dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Caspian Onenine-86: Colony Vibe
Colony Vibe (CD) Caspian Onenine-86
2003
Pay Per Bag Records
6/10

Riktigt bra och lite för lika

Lyssna

Sök efter skivan

Ännu ett släpp från nystartade hiphopbolaget PayPerBag Records (för mer information, kolla in länken till El Sheriffo-recensionen). Men där El Sheriffo hunnit bli en veteran på den svenska scenen är Caspian ett betydligt färskare namn. Men ”färskare” betyder för den delen inte nybörjare.

På sitt samvete har han redan gruppen Micsoucious och han har dessutom rappat med Beatifics och Steadysession. Det utan att ens hunnit fylla 18.

Jag gillade Steadysession-skivan ”Swedish Biomusicology” som släpptes tidigare i år. Jag gillar den fortfarande. Som hos så många andra svenska kollegor vilade musiken tungt på en elektronisk grund, men till skillnad från många andra svenska släpp var det inte maskinell bounce eller ragga som stod på menyn. Det var elektronisk jazz.

Nu när Caspian släpper skiva i eget namn återgäldar Steadysession gästinsatserna från ”Swedish Biomusicology” genom att rattat i princip hela ”Colony Vibe”. Steadysession bakom beaten och Caspian bakom micken. Jodå, visst skulle den ”Colony Vibe” lika gärna vara Steadysessions egen uppföljare till ”Swedish Biomusicology”. Den stora skillnaden ligger i vems namn som står högst upp den här gången.

I stort sett samma sak en gång till. Men det måste faktiskt inte vara så fel. Gillade du ”Swedish Biomusicology” lär du även gilla ”Colony Vibe”, även om du inte kommer att bli särskilt överraskad. Om du aldrig hört varken Steadysession eller Caspian, men vill höra svensk hiphop som skiljer sig från mängden, tja då är ”Colony Vibe” en nog så bra startpunkt.

Bland de 11 spåren på skivan finns ungefär inga klubbvältare, istället möts vi av ett lojt gungande tempo. Det finns inga framtidsfunkande rymdrytmer och inga smurfsouliga samplingar, bara en musikalisk bakgrund klart inspirerad av det ursprungliga östkustsoundets enkelhet. Trummor och bas. På rätt sätt.

Men så finns det hela tiden det som jag mest förknippar med Steadysessions musik. De små, försynta detaljerna. De jazziga, instrumentala melodierna som ligger som en luftkudde mellan grunden och Caspians rappande. Sedan finns det några spår med lite hederligt gammalt scratchande också, något som tyvärr är alldeles för sällsynt hos dagens datorframställda hiphop.

Och så Caspian själv då. På Steadysessions eget album klagade jag på att svengelskan ibland störde lite väl mycket och, tja, här har inte så vansinnigt mycket hänt. Jag vet inte vad det beror på, men jag stör mig inte alls lika mycket på den detaljen den här gången. Istället blir jag ännu mer imponerad över hur väl Caspian står sig i konkurrensen med betydligt mer erfarna kollegor här hemma. Det melodiska flytet och rimmen finns där. Inget snack. Textmässigt är det branschen i allmänhet och fejkade rappare i synnerhet som tar en stor del av orden i anspråk. Samtidigt som det sparkas på andra framhålls de egna kvaliteterna. ”What Is Music” sammanfattar rätt väl läget:

”What is music to you?
The sound, the crowd, the clothes or the crew?
We try to make something new
And every time you hear something good
It's Caspian, Caspian”

Visst finns det några låtar jag gärna sluppit (”Biomusic” är exempelvis trist, trots att Kendal och Shortfuse bjudits in till studion), men överlag är det riktigt hög klass på materialet. Särskilt i spår som ”Day Turns to Night” (Shortfuse igen) och ”Those Days”, med gästinhopp från Teah.

På det hela taget känns ”Colony Vibe” snäppet vassare än ”Swedish Biomusicology” och precis som det albumet är jag lite splittrad i betygsomdömet. Ena genomlyssningen tycker jag albumet är hur bra som helst, andra gånger blir det lite väl mycket av samma sak. Betyget är med andra ord inget att stirra sig blind på här. Heller.

Gå hellre in och lyssna på några ljudklipp själv. Det är rätt troligt att du kommer att gilla det du hör.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-11-27 00:00 / Uppdaterad: 2003-11-27 00:00

Kategori: Recension | Recension: #2330

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig