dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fanfare Ciocârlia: Iag Bari
Iag Bari (CD) Fanfare Ciocârlia
2001
Piranha
8/10

Röj som går in i hjärtat

Lyssna

Sök efter skivan

En man iklädd östeuropeisk hallickkostym komplett med öppen kråsskjorta och guldkedjor hängande över det täta brösthåret sitter framför oss. Hans simmiga ögon stirrar bestämt och febrigt rakt fram. Han öppnar en liten dosa, tar upp pulver på en liten skopa och snortar i sig. Han ser helt nöjd och nästan mordisk ut när musiken tonas upp i bakgrunden, en hård technoslinga ljuder och mannen utropar i takt med musiken – PITBULL! På var sin sida om honom kommer två brudar i slinkiga kläder och för mycket smink in i bilden och fnissar – terrier.

Den här fantastiska scenen är hustlern Dadan Karambolos inträde i filmen ”Svart katt Vit katt”. En film som svämmar över av balkanidyll. Den utspelar sig i en värld där kvinnor kan dra ut spikar ur plankor med rumpan, man måste vattna telefonstolpen för att kunna ringa och det finns solrosor överallt. Jag har sett filmer som den här, ”Gadjo Dilo” till exempel och totalt politiskt inkorrekt tänkt att – fan om det är sådant röj på balkan så vill jag åka dit. Verkligheten är att Emir Kusturica är hatad i sitt hemland för att ha lämnat Sarajevo under kriget och spelat in en film utomlands med serbiska pengar.

Ur elände kommer bra saker och en av de sakerna är Fanfare Ciocârlia. I sitt hemland Rumänien brukade de spela på bröllop och var berömda för sin skicklighet. Däremot hade diktatorn Ceausescu förbjudit all bra musik så deras konserttillfällen var begränsade. Först efter hans död fick de sin rättmätiga berömmelse och nu spelar de på konserthus världen över. Och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

Antingen gillar man balkanmusik eller så får man eksem av det, men om man har minsta rytm i kroppen är det en omöjlighet att inte svepas med. Minns en spelning med Svarta Safirer i Göteborg där vanligtvis stela svennar skakade som polaroidbilder och glatt tryckte fast sedlar i pannan på musikerna. Fanfare Ciocârlias specialitet är att de kan spela så satans fort. De kan komma upp i 200 bpm med sina blåsinstrument. Spåret ”Besh O Drom” är ett gediget exempel där låten börjar långsamt och ömt och på fem minuter stegras till en vettlös blåsfest. Det är så bra att öronen börjar lossna.

Musiken går ändå in i märgen. Jag har ingen aning vad de sjunger om och det spelar egentligen ingen större roll för det känns (spänn fast er för nu kommer klyschan) äkta (det svider lite men det finns inget annat sätt att säga det). De sjunger som om deras liv hänger på en tråd. Inte sagt att man måste vara förtryckt eller någon gång varit nära döden för att göra bra musik men det finns inget konstlat med det. Bara ren skär musikalisk glädje, lika kraftfull vare sig det handlar om krig eller om tanter som drar ut spikar med rumpan.

Marie Lindström

Publicerad: 2004-01-20 00:00 / Uppdaterad: 2004-01-20 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2404

22 kommentarer

Låter fint

Nimrod Oregistrerad 2004-01-20 00:01
 

Dynga som vanligt

arg skåning Oregistrerad 2004-01-20 00:19
 

balkanmusik är rolig. daddy, don't ever die on a friday är världens fjärde bästa låt.

gunnur Oregistrerad 2004-01-20 00:41
 

Nordöstra Rumänien brukar man väl inte räkna till Balkan!?

Waddle Oregistrerad 2004-01-20 01:04
 

Dimman anser att den ultimata peelingen består av bark och pesto.

Dimman Oregistrerad 2004-01-20 06:39
 

härlig recension!!! jag blir faktiskt riktigt sugen! så här ska en recension skrivas! ärligt och från hjärtat och inte så jäkla konstlat och pretto!

PimpDaddy Oregistrerad 2004-01-20 07:08
 

jag säger bara en sak; köp den här skivan o mer zigenarmusik! d svänger som faaan! tro mig :)

USSR Oregistrerad 2004-01-20 08:53
 

Påminner det om den flygande bokrullen? Visst att det är mer åt det judiska men det röjjer också ganska fett…

Björn Oregistrerad 2004-01-20 10:44
 

Ah! Ball! Jag blir sugen.

Olf Oregistrerad 2004-01-20 10:56
 

Dom spelade på Storsjöyran för två år sedan. Riktigt riktigt trevlig live-musik. Funkar även perfekt på förfesten.

Macca Oregistrerad 2004-01-20 13:02
 

Trevlig läsning

Sal Oregistrerad 2004-01-20 14:02
 

Ja, om man gillar buskis, som Stefan och Christer, då tycker jag man verkligen borde gå och hyra ”Svart katt Vit Katt” för den är sprängfylld med härlig ”springa i dörrar”-humor! Hahaha! Det är så roligt att jag kissar på mig!

Pepepeelipep Oregistrerad 2004-01-20 14:56
 

Gillar man inte det här så har man för trånga indiepopparjeans som gör en trångsynt.

Viva la musica!

Vän av Ordning Oregistrerad 2004-01-20 15:10
 

Waddle: Jag är ganska sämst på geografi men balkanmusik har för mig blivit samlingsnamnet på denna typ av musik, vare sig man vill kalla det zigenarmusik eller kletzmer eller något annat. För övrigt, kul att så många gillar den här skivan.

Marie Lindström Oregistrerad 2004-01-20 18:11
 

Se dokumentären om Kosturicas band som går på Canal + då och då. Fantastisk.

Joshua Oregistrerad 2004-01-20 18:14
 

Låten ”Asfalt Tango” kan få vem som helst att kasta det de har för händerna och dansa hula-hula. Grymt!

Gabbe Oregistrerad 2004-01-20 19:01
 

fanfare är lätt ett av mina favoritband. sådan energi! vilken kick!

mercy Oregistrerad 2004-01-20 19:09
 

Bland trumpeter plägar icke trumpenheten uppenbara sig.

...och Nilsson var namnet Oregistrerad 2004-01-20 20:12
 

apropå zigenarmusik: i Anders & Måns tidigare i vintras var Boban Markovic och hans suveräna orkester med i två avsnitt och härjade. de kan det där med trumpetlir i Östeuropa.

gunnur Oregistrerad 2004-01-20 23:47
 

Bra recension, jag surfade in på CDON på stört och beställde skivan.

pinnen Oregistrerad 2004-01-21 09:59
 

Odå, det svänger. Iag Bari är FCs baästa skiva, mycket på grund av medverkan från Dan Armeanca och Rom Bengale. Vad man sjunger om? Tja, rumänskan fixar jag, men inte romani chib. Gânduri de om bâtren är felöversatt på skivan, texten är huller om buller. En allmän klagan över hur det är att bli gammal…"bâtreinita toat mã vãde" … ålderdomen ser mig överallt..

Medlem 2004-05-12 12:11
 

Är det någon som vet hur jag får tag i skivan: Svarta safirer??? MVH Bonnie

Skriv gärna här då!

Bonnie Oregistrerad 2004-08-19 14:42
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig