dagensskiva.com

48 timmar

Recension

José González: Veneer
Veneer (CD) José González
2003
Imperial/BAM
6/10

På repeat till stagnation

Lyssna

Sök efter skivan

Det känns ganska konstigt att skriva om den här skivan. Under de senaste veckorna har jag nog lyssnat på den i alla fall var eller varannan dag. Den har legat i cd-växlaren på jobbet. Med sällskap till och från av bland annat Jay Z och DJ Shadow. Inte direkt några som annars skulle sällskapa under några omständigheter, jag vet.

Nu dök ”Veneer” plötsligt upp här för recension och jag ska försöka lägga ihop lyssnandet till en text. Och jag säger plötsligt, för trots att det nu inte är helt nyligen skivan släpptes så innebär ”plötsligt” i detta fall faktiskt bara ett par timmar sedan. González har kanske stötts och blötts till leda i diverse tidningar och forum vid det här laget. Hans mjuka akustiska pop har rosats av alla läger.

José González lena röst, stora knippe känsla och gitarrspel har inte gett utrymme för annat. Med sin akustiska gitarr färglägger han känslorna i låtarna med bossanova, flamenco och klassiskt gitarrspel. Det är enkelt och vackert. Och det är ju bara det som behövs.

Om ni inte införskaffade ep:n ”Crosses” när den kom i somras, kan jag inte annat än föreslå till att göra det nu. Eller att köpa ”Veneer” så klart. Det senare då egentligen ett betydligt bättre alternativ, eftersom tre av de fyra låtarna från ”Crosses” finns med på fullängdaren.

Trots att ”Veneer” har varit välspelad hos mig och att jag är väldigt tilltalad av musiken känns det lite sådär med skivan. Den håller hög nivå, men ep:n var egentligen en så pass stark öppning att mina egna förväntningar och själva resultatet på något sätt stagnerade i och med fullängdaren. För jag kan inte riktigt släppa att det känns ganska tråkigt när så mycket av ep:n repeterades. Då den dessutom i sig köptes av så många.

För övrigt måste jag säga att det börjar bli en bedrift att inte ha sett González live. Men än finns det chans att ändra det som är orätt.

Susanna Huldt

Publicerad: 2003-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2003-11-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2320

44 kommentarer

Näe, inget jag blev intresserad av inte..

Johan Oregistrerad 2003-11-26 00:03
 

Varför skulle inte Jay-Z och Dj Shadow kunna samsas???

? Oregistrerad 2003-11-26 00:11
 

Håller med om betyget, men jag tycker att ni ska sluta betygsätta musiken efter hur dom kan leva upp till eran påhittade ”hype”. sluta tjata om den där jävla hypen hela tiden..känns som att ni använder ordet när ni inte vet vad ni ska skriva om ett band/grupp som är bra och nytt, men litelite för kända för att en musikexpert ska tycka att det är tufft att tycka va bra.precis som med strokes..Då är det fan bättre att hylla kylie, för då står man iaf för va man egentligen tycker.

slacker Oregistrerad 2003-11-26 00:12
 

”Nu dök ”Veneer” plötsligt upp här för recension och jag ska försöka lägga ihop lyssnandet till en text. Och jag säger plötsligt, för trots att det nu inte är helt nyligen skivan släpptes så innebär ”plötsligt” i detta fall faktiskt bara ett par timmar sedan.”

Så även om nån av er har skivan, så recenserar ni den inte om ni får den från skivbolaget?

Om det är så (kan ha fel) är det ju dumt.

elongate the face to be swedish Oregistrerad 2003-11-26 00:20
 

tack för den recensionen, i dagens skivas hav av nyrecenserat skräp. bra recension, sådär så man kan tänka 'bra nu vet jag' fast folk tycks ha fastnat lite i klagomålsdansen.

.... Oregistrerad 2003-11-26 00:25
 

?: Jag menade mer att González kanske inte skulle sällskapa (obs. sällskapa – inte samsas) med de övriga två. I alla fall inte i en skivspelare. Jag syftade alltså inte på att det fanns någon slags beef någonstans.

Slacker: Jo, jag tycker kanske ordet ”hype” är roligt och använder det för flitigt. Det jag pratar om här är mina egna förväntningar, inte resten av mediesveriges.

Elongate: Självklart recenserar vi inte bara de skivor vi får från bolag (även om det kanske vore en motivation för bolagen att skicka fler till oss). Jag har ofta skrivit om egna inköp. Men i detta fall handlade det om en skiva som jag visste att vi fått och trodde att någon annan i redaktionen hade tagit hand om. Jag fick för några timmar sedan veta att det visst inte var så.

Susanna Huldt Oregistrerad 2003-11-26 00:35
 

tråkig kille

alternative carpark Oregistrerad 2003-11-26 00:38
 

Tack Susanna! Äntligen något vettigt som recenseras. Angående betyget så är jag själv aningen positivare, 7/10 vore rättvist. Men 6/10 går nog lika bra med tanke på att alla spår från hans EP var med på fullängdaren – snålt.

Nick Drake Oregistrerad 2003-11-26 00:39
 

ok, tre av fyra spår då.

Nick Drake Oregistrerad 2003-11-26 00:41
 

Perfekt längd på recensionen. Mer sånt tack.

Slomo Oregistrerad 2003-11-26 01:01
 

José är verkligen jättebra live…

…angående dd och dess utveckling så har jag nästan slutat att titta in här med jämna mellanrum. skitskivor och ointressanta plattor i drivor. När något intressant dyker upp är det oftast för sent (josé, 50 m.fl.) Det är dags för en ordentlig uppryckning…

henkeponken Oregistrerad 2003-11-26 08:25
 

Det tråkiga är att de medelstora skivbolagen inte fattar hur mycket siter som dagensskiva gör för deras försäljning.

Vismut Oregistrerad 2003-11-26 08:30
 

ja och för att inte tala om vad dd gör för nedladdningarna

lesbian dad Oregistrerad 2003-11-26 08:46
 

Tunn recension! Står ju om allt annat än om de nya låtarna på skivan. Skriv mer!

Och som sagt, alldeles för sen.

Max Oregistrerad 2003-11-26 09:14
 

Jag tilltalas också mycket av José. Den stämning han lyckas skapa med sin kombination av spelstil och röstläge är fantastisk. Men saknar han inte bra låtmaterial? ”Heartbeats” sticker ju ut även om man inte fattar/vet att det är en cover, den är mycket mer än låt än de 10 övriga variationerna av bossakomp.

Personligen tror jag att en skiva med enbart tolkningar av andras låtar framförda av José skulle vara storslagen.

Radhusmarmeladen Oregistrerad 2003-11-26 10:11
 

Skulle vilja ha den här skivan… gillade verkligen singeln crosses. Fast ska nog ladda ner den istället. Så sparar man lite pengar till julklapparna! =)

jarzo Oregistrerad 2003-11-26 10:22
 

Håller med Max om att recensionen är tunn, står ju inget om någon låt tex, vad som är (så) dåligt med skivan osv. Är det för att skivan redan är 'gammal' och Susanna tror att alla redan vet allt om den? Varför recensera den i så fall? Sen tycker jag att det är löjligt att sänka skivans betyg bara för att man hade enorma förväntningar, ett verk ska ju inte betygsättas i förhållande till tidigare alster. En annan grej, att ni inte har rencenserat den här skivan tidigare är skamligt… och borde det inte varit huggsexa på redaktionen om att få recensera den här skivan??

amaechi Oregistrerad 2003-11-26 11:40
 

Oerhört slapp och feg recension. Man kan faktiskt skriva utförligt och engagerat om en skiva trots att den är hypad; trots att många köpte singeln och trots att José spelar mycket live. Låter nästan som du själv är så trött på skivan att du tror att alla andra också är det? Tredje stycket vittnar om någonting som liknar en recension av en skiva. Det andra är mest bortförklaringar.

dzine Oregistrerad 2003-11-26 12:40
 

amaechi: Nu står det ju inte att skivan är dålig. 6/10 är ju bra. Motsvarande 3/5

thomas Oregistrerad 2003-11-26 13:10
 

fan, kan inte alla sluta racka ner på folk som nämner ordet hype. det är klart att man kan tröttna på en skiva om den är alldeles för hypad! singer/songwriters ska inte bli hypade, då blir de för tråkiga.

rihcey Oregistrerad 2003-11-26 13:19
 

rihcey: kan du definiera ordet hype för mig då? om inga singer/songwriters skule va banbrytande, vilket jag har tolkat att hype betyder, så ska alltså alla singer/songwriters låta som Bob Dylan? Hype(fan va jag hatar det ordet) är väll det enda som har betydelse för att singer/songwriters överhuvudtaget ska lyckas? eller har jag fel?

slacker Oregistrerad 2003-11-26 14:23
 

jaa…crosses ep var bra mycket bättre

pelle Oregistrerad 2003-11-26 14:27
 

hype används ju förövrigt när recensenter inte tycker att bandet lever upp till deras förväntningar. Men att jämföra ”Crosses” med ”Veneer” är som att jämföra prinskorv med grillkorv;enda skillnaden är att man får mer av det goda ;)

slacker Oregistrerad 2003-11-26 14:32
 

crosses EP'n var nog starkare totalt. Men eftersom tidigare talare sagt att 3 av 4 låtar från den är med på skivan så… Dessutom hade väl alla redan hör Heartbeats innan också… Så då återstår 18.04 minuter nytt material. Det är faktiskt för dåligt, hur mjukt han än sjunger o smeker sin gura.

comus Oregistrerad 2003-11-26 14:56
 

jag kom just från tandläkerskan och min mun är helt bedövad. bortdomnad. it's fucked up.

snacek Oregistrerad 2003-11-26 16:11
 

Detta är en fantastisk tråkig skiva. Det finns inga bra sångmelodier och det är dålig omväxling i gitarrspelet. Det mesta i genren ”ensam man med gitarr” är bättre.

Zendium Oregistrerad 2003-11-26 16:18
 

hah! lyssna inte på skeptikerna. till och med jag, som fruktansvärt inbiten anti-ledsna-män-med-gitarr-människa gillar det här! 8/10

nov/nseo Oregistrerad 2003-11-26 17:42
 

slacker: Hype har inget med att nån är banbrytande att göra. En hypad artist är snarare en artist som har blivit uppblåst och hyllad av media och andra tyckare. En hypad artist får en massa förväntningar på sig som kan bli svåra att uppfylla på nästa skiva som släpps.

Bengt-ove Oregistrerad 2003-11-26 18:51
 

sen hyllas dom ju och blåses upp för att dom är banbrytande. men tack för att du förklara det för mig iaf för jag hittade det inte i ordboken.

slacker Oregistrerad 2003-11-26 20:59
 

Jag är ledsen och besviken.

I don´t wanna go to Chelsea! Oregistrerad 2003-11-26 21:12
 

men…att ep:n var bra och att dina förväntningarvar höga ska väl inte förändra betyget…skulle den fått högre om du inte hört ep:n?? skit i såna fall…=(

jacob Oregistrerad 2003-11-26 21:27
 

Skit i sånna fall? vad begär du-hon är tjej.

Kille Oregistrerad 2003-11-26 22:18
 

^ Jävla onödigt. Hoppas du kvävs.

Nick Drake Oregistrerad 2003-11-26 22:40
 

Visst plattan kanske inte känns lika stark som ep:n när den kom …man ska ju inte sticka under stolen me att säga att dom starkaste låtarna faktiskt är dom som finns på ep:n…men visst finns där guld låtar …men en del är tyvärr lite svaga…han kanske skulle tagit lite längre tid på sig med materialet..vem vet ??

Chamberlain Oregistrerad 2003-11-26 23:46
 

nej, hype finns inte i ordboken, ingen mening alls att du kollade där ..

men man kan väl definiera det som att det har skrivits väldigt mycket om ett band/en bok … mer änn så orkar ja inte förklara.

och jag tycker singer/songwriters är alldeles för sårbara för att hypas.

vafan, hype betyder väl ändå inte banbrytandet. velvet underground var inte hypat alls! och de var sjukt banbrytande. hur förklarar du det??

richey Oregistrerad 2003-11-27 00:07
 

det är förbannat patetiskt – ”åååh, jag lyssnade på liknande ´musik på gymnasiet, däeför får det en sexa… Bra musik kommer ALLTID att upprepa sig, så njut för fan!

mongo Oregistrerad 2003-11-27 01:16
 

Vilken otroligt dåligt skriven recension!!!! Var faan hittar ni era s.k skribenter nånstans är det något slags öppet forum ni bedriver?

gus Oregistrerad 2003-11-28 22:00
 

en act, person, bok skådespelare etc etc kan hypas av diverse anledningar. att skivan eller filmen är banbrytande är en. men trots allt banbrytande och hype är två vitt skilda saker. det är hur mycket man omnämns i media o likande som bestämmer..

hypen Oregistrerad 2003-11-29 02:23
 

Jag tycker 6/10 var snålt.

Per Oregistrerad 2003-11-30 18:50
 

Jag tycker denna skiva e ointressant!

Virre Oregistrerad 2003-12-01 13:33
 

”…Gonzales satt orörlig på scen och sjung monotona låtar utan refräng…” skrev DN häromdan och jag tänkte att det var ju trevligt att nån mer än jag får svår narkolepsi av det här men så läste jag vidare och märkte att det var tänkt som beröm…

Bemp Oregistrerad 2003-12-02 13:45
 

Kille: jag begär lika mycket av tjejer! (fast oftast så tycker jag att killar skriver bäst recensioner, förutom en viss Åsa Swanö som jobbar på lokaltidningen nerikes allehanda, hon är jäkligt bra!!)

jacob Oregistrerad 2003-12-04 22:34
 

denna cd är hur grym som helst. Hur kan ni sätta så låga betyg?, detta är det bästa jag har hört på en lång tid..

cp Oregistrerad 2004-02-14 22:52
 

ja, den här skivan är värd 8/10. Den är mycket mycket bättre än det mesta som släpps nuförtiden. "På repeat till hjärnsläpp" borde din titel vara.

Medlem 2005-11-12 18:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig