzz men du tillhör säkert de som tycker att da buzz gör techno.

andreas Oregistrerad 2004-03-12 11:21
 

Jag vet inte heller om jag tyckte att recensionen sa speciellt mycket om skivan. Visst, jag är för bakgrundshistorik och kringfakta, men det är först sista stycket som någorlunda behandlar skivan. Jag tycker den är rätt okej – inte en tvåa, lite bättre -, men det är tråkigt att recensenten känner sån olust mot denne Christer att det går ut över recensionen. Å andra sidan är det kanske det som är det härliga med recensioner, recensenter kan få utlopp för diverse hybris och njutning av att läsa de egna orden i tryck (nåja).

Jag vet inte vad jag tycker om recensionen. Fast det är verkligen tråkigt när ett band hajpas utan anledning (som ovan nämnda Poplab) enbart för att en av artisterna råkar jobba med radio.

David Oregistrerad 2004-03-13 11:01
 

David, DU gillar att läsa dina egna ord i tryck!

Anders Oregistrerad 2004-03-13 11:03
 

dynamojohan>> Trevligt att du litar på mitt omdöme som kritiker. Tråkigt dock att du hängt upp dig på en mening. Eftersom synth inte är min genre och jag ogillade UP undrade jag om folk som är nere med synth generellt gillade dem eller icke. Deras åsikter har inget med mina åsikter eller betygssättningen att göra.

andreas>> jag har inte mycket mer att säga om da buzz än att de är usla, nästan värre än Universal Poplab.

David>> Jag recenserar inte Christer som person eller radioman utan hans band.

Anonym Oregistrerad 2004-03-13 18:19
 

…och så sågas återigen en "kommersiell" synthpopskiva vid fotknölarna. Minns när Covenant – Northern Lights hamnade på ungefär samma siffra. Totalt underskattat. Finns några riktiga gem att hämta här. Men, visst, det är ju Christer och visst, det låter ju lite eurodisco förklätt i electronica på sina håll… så… hmmm… en två är väl det naturliga betyget (det är alltid lika intressant att man kan förutspå betyget på vissa skivor utan att ens veta vem som recenserat den eller hört skivan ifråga. Nåväl, som så många trendiga recensenter skrev gällande Blurs Think Tank: skit är skit är skit (fast jag älskar den skivan).

Skäggsmurfen Oregistrerad 2004-03-19 16:51
 

"Det verkar dock som att riktiga synthare är något ambivalenta till den här skivan (allt enligt en rundringning jag har gjort)." – Men å andra sidan, om vi nu är inne på generaliseringar, "riktiga synthare" är väl kritiska till ALLT som inte låter skitigt och dåligt producerat? Titta bara på S.P.O.C.K, Covenant, Apoptygma Berzerk, And One, Statemachine, Daybehaviour, Depeche Mode, Camouflage, mesh… hur mycket cred har deras nyare alster hos riktiga synthare? Alla har de svikit synthen och blandat in lite "kommersiella" element. Alla har de gått från att vara "dåligt" producerade till "bra" dito. Jag menar… gud förbjude om man tycker att Next In Line med S.P.O.C.K råkar vara en bra låt… då kan vi snacka om att bli dissad något så ofantligt av dessa "riktiga synthare". Det finns väl knappast någon mer konservativ grupp med människor? Nåja… nu pratade vi ju endast generaliseringar. Verkligheten ser ju annorlunda ut, det vet vi ju alla (förhoppningsvis).

Skäggsmurfen Oregistrerad 2004-03-19 17:04
 

tehno hit, synt dit, bla bla bla.. jag gillar skivan vilken genre ni än sätter den i, och har ni missat att "bedhead" är en helt underbar poplåt? Å snack om "riktiga syntare" är också ganska uttjatat, snacka om att folk begränsar sig om dom bara lyssnar på "riktig synt". Och ja, jag gillar mesh och covenants senaste alster, och dansar gärna till erasure, så varsågod och trasha mig, det bryr jag mig inte om….

förlorad in popen... Oregistrerad 2004-04-05 16:48
 

det DÄR är inte techno. UP har gjort en underbart skön SYNTHPOP-platta – ingen techno så långt örat kan nå. så det så.

techno?! Oregistrerad 2004-04-14 14:04
 

tack! äntligen en sågning av sveriges just nu mest ÖVERSKATTADE band. och ja, covern på we hate it är vidrig.

mary margaret Oregistrerad 2004-04-25 12:43
 

Säga vad man vill, men Morrissey-covern är dansvänlig. Jag tycker lite om den faktiskt. Tror jag.

Lonesome soul Oregistrerad 2004-04-28 15:59
 

Hm, om man ser på de ledande synthnättidningarna ges skivan följande betyg:

8/10 på Release

5/5 på Zero

Tänk att det kan skilja så mycket från Dagens skiva…

Jahaja Oregistrerad 2004-05-22 17:17
 

Det här var den roligaste recension jag någonsin läst… En recencent som ringer sina vänner för att fråga efter sin smak och som refererar till UP som techno. Svensk musikjournalistik känns just nu lika het som Per Bjurman på backstageområdet i Hultsfred. Såg Universal Poplab live på Arvika och skulle rekommendera alla inklusive min mor att köpa skivan. Fantastisk elektronisk pop med en glimt i ögat som recencenten nog varit för indierupptagen för att se.

Puss och Kram på er Music Lovers!!!

Neo Oregistrerad 2004-08-03 02:50
 

Hmm bra recension…ringakompisar för att få det bekräftat om skivan är bra eller inte. Vilken techno detta är. Synthpop är också en genre man kan använda i sammanhanget. En väldigt kommersiell genre också. Ja jag säger då det.

Medlem 2004-08-16 13:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig