dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dead Prez: Get Free or Die Tryin' - Turn Off the Radio: The Mixtape vol. 2
Get Free or Die Tryin' - Turn Off the Radio: The Mixtape vol. 2 (CD) Dead Prez
2003
Boss Up/Landspeed/Playground
5/10

Nästa gång. Kanske. Eller?

Lyssna

Sök efter skivan

Alltså, den här hösten har jag sett musikfenomen som fascinerat mig en hel del. De heta känslorna kring Broder Daniel och The Strokes är två. Sedan finns det de där fenomenen som fascinerat mig rätt länge.

Dead Prez, till exempel.

”Let's Get Free” slog ner som en mindre bomb. En politisk järnnäve. En politisk hiphopnäve. Jodå. En av 2000 års stora cross over-skivor. ”Jag gillar inte hiphop, men Dead Prez är annorlunda. De har ju något att säga. Som Looptroop”. Så är det ju. Vips fanns hiphop på kultursidor både här och där. Public Enemy en gång till. När någon börjar fråga efter ”mörk” hiphop, eller ”hiphop med budskap” hinner frågan knappt avslutas innan någon droppar Dead Prez.

Ja. ”Let's Get Free” är en klassiker på många sätt. Men sedan. Ja, sedan blev det… rätt tyst. Det skar sig mellan Dead Prez och skivbolaget Loud. De hamnade, som så många artister före dem, i lite kontraktsmässiga diskussioner som gjorde att de inte tänkte spela in några nya skivor för Loud, men samtidigt fick de heller inte ge ut något under namnet Dead Prez på något annat bolag. Så den där uppföljaren alla gått och väntat på, ja, den fick alla vänta på ett tag till.

Efter att ha gjort en Prince och återuppstått som DPZ kom nästa skiva. Eller, ja, det blev väl inget riktigt album, men för att visa att man faktiskt levde snitsade duon i alla fall ihop en mixtape på klassiskt hiphopvis. Och på klassiskt hiphopmixtapevis var det en salig blandning av gäster, freestyle-rappande, coverversioner och så en massa DJ-mässigt prat. Några schyssta grejer, men mest kul i ungefär en genomlyssning.

Men så blev det ändå dags för ett nytt album. På nytt bolag. ”Revolutionary But Gangsta” var titeln. Ja, fast sedan började det ryktas om att ”Revolutionary But Gangsta” inte alls var nya skivan. ”Get Free or Die Tryin'” var titeln som gällde. Ja, ända till det visade sig att ”Get Free or Die Tryin'” bara var ännu en mixtape (”Turn Off the Radio vol. 2″) och att det riktiga albumet i alla fall kommer att heta ”Revolutionary But Gangsta” och släpps i december. Kanske till och med december 2003. Ja, om inte nästa mixtape (”Turn Off the Radio vol. 3″) hinner komma först förstås. ”Coming soon” som det står i cd-häftet till ”Get Free or Die Tryin'”. Ja. Och ”Coming soon” står det även om ”Revolutionary But Gangsta”, Dead Prez-dvd:n ”Song of Survival” och Dead Prez-boken ”The Lyrics of Dead Prez”.

Jorå. Så att.

Fascinerande.

Men nu är de här igen. M1 och SticMan. Ny mixtape (en sanning med modifikation, den här gången rör det sig i princip om ett riktigt album). Fast utan den där ramhandlingen från ”Turn Off the Radio vol. 1″. Nu är det 16 spår, mer eller mindre rätt upp och ner. Det är ett gäng gäster även denna gång, fast betydligt mindre kända. Brölarna Onyx är nog de mest kända.

Och igen: den som väntar sig en ny ”Let's Get Free” lär bli rätt besviken. Den här gången också.

Texterna känns igen. Banden till Malcolm X och de svarta pantrarna finns där alltjämt. Häftet uppmanar till frigivandet av fängelsedömde rapparen Askari X (som gästar här) och andra ”krigsfångar” som hålls bakom fiendens linjen (ja, det är då ett fängelse i San Fransisco i Asaris fall).

Så långt de Dead Prez vi lärt oss känna. Men musikaliskt har inte någon av skivorna efter ”Let's Get Free” varit i närheten av debutens explosiva kraft. Visserligen slipper vi snuttifieringen från ”Turn Off the Radio vol. 1″, där de bästa låtarna klipptes innan de ens hunnit börja, men bitvis är musiken på tvåan rätt trist. Det är egentligen först nio låtar in som jag vaknar för första gången. Det är inget Public Enemy-mangel där heller, utan istället en närmast vemodig stämning som präglar ”Window to My Soul”. Ännu bättre är efterföljande ”Last Days Reloaded”, där Dead Prez och, faktiskt, Onyx levererar skivans bästa spår. Vemodigt vackert även här. Inte långt efter kommer ”Real Black Girl (Revolutionary Love)”.

Andra halvan av albumet bjuder på en roligare lyssning än första delen, men det är ändå rätt långt till ett helgjutet album. Visst är det bara en mixtape, men idag används mixtapevarianten allt mer som en försmak av vad man kan vänta sig när albumet slutligen landar. Om så är fallet här lär det nog tyvärr inte bli något i närheten av ”Let's Get Free”.

Men det lär väl tiden få utvisa när skivan kommer till slut. Om inte nästa mixtape hinner före. Eller dvd:n. Ja, eller boken förstås.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-11-16 00:00 / Uppdaterad: 2003-11-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2310

22 kommentarer

Dimman säger att det ska vara techno i år

Dimman Oregistrerad 2003-11-16 00:05
 

faan, det är hopplöst att vara först.

j Oregistrerad 2003-11-16 00:17
 

ja inte var man först inte

bonafide Oregistrerad 2003-11-16 00:24
 

Dead Prez är mysiga, men det här är ju lite tråkigt med allt strul och så. Vilka två låtar på första mixtapen, syftar du på Ola?

Leo Oregistrerad 2003-11-16 01:52
 

Ganska intressant att jämföra skivans titel med 50 cents dito… Talande tragik.

simon Oregistrerad 2003-11-16 03:04
 

kan någon definiera vad som menas med ett ”mixtape” i sådana här sammanhang?

a african Oregistrerad 2003-11-16 06:25
 

Lets get free var år 2000s bästa platta, alla kategorier. Förväntar mig fortfarande stordåd på den kommande skivan, även om det här tyvärr låter allt annat än lovande

Urban Oregistrerad 2003-11-16 11:18
 

Revolutionary but gangsta är mycket bättre än den här, men kommer inte heller upp i Let's get free-klass. Den skivan var för övrigt något överskattad.

preview-mannen Oregistrerad 2003-11-16 11:40
 

Det jag gillar med Olas texter är att han skriver om musik jag är helt okunnig om, men får mig att bli väldigt intresserad.

Chefen Oregistrerad 2003-11-16 14:28
 

pearl jam – lost dogs då? rescensera nu!

en fisk Oregistrerad 2003-11-16 14:41
 

Wow, politiska texter, och musiken låter som om Bahamadia var ett beat.

Bara dumma jävla svenskar som gillar Dead Prez.

Simon Oregistrerad 2003-11-16 16:05
 

men vad är ett mixtape?

another african Oregistrerad 2003-11-16 18:29
 

som sagt när ska ni recencera The Black Album… vill se va ni har o säga om d sista mästerverket..

B:e Oregistrerad 2003-11-16 18:33
 

pearl jam and the lost hot dogs… Mmmm..hotdogs

Homer Simpson Oregistrerad 2003-11-16 19:08
 

ni kan fan suga min kuk

ola Oregistrerad 2003-11-16 20:22
 

när man insåg att dead prez trots allt är unkna rassar så slutade jag faktiskt bry mig.

jakobb Oregistrerad 2003-11-16 20:22
 

En mixtape är slarvigt uttryckt en ihopmixad samling låtar, ofta högvis med gästartister som freestylerappar över välkända beats (säg hej till exempelvis ”In Da Club”). Har alltid varit ett slags inofficiellt marknadsföringsverktyg, men de senaste åren släpps många mixtapes också ”på riktigt”.

Jay-Z:s album kommer vi förhoppningsvis att recensera hyfsat snart. Jag tror inte vi fått skivan än. Ni får vänta och se.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-11-16 21:17
 

Jag förstår att det är omöjligt för er att köpa alla skivor och att ni måste vänta på att ni får dom skickade till er. Men vissa skivor, som är väldigt eftertraktade borde ni investera i och köpa in så att ni kan recensera dom snabbare, jag tror att det skulle löna sig i lägnden.

Phille Oregistrerad 2003-11-17 10:15
 

är inte titeln rätt lik 50-cents ”get rich or die tryin'”?

gunnar Oregistrerad 2003-11-17 18:08
 

där slog du huvet på spiken min kära gunnar.

kolla upp RBG ist, denna är inte alls i samma klass!

ijah Oregistrerad 2003-11-17 20:01
 

gunnar: orden är rätt lika, men inte innebörden.

Rakka Oregistrerad 2003-11-19 17:32
 

Har dead prez släppt några fler skivor än lets get free och mixtape vol 1 och 2?

Har även hört revolutionary but gansta på nätet. Är det verkligen den skivan de ska släppa som alla snackar om ska vara så grym? I så fall blir det nog en besvikelse för många…

noname Oregistrerad 2003-11-20 23:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig